2011 m. spalio 3 d., pirmadienis

Ruduo ir labai šokoladinis pyragas be miltų

Ruduo - tai saulėgrąžos, dideliais žiedynais žvelgiančios į saulę. Ruduo - tai nostalgiškas laikotarpis nuo pirmųjų šalnų ligi pirmojo sniego. Ruduo - tai daugybė šermukšnių uogų ir šaltu lietum nulytos popietės. Ir aukštai į Pietus skrendantys paukščiai. Ir apsiniaukusios dienos. Ir darganos. Karšta arbata ir šilti apklotai. Tai metas, kuris mane ramina, padeda įsiklausyti į savo vidinį balsą, tyliausias mintis ir slapčiausius troškimus. Kad ir kokia suaugus būčiau,jau seniai sau pažadėjau, surasti laiko pasimėgauti rudeniu. Juk gyvenimas, net brendant per balas, linksmas ir smagus.
Prieš gerą savaitę ankstyvą savaitgalio rytą nutarėm su vyru paklaidžioti po rudenėjančias apylinkes - link upės (atsiraičius kelnes galima ją perbristi). Viena dažniausių mūsų klajojimo krypčių. Besivaikščiojant po rasotas pievas ir renkant pirmuosius nukritusius lapus mus apėmė žodžiais nenusakoma ramybė. Antra, ką padarėm, tai lyg maži vaikai prisiskynėm laukinių obuolių ir juos grauždami, užmiršę nuo šaltos rasos permirkusias kojas, kalbėjom apie geruosius kasdieninius mažmožius ir svajojom, ką dar nuveiksim ir kaip vėl čia grįšim - tik jau su termosu karštos arbatos. Ruduo - tai meilė.
    
Ruduo - tai atsakomybė už savo nuotaiką. Jau kelis kartus šį rudenį buvau aptaškytą, pravažiuojančių mašinų, nes užsižiopsojau į ką nors gražaus, kaip pavyzdžiui, fotografuojant šias raudonas uogas. Ir susiėmusi nusišypsojau, o vairuotojams mintyse palinkėjau gero kelio. Jau kelis kartus šį rudenį svajojau apie šiltą chalatą, nes su kiekvienu rytu bėgti į dušą vis šalčiau ir šalčiau. Ir prisiekiu, kiekvieną kartą, kai norisi tapti inkščiančiu bėdžiumi, jog tiesiog neįmanoma prisiversti išlipti iš lovos prieš šešias, kai už lango taip tamsu, imuosi veiksmų ir einu virti šokoladinės kakavos. O savaitgaliais kepu labai šokoladinį pyragą, kurio receptu ir noriu pasidalinti.
  

Dažniausiai mano kepami pyragai būna su šokoladu, nes jie nuo stalo išnyksta, nespėjus net išgerti arbatos, be to, atrodo pasakiškai. Vienas puikiausių, kiek esu ragavusi, yra labai šokoladinis pyragas be miltų, iškeptas namie, su meile... Kepu šį pyragą iš 300 g juodojo šokolado, nes labai smagu įdėti mylimiems žmogiukams džiaugsmu kvepiančių lauktuvių. Prieš ragaujant, svarbu, šiam pyragui leisti pailsėti šaldytuve bent keletą valandų, kad atsiskleistų tikroji jo magija. Labai drėgnas. Labai šokoladinis. Labai tirpstantis burnoje.
P.S.: žinot, ką dabar pagalvojau, kad šis pyragas puikiai tiktų prie stiklinės karšto vyno.
P.P.S.: neišsigąskit, jog pyragas sutrūkinės ir įdubs, tai nei kiek netrukdo jo skoniui :) Jis jau toks - netobulai tobulas.

Labai šokoladinis pyragas be miltų

300 g juodojo šokolado (šokolado sudėtyje turi būti 65 proc. arba daugiau kakavos)
200 g cukraus
11 valgomųjų šaukštų karšto vandens
230 g sviesto
6 kiaušinių
1 valgomojo šaukšto nesaldintos kakavos
1 vanilės ankšties

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Pasiruoškite apvalią kepimo formą nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite siestu.
Pirmiausiai, dideliu peiliu ant pjaustymo lentelės sukapokite mažais gabalėliais šokoladą ir suberkite jį į didelį dubenį.
Vanilės ankštį perpjaukite išilgai ir peilio ašmenimis atsargiai iškrapštykite sėklas.
Tada į prikaistuvį suberkite cukrų, kakavą, vanilės sėklas, supilkite vandenį, sudėkite gabalėliais susmulkintą sviestą, vanilės ankštį ir ant nestipraus karščio, nuolat maišant, užvirkite. Šia karšta sviesto ir kakavos mase, išėmus vanilės ankštį, užpilkite šokoladą ir lėtai maišykite, kol šokoladas ištirps.
Kol šokolado masė vės, atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų į atskirus dubenėlius. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų.
Į šokolado masę po vieną įmaišykite trynius, po to įmaišykite pora šaukštų išplaktų baltymų, paskui švelniai įmaišykite likusius baltymus. Maišykite atsargiai ir neskubant - tai užims šiek tiek laiko.
Pyrago mišinį supilkite į kepimo skardą ir kepkite 40-45 min. Prieš ragaujant, palaikykite bent keletą valandų šaldytuve, o geriausiai - per naktį. Skanaus :) 

6 komentarai:

Diana rašė...

Aš tau pavydžiu pyragų. Tikrai tikrai.
Šitą mintyse aš jau n kartų valgiau šiltą su ledais ir karšta arbata http://mukatanas.blogspot.com/2011/08/nostalgija.html

Šitas šokoladinis ( be miltų, kaip taisyklė ) man irgi ypatingia aktualus dalykas. Dar nebandytas. Deja. Bet jis vistiek pas tave puikus. )

Indrė rašė...

Dar nekepiau pyrago be miltų - niekaip neprisiruošiu :) tavasis vilioja, o dar tos pistacijos -mmmm

Asta rašė...

Oi, koks nuodėmingas ir... viliojantis :)

Simona, o aš pas tave tikriausiai eičiau lankyti pozityvaus gyvenimo paskaitas. Na, tu nereali! :)

Ieva rašė...

Nuostabus spalvotas jaukus ruduo. Šokoladinis pyragas, panašu, nuostabumu jam nenusileidžia :)

Neringa rašė...

Ačiū už receptą, pabandžiau, visai smagiai pasigamino. Anot mano vyro, šis naminis pyragas skanesnis nei parduotuvėj siūlomas. :)

Simona rašė...

Diana,siūlai išbandyti, jei mėgsti šokoladą, nes jis tikrai vertas, nemeluodama, teigiu - tirpsta burnoje :)o obuolinis - irgi gėrietis - jaukus jaukus...

Indre, aš apsilankau tavo tinklapy ir visada lygiai taip pat galvoju:reikia išbandyti, reikia išbandyti :D

Asta, nuodėmingas tai tikrai :D čia jau nieko neapgausi...bet man patinka tokios nuodėmės :)Ačiū už šiltus žodžius, jie ir įkvepia šypsotis ir šypsotis :)

Ieva, pavadinčiau jį tikra vilione, jei mėgsti šokoladą :) rudenio vilione ;)

Neringa, labai smagu, kad išbandei ir labai smagu, kad patiko :)O skanesnis dėl meilės, kurią įmaišei kepdama ;)