2011 m. gruodžio 18 d., sekmadienis

Kalėdiniai sviestiniai sausainėliai eglutei puošti


Namuose daug daug jaukaus karšto vyno aromato. Vyne plaukioja gvazdikėliai, anyžiai, vanilė ir šiluma bei meilė, įberti jį verdant. Priglaudžiu lūpas prie puodelio krašto. Gera ir nesinori skubėti. Už lango lyja lietus, miestas permirkęs iki paskutinio suolo, į stiklą įkyriai beldžiasi vėjas, o aš sėdžiu prieš eglutę, mirksinčią spalvotomis švieselėmis, ir jaučiu, kaip gera tiesiog būti.

Ir štai iki Kalėdų liko 6 dienos, visur aplinkui vis labiau tai pradeda jaustis. Ir mano namuose. Iš pradžių lanksčiau žvaigždes, po to jas klijavau - vieną šalia kitos, o paskui laukiau įkvėpimo Kalėdų vainiką pasikabinti ant durų. Ir, nelyginant maža mergaitė, nekantravau, kada jis pasibels į mano širdį. Vakar pasibeldė... Aišku, tai paprastas popierinis vainikas ir tiek, bet aš linkusi tikėti, jog šias žvaigždes nuskyniau nuo dangaus. O Tu, Kalėdų Stebukle, esi jau čia pat ir lauki, kol praversiu duris, papuoštas vainiku, kad galėtum įžengti ir bematant visus užkrėsti geromis emocijomis.


O po Kalėdų eglute palikti ramybę, laimę ir apkabinimų. Daug apkabinimų :) Šiais metais Kalėdų eglutę kaip tik puošėme ir sviestiniais sausainėliais, jog, užklydus Kalėdų Seneliui, jo pilvukas negurgtų ;)  


Sviestiniai sausainėliai yra vienas skaniausių ir paprasčiausių vaikystės kepinių, kuriuos kažkaip stebuklinga traukti iš orkaitės. Jų receptą radau daugiau nei prieš penkis metus sename dulkėtame laikraštyje, tvarkydama palėpę. Vienais metais kepiau jų iš trigubos normos, taigi tešla užėmė pusę mano mažosios kameros. Šį penktadienį, prisimindama tą puikųjį šių sausainėlių kepimo maratoną, iki vėlyvos nakties maišiau tešlą, šaldžiau ją, kočiojau, formelėmis spaudžiau sausainius, kepiau juos ir puošiau šokoladiniu glajumi. Sutinku, jog tai, nors ir paprasta, bet užima nemažai laiko, ir sutinku, jog to laiko negaila, nes labai smagu namie kepti tokius sausainėlius, jais puošti eglutę, juos valgyti ir, žinoma, dovanoti.   


Kepant kalėdinius sausainėlius, labai svarbu atsipalaiduoti ir tuo mėgautis. Jei neišeina papuošti sausainių, kaip norisi, tai visai nesvarbu. Šie sausainėliai ir turi atrodyti taip - atkeliavę iš mūsų mažučių virtuvių, o ne iš parduotuvių.




3 skardoms sausainėlių reikės:
180 g cukraus pudros
220 g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušinių
380 g miltų
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus (naudojau natūralios vanilės cukrų, pagamintą iš natūralios vanilės ankšties ir cukraus)

Kalėdiniai sviestiniai sausainėliai

Pirmiausiai, reikia susirasti medinį šaukštą. Su nostalgija prisimenu tuos laikus, kai šis virtuvės įrankis buvo vienas iš tų, be kurių nebuvo įmanoma įsivaizduoti maisto gaminimo. Taigi, mediniu šaukštu išsukame minkštą sviestą ir cukraus pudrą iki purios ir lengvos masės, tai užtrunka apie 10 minučių. Cukraus pudrą, prieš išsukant su sviestu, rekomenduoju išsijoti.
Tada po vieną gerai įmaišome kiaušinius, tai užtrunka apie 5 minutes. 
Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. 
Į sausų ingridientų mišinį sukrečiame drėgnų ingridientų mišinį ir išmaišome. Labai svarbu nepermaišyti tešlos, todėl geriausiai maišymui naudoti būtent medinį šaukštą ir maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų
Tešlą padaliname į tris dalis ir kiekvieną dalį suvyniojame į maistinę plėvelę. Dedame į šaldiklį ir paliekame 2 val. pastovėti.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C, kepimo skardą išklokite kepamuoju popieriumi. Atšalusią tešlą plonai iškočiokite (apie 5 mm) ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus. Formele arba stikline išspauskite sausainius. Šiaudeliu išspauskite sklylutes siūlui įverti, jei sausainius kabinsite ant eglutės. Sausainius sudėkite į kepimo skardą, paliekant didelius tarpus, nes kepant sausainiai plečiasi, ir kepkite apie 7-8 min., kol sausainių krašteliai taps blyškiai auksiniai. Kepant, nenuleiskite nuo sausainių akių, ypač, jei tešlą iškočiojote labai plonai. Neleiskite sausainiams paruduoti. Leiskite sausainėliams atvėsti ant grotelių, jei neturite jų, tiesiog išdėliokite lėkštėje. Atvėsusius puoškite, kaip tik geidžia širdis, o tada jau skanaukite ;)

3 komentarai:

aure rašė...

Ir mes eglutę sausainiais papuošėm :) Jaukiai atrodo. Užsimaniau kalėdinio vyno :D senka atsargos jau... gerai kad jis toks pigus :)))

Simona rašė...

Man labai jauku, kai eglutė būna papuošta su meile gamintomis gėrybėmis :) O dėl vyno sutinku - nepajunti, kaip jo atsargos išgaruoja :D

Unknown rašė...

Kaip mielai atrodo kalėdinė eglutė puošta sausainiais. O dar koks smagumėlis juos kepti kartu su vaikais. :) Gal ir mes šiemet išbandysim šį būdą. Manau ir vainikai puošti mažais sausainėliais ar riestainiukais atrodytų ypatingai. Nebandėt?:)