2012 m. vasario 6 d., pirmadienis

Būti geru vienas kitam

Penktadienio vakarą susitikau su Aušra. Mes sėdėjome ant sofos parietusios po savimi kojas, valgėme sausainį (už receptą dėkuju Astai iš Saulėtos virtuvės) su ledais, gurkšnojome karštą vyną, žiūrėjome Ameliją iš Monmartro ir žavėjomės, kaip ji braunasi į kitų gyvenimus: įkvepia tėvą išvykti į kelionę (tėvas paštu gauna nuotraukas, kuriose įvairiose pasaulio vietose pozuoja iš jo sodo paslaptingai dingęs nykštukas. Nuotraukas siunčia Amelijos draugė stiuardesė Filomena, kuri su malonumu sutinka padėti); nudžiugina namo šeimininkę (moteris žino, jog jos vyras miegojo su sekretore, nugvelbė didelę pinigų sumą, išvyko į Pietų Ameriką, po to žuvo), parašydama jos mirusio vyro vardu laišką su meilės prisipažinimu.
Kiekviena diena suteikia galimybę įnešti gėrio į kitų gyvenimus. Juk turime reikalų su daugybe žmonių: artimaisiais, kaimynais, pardavėjomis ir t.t. Bendraudami mes perduodame vienas kitam emocijas, skleidžiame jas aplink save. Šiandien puikios nuotaikos iš darbo nukeliavau į parduotuvę. Ten užleidau vietą eilėje prie kasos merginai, kuri atsistojo už manęs ir pirko tik bandelę. Ši padovanojo 50 centų berniukui, kuriam pritrūko jų nusipirkti šokoladui. Tai buvo panašu į domino principą: nuvirtus vienai figūrai, paskui ją virsta visos likusios. Mes apkrėtėm vienas kitą gerumu.
Vaišinimas namie suteptais sumuštiniai taip pat yra kelias skleisti gėriui. Šie sumuštinių receptai skirti mano podei ir visiems, kurie mėgsta susitepti vieną kitą sumuštinį. Mano manymu geras sumuštinis turi būti nesudėtingai ir greitai pagaminamas, susidedantis iš keleto kokybiškų ingredientų, derančių tarpusavyje skoniu ir tekstūra. Bei, žinoma, tarp dviejų duonos riekelių nereikia pamiršti įdėti trupučio meilės.
Taigi, pirmiausiai, pradėkime nuo mano šeimos mylimiausių sumuštinių su rūkyta lašiša, agurku ir kreminiu sūriu. Nuo pirmo jų kąsnio supranti, kad čia ne šiap sau užkandis, o tikros vaišės.
Sumuštinius su kumpiu, sūriu ir marinuotais agurkais galima palyginti su koncertu - dideli, gausūs ir norisi pakartoti. Kiekviena iš 6 dalių - duona, kreminis sūris, garstyčios, kumpis, fermentinis sūris ir marinuoti agurkėliai, harmoningai viena kitą papildo. Šie sumuštiniai tikrai tinka tiek puikiems pusryčiams, tiek sočiam užkandžiui.
Išvaizda ir skonis - įspūdingi, o paruošti nesunku, spėkit kas? Taip - tai juodos duonos sumuštiniai su virtais kiaušiniais ir rūkyta dešra. Rūkytą dešrą galima pakeisti alyvuogėmis ar saulėje džiovintais pomidorais. Ar jau sužadinau apetitą?   
 
Sumuštiniai su rūkyta lašiša, agurkais ir kreminiu sūriu

Dviems sumuštinukams reikės:

Rūkytos lašišos
6 agurko griežinėlių
2 baltos sumuštinių duonos riekelių
2 kupinų arbatinių šaukštelių kreminio sūrio Philapelphia

Dvi sumuštinių duonos riekes užtepkite kreminiu sūriu. Ant vienos riekės uždėkite rūkytos lašišos juostelių, paskui - plonyčių agurko griežinėlių. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais pagal skonį. Užvožkite antrąją riekę, lengvai prispauskite. Aštriu peiliu nupjaukite pluteles ir sumuštinį perpjaukite įstrižai pusiau.






Sumuštiniai su kumpiu, sūriu ir marinuotais agurkais

Dviems sumuštinukams reikės:
 
2 baltos sumuštinių duonos riekelių
Griežinėlio fermentinio sūrio
Bryzelio karštai rūkyto arba virto kumpio
1/2 nedidelio marinuoto agurko
2 kupinų arbatinių šaukštelių kreminio sūrio Philapelphia
1 arbatinio šaukštelio garstyčių

Dvi sumuštinių duonos riekes užtepkite kreminiu sūriu bei garstyčiomis. Ant vienos riekės uždėkite kumpio riekelę, paskui - sūrio griežinėlį ir plonyčių marinuoto agurko griežinėlių. Užvožkite antrąją riekę, lengvai prispauskite. Aštriu peiliu nupjaukite pluteles ir sumuštinį perpjaukite įstrižai pusiau.



Juodos duonos sumuštiniai su virtais kiaušiniais ir rūkyta dešra

Dviems sumuštinukams reikės:

1 kietai virto ir nulupto nedidelio kiaušinio
1 kupino arbatinio šaukštelio majonezo
1 plačios rūkytos skilandinės dešros riekelės
2 kvadratinių juodos sumuštinių duonos riekelių
Maltų juodųjų pipirų

Skilandinės dešros riekelę supjaustykite nedideliais kubeliais. Kiaušinius susmulkinkite taip pat mažais kubeliais ir sumaišykite su majonezu bei maltais juodaisiais pipirais. Ant vienos riekelės užtepkite kiaušinių masę, apibarstykite dešros kubeliais. Užvožkite antrąją riekę, lengvai prispauskite. Aštriu peiliu nupjaukite pluteles ir sumuštinį perpjaukite įstrižai pusiau.






P.S.:O kokius sumuštinius labiausiai mėgsti Tu?

5 komentarai:

Eglė rašė...

Su balta duona, tunu ir rukolos lapeliais arba skumbre ir pipirne :)

Jurga rašė...

iš tavųjų rinkčiausi pirmąjį, turėtų būt baisiai skanus :) tik aš pvz. vietoj maskarponės rinkčiausi tepamą sūrelį: liesiau, pigiau ir pan :D
o aš labai mėgstu dar sumuštinukus tokius paprastus: pakepinta/paskrudinta duona su saulėgąžom, aptepta tepamu sūreliu su raugintais agurkėliais ("rytas" ar kokie ten būna parduotuvėj), uždėti griežinėlį pomidoro ar avokado ir užbert druskos su pipirais. tobula, skanu iki negalėjimo, rekomenduoju :)
dar labai skanu su pikantiška mišraine ir pomidoriuko griežinėliu ;)

Jurga rašė...

agam, prisiminiau dar gerulius: ant batono užtept majonezo, dėt skumbrės ar silkės, svogūno ir skanaus;)

Anonimiškas rašė...

Aš tai labai mėgstu sumuštinius tokius: juoda duona+sviestas+pomidoras (būtinai iš šilknamio)...

Lina

Simona rašė...

Egle, reikės išbandyti su skumbre, skamba viliojančiai:) O jei dar šaukštelį grietinės ir krienų...mmm :)

Jurga, iš tiesų patys skaniausi yra paprasčiausi sumuštiniai ;) o su paskrudinta duona ir tepamu sūreliu nebandžiau - suviliojo :)

Lina, labai pakvipo vasara, aš tai dar mėgstu tokius, jei iš šilknamio temos - juoda duona, sviestas ir ridikėliai :)

Aušra, oi kaip ačiū už apdovanojimą :) Gerą jausti palaikymą :D