2011 m. gruodžio 11 d., sekmadienis

Apie paprastą pomidorų sriubą ir stebuklo laukimą

"Tas, kuris neturi Kalėdų širdyje, niekada jų neras po eglute."
Roy L. Smith

Iki Kalėdų liko 13 dienų. Ant kelio nuo lietaus, nuplaunančio menkus sniego pėdsakus, ištižo žemė. Tik išplauni koridoriaus grindis ir vėl plauk - net stebuklinga kaip greitai purvinais batais išsipėduoja. Pasiilgau tikro šalčio, kai nesinori iš namų net nosytės iškišti, kai žvelgi pro buto langą į apsnigtus namus, kuriuose kūrenamos krosnys. Kiek kartų taip, žvelgdama į dūmų stulpus, esu pasiklydusi praeityje, o vis vien negaliu nesvajoti, kaip Kalėdų rytą pabusiu kaime po visokiais raštais išpieštais langais, basomis kojomis nukeliausiu į virtuvę, kur krosnyje traškės ugnis, o virdulyje burbuliuos vanduo arbatai užplikyti. Kažkoks geras jausmas apima lyg apkabintų mylimo žmogaus rankos.
Artėjančios Kalėdos visada mane skatina tikėti, kad įvyks kažkas stebuklingo, keista nuojauta apsigyvena širdyje ir su kiekviena diena stiprėja. Tos nuojautos neįveikia nei iki paskutinio siūlo sumirkę batai, nei lėkimas ir skubėjimas, nei laiko trūkumas, nei liūdesiai.
 

Vakar pradėjau žiūrėti kaledines reklamas ir prisipažinsiu, juk artėja Kalėdos, o, artėjant Kalėdoms, reikia sakyti tiesą, skruostais riedėjo karštos džiaugsmo ašaros. Kiek kartų taip, spoksodama į tuos judančius spalvotus paveikslėlius, esu pasiklydusi dabartyje, o vis vien negaliu nesvajoti, kad visų žmonių širdys prisipildytų džiaugsmu, tikėjimu ir meile. Ir kad visi turėtų su kuo apsikabinti, o tada eitų gerti arbatos. Ir kad snigtų. Snigtų daug. Tiek daug, jog visas miestas būtų baltas.

John Lewis Christmas Advert 2011
Coca Cola Wunderful Dream
Zales 2011 Holiday Commercials
Elsie Fisher Hallmark Commercials
1990s Hallmark Christmas Commercial

Yra labai gera grįžti po darbų į namus, kai žinai, kad Tavęs šaldytuve laukia tai, ko Tau reikia, jog greitai ir skaniai pavakarieniautum.Vasarą aš mėgstu pomidorus valgyti su sviestu ir duona, o žiemą iš jų virti sriubą. Aksominė pomidorų sriuba su karštu sumuštiniu yra tikrai atpalaiduojantis maistas: susisuki po apklotu, įsijungi kalėdinį filmą, pasiimi dubenėlį garuojančios sriubos, karštą sumuštinį traškia plutele, kupiną sūrio, ir, atrodo, jog nieko daugiau nereikia, kad pajustum, jog Kalėdos jau čia pat. Žiemą man tiesiog instinktyviai norisi kažko jaukaus, šilto ir sotaus.
Mano vyras taip pat labai mėgsta šią sriubą ir, vėstant orams, prašo ją pagaminti vis dažniau. O kadangi, patiekus ją su karštais sumuštiniais, gaunasi kaip ir antras patiekalas, po ilgos darbo dienos aš labai nesispyrioju, jog reikia išbandyti ką nors naujo. Be to, pagaminti tokią vakarienę yra labai lengva ir nebrangu. Vis tik jei norite įmantresnio varianto, įmaišykite keletą šaukštų džiovintų pomidorų konservuotų aliejuje ir kepkite kartu su pomidorais arba, prieš valgant, sriubą paskaninkite šaukšteliu Vorčesterio padažo.
Dar vienas šios sriubos pateikimo variantas, mėgstantiems riebesnes sriubas, plakikliu sutrynus sriubą ir ją šildant, įmaišyti keletą gabalėlių svieto.
   
Paprasta pomidorų sriuba

4 - 6 pomidorų sriubos mylėtojams reikės

Apie 1 kilogramo ir 600 g pomidorų
4 mažų svogūnų
2 mažų česnakų
3 valgomųjų šaukštų aliejaus
1-2 valgomojo šaukšto cukraus
2-3 šaukštų pomidorų padažo
Keleto čiobrelių šakelių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

8 riekių forminio batono
200 g mėgstamo fermentinio sūrio
Minkšto sviesto

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Pomidorus nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Svogūnus nulupkite ir taip pat perpjaukite pusiau. Česnakų galvas nuplaukite ir neluptas perpjaukite pusiau.
2. Kepimo skardą aukštais kraštai įkiškite 2-3 min. į orkaitę. Tuo tarpu paimkite didelį dubenį ir sudėkite į jį susmulkintas daržoves, taip pat sudėkite čiobrelių šakeles, suberkite cukrų, supilkite aliejų ir, pagal skonį, paskaninkite druska bei pipirais. Kepimo skardoje atsargiai tolygiai paskirstykite daržoves. Kiškite į įkaitintą orkaitę 40 - 50 min. arba kol dailiai suminkštės.
3. Suraskite česnakų puseles ir išspauskite skilteles, lukštus išmeskite. Čiobrelių šakeles irgi išmeskite. Plakikliu sutrinkite iškeptus pomidorus su visomis išsiskyrusiomis sultimis į vienalytę masę. Paskaninkite pomidorų padažu, jei reikia druska ir pipirais, pašildykite.Išpilstykite į dubenėlius ir pateikite su sūrio sumuštiniais.
4.  Batono riekeles iš abiejų pusių tolygiai aptepkite sviestu. Ant 4 riekelių uždėkite sutarkuotą sūrį, likusiomis 4 riekelėmis jį uždenkite. Ant vidutinės - mažos ugnies įkaitinkite keptuvę. Sudėkite sumuštinius ir vis atsargiai apversdami kepkite apie 15-20 min. Patiekite šiltus. Skanaus :)

5 komentarai:

Aušra rašė...

Simona, labai grazu! beda ta, kad vidurzieni nera pomidoru, nebent tik tie plastmasiniai ir beskoniai; vasara isvirta pomidoru sriuba - visai kas kita!

Anonimiškas rašė...

pagalvojau tą patį kaip ir Aušra.. be to, kuo toliau į žiemą, tuo tie pomidorai labiau beskoniai darysis - iš tiesų kol kas jie dar visai nieko. o žiemiškiausia, mano supratimu, turbūt yra raugintų kopūstų sriuba.;) beje, augini čiobrelius ant palangės? turėtų būti labai smagu turėti tokiu metu kažką žalio ir šviežio..

Indrė rašė...

Manau nėr bėdos kai yra konservuotų pomidorų :) niam, mielai dubenėlį tokios paimčiau

Mindaugas rašė...

Man irgi žiemą, šv. pomidorai - ne šviežūs .. :/ Labiau naudoju konservuotus iš Rimi su bazilikais - skonis tikrai geras :)

O ši sriuba, tikrai gardžiai atrodo, aš irgi pasiilgstu jos, o tiksliau keptų pomidorų sriubos :)

Simona rašė...

Aušra, ačiū :) Man matyt pasiseka turguje įsigyti tikrai neblogų pomidorų, kurie pakepti po orkaite su cukrumi tampa tikrai aromatingi ir labai sultingi ;) Žinoma, vasarą pomidorai patys skaniausi.

Rut, man pačios žiemiškiausios visos trintos sriubos, kažkokį ypatingą jaukumą turi savyje :) Taip, čiobrelius auginu ant palangės, tėtis padovanojo dar vasarą ir jie kažkaip kuo puikiausiai žaliuoja ir žiemą :) Vis prašypsina mane, didžiausią jų mėgėją ir ištikimą gerbėją :)

Indre, tikrai taip, jei turguje nerandu gražių pomidorų, visada išgelbėja konservuoti, ačiū jų gamintojams :D

Mindaugai, tai būtume draugai, nes ir aš neatsispiriu konservuotiems pomidorams su bazilikais, naudoju juos visur: ir troškiniuose, ir sriubose ar tiesiog kabinu su šaukšteliu ir tiesiai į burną :D