2012 m. vasario 26 d., sekmadienis

Kaip idealiai išvirti kiaušinius?

Kartą, pietaudama savo mėgstamoje vietoje, nusprendžiau užsisakyti Nicos salotų. Salotos su kiaušiniais, vyšniniais pomidoriukais ir šparagais skambėjo viliojančiai, bet vaizdas nebuvo toks patrauklus. Ir to kaltininkai - kiaušinio ketvirčiai. Tarp baltymo ir trynio juodavo visiškai nesimpatiška linija. Aišku, per ilgai virti guminio skonio kiaušiniai - ne pasaulio pabaiga, bet apetito irgi nežadino.

Tai gal posakis „net nemoka išvirti kiaušinių“, ne toks jau ir teisingas, apibrėžiant žmogaus šeimininkavimo įgūdžius? 
Iš tiesų, kiaušinius išvirti labai paprasta. Viskas, ko jums reikia, norint tobulai išvirti kiaušinius, yra laikrodis ir dėmesingumas.
 

Atsimenu, kai prieš kokius šešis metus perskaičiau straipsnį apie tai, jog vienas britų išradėjas teigė atsakęs į klausimą, kaip idealiai išvirti kiaušinį, nenaudojant vandens, plačiai nusišypsojau ir nusprendžiau, kad visai gera gyventi pasaulyje, kuriame kiaušiniams virti kažkas naudoja galingas lempas. Šio išradėjo sukurtas prietaisas taip pat galėjo nukirsti kiaušinio galiuką, kas, mano manymu, patogu, bet pavagia dalį kiaušinio valgymo romantikos. Mėgstantys minkštą trynį, mane supras, kaip gera, šaukšteliu keletą kartų suduoti į kiaušinio lukštą, išgirsti, kaip luštas suskylą, nurėžti kiaušinio viršūnę ir minštą trynį kabinti skrudintos duonos lazdele.

Nesvarbu kada – rudenį, žiemą, pavasarį ar vasarą, kai dar nėjau į mokyklą, o atsikeldavau anksti ir pasilikdavau valandėlei pasvajoti lovoje, dažnai išgirsdavau, kaip virtuvėje suskamba žadintuvas ir diedukas skuba iš nedidelio prikaistuvio į ledinį vandenį perdėti kiaušinius, jog sustabdytų šių virimą. Tada išlipdavau iš lovos, išgirsdavau šlepsint savo šliures ir štai aš jau sėdžiu prie didžiulio medinio stalo. Sunku apsakyti žodžiais, kaip greitai aš įveikdavau pora ar net keletą kiaušinių.

Taigi, vieną vasario dienos rytą, kai už lango siautėjo pūga, o gatvėmis skubantys žmonės, nedrąsiai žvilgčiojo pro kapišonų, šalikų ir kepurių kraštelius, mūsų virtuvė kvepėjo vaikyste - virėm kiaušinius. Skubantis pasaulis tarsi sustojo ir tapo pažįstamas, toks savas, kai nereikia apie nieką galvoti, užtenka tiesiog mėgautis. Gurkšnoti arbatą ir duonos lazdele kabinti minkštą trynį.Šypsotis, dovanoti apsikabinimus ir bučinius bei kalbėtis.Žinoma, klausytis muzikos.

Šios dainos yra kava mano sielai tamsiais žiemos rytais:
 
01. Rytiniam pasimaivymui: Violent Femmes - Blister in the Sun
02. Arbatos gurkšnojimui: Portishead - Glory Box
03. Padeda atrasti grožį: Lykke Li - Dance Dance Dance
04. Viskas bus gerai: Joni Mitchell - Big Yellow Taxi
05. Negaliu nešokti: Janis Joplin - Piece of my Heart 
06. Sena meilė: Le Loup - Morning Song
07. Prašypsina: Cyndi Lauper - Girl Just Want To Have Fun
08. Išjudina jausmus: Gotye - Somebody That I Used to Know
09. Pažadina: Wham! - Wake Me Up Before You Go-Go
10. Įkvepia permainoms: Cyndi Lauper - Time After Time  

Virti kiaušiniai

1. Pasirinkite prikaistuvį, kuris būtų pakankamai didelis, jog norimas išvirti kiaušinių kiekis tilptų sudėti vienu sluoksniu ant prikaistuvio dugno, bet ir pakankamai mažas, jog kiaušiniai neturėtų daug erdvės judėti.

2. Sudėkite kiaušinius (geriausia - kambario temperatūros) į prikaistuvį ir užpilkite kambario temperatūros vandeniu, kad apsemtų apie 5 cm. Labai svarbu kokios temperatūros kiaušinis pradedamas virti, jei tuoj pat išimtas iš šaldytuvo, atsiranda didelė tikimybė, jog lukštas įskils, be to, šaltus kiaušinius būtina pavirti viena minute ilgiau. Taigi, prieš verdant kiaušinius, būtų gerai juos bent 20 minučių palaikyti išėmus iš šaldytuvo.

3. Užvirkite vandenį ant didelės ugnies, o tada greitai, kai tik vanduo pradės virti, sumažinkite ugnį, jog vanduo lėtai virtų - vos vos burbuliuotų.

4. Virkite ant silpnos ugnies tiek, kokius kiaušinius mėgstate: 2-3 min., kad būtų skysti; 5-7 min, kad būtų pusiau kieti; 10 min., kad būtų kieti.

5. Išvirusius kiaušinius trumpam (apie 1 minutei) panardinkite į šaltą vandenį. Taip apsaugosite kiaušinius nuo pervirimo, bei bus lengviau juos lupti.


P.S.: Taip pat kad lukštas geriau luptųsi, kiaušinius virkite pasūdytame vandenyje. Šviežias kiaušinis vandenyje skęsta, vidutinio šviežumo būna pusiau paniręs į vandenį, o senas – plūduriuoja vandenyje – tokio jokiu būdu negalima valgyti. Jei norite dailių kietai virtų kiaušinių, stenkitės naudoti vidutinio šviežumo kiaušinius, nes jie daug lengviau lupasi,o minkštiems ar skystiems kiaušiniams, kurių nelupsite, naudokite šviežius.

5 komentarai:

Vilma rašė...

Pasak mano mamos, druska į vandenį, kuriame verda kiaušiniai, dedama tam, kad nesuskiltų lukštas :) Aš visada jos dedu, bet kartais ir suskyla, nes dedu į vandenį kiaušinius, ką tik išimtus iš šaldytuvo.

Forelle rašė...

Tamsi linija tarp trynio ir baltymo atsiranda dėl geležies sulfido. Aišku, ji ryškėja dėl pervirimo, bet gali būti ir dėl to jog iškart nebuvo kiaušiniai atšaldyti ir nulupti arba, kad kiaušiniai buvo seni.
Skystiems kiaušiniams tas negalioja, nespėja išsilaisvinti vandenilio sulfidas

plaktukai rašė...

Norint idealiai išvirti kiaušinius, reikia turėti idealių kiaušinių ne iš pardės :D

Rūta rašė...

Manyčiau, kad druska veikiausiai neleidžia vandenyje išsidraikyti baltymui, jei kartais beverdant suskyla kiaušinis. Žinoma, gal aš ir neteisi ;) Bet druskos irgi visada dedu.

Simona rašė...

Vilma, kiek žinau, druska skirta tam, kad baltymas taip greit nepabėgtų, jei kiaušinis vandeny suskyla. Jei nėra laiko kiaušinius palaikyti kambario temperatūroje, tada prieš dėdama juos virti, trumpam įmerk į karštą vandenį ir taip pašildyk lukštą ;)Mežesnė tikimybė, kad suskils...

Forelle, labai ačiū už įdomią informaciją :) Man ta tamsi linija - visiškai "neskani".

Plaktukai, visiška tiesa:) Esu labai dėkinga močiutei, kuri augina vištas ir aprūpina mane idealiais kiaušiniais :)

Rūta, taip, ir, mano žiniomis, druska skirta tam, kad baltymai vandenyje neišsidraikytų, kaip ir viena mano draugė pila acto tam pačiam tikslui.