2011 m. gruodžio 20 d., antradienis

Mes neprisimename dienų... mes prisimename akimirkas

Ar gali patikėti, jog iki Kalėdų liko 4 dienos? Šiandien prekybos centre braudamasi pro pilnus pirkinių vežimus, aš tai kuo aiškiausiai supratau. Stovėjau trimetrinėje eilėje, norėdama nusipirkti miltų meduolių kepimui, ir klausiausi apie tai, jog laikotarpis prieš šventes nėra skirtis mėgautis akimirkomis, nėra skirtas skleisti Kalėdų dvasią ir leisti  laiką su pačiais artimiausiais. Žmonės skundėsi, barėsi, piktai stumdėsi ir liūdnai burbėjo apie senkančias santaupas iš kojinių.  
Grįžusi namo uždegiau kiek tik turiu žvakių, keletą jų pastačiau lange, kad einantiems gatve irgi būtų jaukiau. Nusprendžiau, kiek įmanoma, neskubėti ir išgyventi kuo daugiau gražių akimirkų. Juk kaip sakė C. Pavese - "mes neprisimename dienų; mes prisimename akimirkas".   
Linkiu sutelkti dėmesį į stebuklingas akimirkas... net ir pačias mažiausias :)

Kalėdiniai meduoliai

Šie meduoliai tiesiog tirpte tirpsta burnoje. Jie yra ne per saldūs, kadangi naudojamas rudasis cukrus, o ir medaus - tik lašelis, bei trapūs ir lengvi. Dėl cinamono ir imbiero, gvazdikėlių bei vanilės meduoliai būna skaniai aromatingi ir ilgai išlieka gardūs (kartoninėje dėžutėje galima laikyti apie 2 savaites). O, kas geriausia, patinka visiems: ir tiems, kurie mėgsta minkštus meduolius ir tiems, kurie mėgsta kietesnius, ir tiems, kurie mėgsta gražius meduolius.
Taigi, apie 35 - 45 meduoliams reikės:

1 ½ puodelio ir 2 šaukštų miltų
1 arb. šaukštelio cinamono
½ šaukštelio malto imbiero ir tiek pat maltų gvazdikėlių
115 g sviesto
6 šaukštų rudojo cukraus
1 kiaušinio
½ valg. šaukšto skysto medaus
1 valg. šaukšto karšto vandens
½ arb. šaukštelio kepimo sodos
¼ arb. šaukštelio vanilės asencijos 

Mano matavimo puodelio talpa yra 250 ml.

1.Viename dubenyje sumaišome miltus, cinamoną, maltą imbierą ir maltus gvazdikėlius. Prieskonių kvapai užburia.

2. Kitame dubenyje mikseriu išplakame sviestą su cukrumi iki purios. Tai užtrunka apie 2 - 4 minutes. Tada gerai įplakame kiaušinį.

3. Mažame dubenėlyje išmaišome karštą vandenį, medų ir sodą. Po to šį mišinį ir vanilę lėtai įmaišome į sviesto mišinį. Palaipsniui į gautą skystą masę įmaišome miltų mišinį. Švelniai minkome apie pusę minutės, kol tešla sulimpa į vieną masę. Tešlą įvyniojame į maistinę plėvelę ir palaikome apie 3-5 val. šaldytuve.

4. Orkaitę reikia įkaitinti iki 180 °C. Padaliname atvėsusią tešlą į dvi dalis. Vieną dalį pasiimame, kitą dedam atgal į šaldytuvą. Stalviršį ir kočėlą pabarstome miltais ir iškočiojame tešlą 0,5 cm (žinoma, galima ir 0,3 cm ar 0,7 cm, bet svarbiausia, kad toj pačioj skardoj esantys meduoliai būtų vienodo storio) storio lakštu. Kad tešla neliptų nei prie kočėlo, nei prie stalviršio, kočiojant pabarstome miltais. Jei tešla nelimpa prie kočėlo, miltų barstyti nereikia. Sausainių formelėmis išspaudžiame meduolius.

5. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Meduolius perkelti ant kepimo skardos ir kepti orkaitėje apie 8 min. Dėdami meduolius į skardą palikite 2 cm tarpus, nes kepdami jie truputį plečiasi. Reikia būtų labai atidiems - kuo plonesni yra meduoliai, tuo greičiau gali perkepti!

6. Po to imamės likusios tešlos dalies ;)

7. Leidžiame meduoliams atvėsti ant grotelių, jei neturite jų, tiesiog išdėliokite lėkštėje. Jei, ištrauktus iš orkaitės, meduolius paliksite vėsti skardoje, vėliau gali būti labai sunku juos iš ten iškrapštyti.

4 komentarai:

Unknown rašė...

Svarbiausia stumti stumti stumti pikčiurniškas mintis nuo savęs. Kitaip niekaip neišeis dar ir kitų žmonių padaryti nors šiek tiek laimingesniais... Taip jau būna.
O aš tik ką tik ką iškepiau kalną pipirinių meduolių.

rednails rašė...

Man tavo blogas visuomet sukelia labai siltus jausmus, taip ir norisi nusisypsoti, nusiraminti, kazka skanaus pasigaminti, nudziuginti artimuosius...
aciu, kad esi :)

Aušra rašė...

Labai gera mintis ir 110proc. teisinga. :)

Simona rašė...

Zivile, kaip man smagu vis perskaityti tavo komentarus, labai smagu, nors matėmės tik vieną kartą, jie labai artimi :)

Rednails, man Tavo komentarai nuo pirmųjų blogo rašymo mėnesių visada sužadina įkvėpimą šios vietelės neapleisti. Ačiū, Ačiū Tau :)

Aušra, ačiū :) Tegul bus Tavo šventės pačios pačiausios be skubos su daug meilės :)