2012 m. vasario 5 d., sekmadienis

Labai šildanti trinta bulvių ir porų sriuba

Labai gera šaltą žiemos popietę siurbčioti skanią, šildančią, paprastą sriubą. Kad sriuba šiuo metų laiku yra būtina, galima pastebėti, pažvelgus į ištuštėjusias prekybos centrų lentynas, kur sukrautos sriubos iš pakelių. Daugelis šių greitai paruošiamų sriubų gausiai pagardintos "vitaminu E", bet, kaip pasakytų viena mano miela draugė, tikrai valgomos ir netgi skanios. Ginčytis su ja negalėčiau, nes kartu tas sriubas pirmame kurse tarp paskaitų gurkšnodavau ir geru žodžiu minėjau. Visgi nėra nieko geriau už su meile išvirtą naminę sriubą, o šiuos žodžius patvirtina tai, jog jau daugiau nei 3 metai nebeperku tų patogiųjų sriubų iš pakelių.

Viena iš pirmųjų sriubų, kuri užkariavo mano širdį, yra trinta bulvių ir porų sriuba. Jos receptas - labai paprastas ir įkandamas net tiems, kurie dar nesusipažinę su virtuvės paslaptimis. Be to, tikrai neištuština kišenių, o jausmas, likęs viduje, jos paragavus, labai labai šildantis ir geras.

Kai pirmą kartą viriau šią sriubą, neturėjau sriubos plakiklio. Taigi, daržovėms išvirus, nuėmiau prikaistuvį nuo ugnies, jog sriuba truputį atvėstų. Tuo tarpu susiradau mikserį, įstačiau plakimo antgalius ir įmerkiau juos į sriubą. Nustačiusi lėčiausią greitį pradėjau plakti ir karštos sriubos lašai tiško į visas puses. Tada sriubą padalinau į tris dalis, visgi tai nepadėjo, sriuba ir toliau taškėsi tik smulkesniais lašais. Apėmė nuojauta, kad sriuba nebus tokia, apie kokią svajojau, bet nebuvo kitos išeities, kaip tik tęsti toliau. Virtuviniu rankšluostuku apgaubiau dubenį ir mikserį, sudarydama tarsi gaubtą. Baigus trinti sriubą, teko išskalbti du rankšluostukus. Sriuba gavosi panaši į kremą, bet dar su grumsteliais.
Draugė, kuriai papasakojau šią istoriją, pasiūlė naudoti rankinį bulvių grūstuvą. Gaunama ne tokia vientisa tyrė kaip plakant sriubų plakikliu ar mikseriu, bet daugeliui valgytojų netgi labiau patinka sriuba su stambesniais gabalėliais. Gerus metus tik taip ir trindavau šią sriubą. Taigi, jei neturite sriubos plakiklio, dar nereiškią, jog negalite išbandyti šios sriubos. Dar ir kaip galite ;)

 Labai šildanti trinta bulvių ir porų sriuba 

4 nemažiems dubenėliams sriubos prireiks:

100 g sviesto (apie 7 valg. šaukštų)
1 arbatinio šaukštelio aliejaus
400 g porų
400 g bulvių
750 - 900 ml daržovių sultinio (priklauso nuo to, kokio tirštumo sriubą mėgstate)
Prieskonių puokštelės (t.y. lauro lapo, čiobrelių, petražolių)
Grietinėlės

1. Nupjaukite porų galus, padalykite porus išilgai į 2 dalis, nuplaukite po tekančiu vandeniu ir supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Bulves nuskuskite ir supjaustykite 1 cm dydžio kubeliais.
2. Ant silnos ugnies užkaiskite puodą, sudėkite sviestą ir įpilkite aliejaus, kai sviestas ištirps, suberkite supjaustytus porus ir išmaišykite mediniu šaukštu. Pridengę troškinkite, kol porai suminkštės ir truputį pagels.
3. Sudėkite prieskonių puokštelę, bulvių kubelius, supilkite karštą sultinį ir viską gerai išmaišykite. Jei neturite naminio sultinio, sultinio kubelį su puse sudėkite į asotį ar dubenį ir užpilkite 750 ml verdančio vandens iš virdulio, maišykite kol kubelis ištirps. Padidinkite ugnį ir leiskite sriubai užvirti, kai užvirs, sumažinę karštį ir uždengę palengva virkite 15 - 20 minučių.
4. Nukelkite puodą nuo ugnies, išimkite prieskonių puokštelę, sriubos plakikliu atsargiai sutrinkite į vienalytę masę. Tada įmaišykite grietinėlę (pagal skonį) ir pakaitinkite ant ugnies iki lengvo užvirimo. Pasūdykite, jei reikia. Išpilstykite sriubą į dubenėlius ir sušilkite :) 

P.S.: Kol sriuba verda, galite pasiskrudinti batono kubelių. Labai tinka ;)  

4 komentarai:

Indrė rašė...

Kaip tik einu jos tokios virti :D

Anonimiškas rašė...

Simona, sriuba atrodo fantastiškai, bet ne sriubai komplimentą noriu pasakyti o tau :) Tavo tekstai visada mane gerai ir jaukiai nuteikia, ir nuvaro melancholijas visas šalin :) Ir tavo tekstai visada dera su tokia muzika http://www.youtube.com/watch?v=G4oMgZCZZxc&feature=autoplay&list=HL1328473704&lf=mh_lolz&playnext=1 kas man reiškia visišką jaukumą :) ačiū tau kad gamini ir rašai :)

Simona rašė...

Indre, tai tik įrodo, jog ši sriuba, nors paprasta kaip dvi kapeikos, bet nepakartojama šildytoja žiemą :)

Anonimiškas, pirmiausia, ačiū Tau už gėrį, kuriuo mane apdovanojai, kai perskaičiau tiek daug šiltų žodžių. Be to, man visada virpina širdį, žmonės, kurie mėgsta muziką ir pasaulį su muziką. Ačiū Tau dar sykį :)

Anonimiškas rašė...

Netycia radau tavo blogą. Nuostabiai graziai rašai. O patiekalus tavuosius dar reiks išbandyti. Sėkmės!!!