2011 m. spalio 12 d., trečiadienis

Koks turi būti geras klausytojas?

Jei reikėtų išsirinkti, kuris mėnuo man labiausiai patinka, spalis būtų vienas tarp stipriausių konkurentų į pirmą vietą.Svaiginantis lyg išlaikytas vynas, kartais purvinas, su daug krentančių lapų ir trupučiu šalnų, sugrąžinantis po šiltais apklotais prie didžiulių arbatos puodelių žiūrėti filmų, klausytis muzikos, skaityti knygų ar kalbėtis su mylimais žmonėmis.Klausytis visa širdimi ir, žinoma, ausimis. 

Juk, kaip sakoma, Dievas davė žmogui dvi ausis ir tik vieną burną, galbūt jis norėjo tuo užsiminti, jog reikia klausytis dvigubai tiek, kiek kalbam. Iš pirmo žvilgsnio tai visai paprasta taisyklė, bet jos laikytis gali būti sunkiau, nei atrodo. Geras, vietos po apklotu vertas, klausytojas turi būti optimistas, altruistas ir, žinoma, aiškiaregys.

Optimistas
Vienas man itin brangus žmogus išmokė, jog reikia klausytis žmonių, nusiteikus pozityviai, net jei jie yra liūdni, pikti ar nusivylę. Atsimenu, kai pavogė mano piniginę su nemaža pinigų suma ir svarbiais dokumentais, ji man pasakė:
-  Tai tikrai baisu, bet nesinervink – esi gyva, turi, ką valgyti ir kur gyventi, tave supa mylintys žmonės, kurie visada pasiruošę Tau padėti. Kai apie visa tai pagalvoji, piniginės netekimas – tik ašara jūroje.
Po to karto vis dažniau pajusdavau - juk tikrai nuotaiką gali pakelti netikėtai kito žmogaus pastebėtas mūsų gyvenimų privalumas.

Ar dažnai kalbėdami su žmonėmis apie jų nelaimes jų gailitės ir užjaučiate? Viename filme, pavadinimo neprisimenu, išgirdau sakant: „niekada manęs nesigailėk, nes tada man savęs dar labiau gaila“. Patirtis ne vieną kartą parodė, kad iš tiesų taip yra. Žmonės, kurie klausydami, yra nusiteikę optimistiškai, padeda nukreipti mintis nuo savęs gailesčio į svarbesnius ir gražesnius dalykus bei surasti išeitį, kai jau atrodo, kad visos durys užsidarė. Turbūt natūralu, kad juodžiausiomis gyvenimo akimirkomis užmirštame, kokie drąsūs, laimingi ir nepasiduodantys esame, taigi, kaip gerai, jei šalia būtent tokiomis akimirkomis atsiranda išklausytojas-optimistas.

Altruistas
Ar pastebėjote, kaip sunku, kalbantis su kitu žmogumi, išgrūsti iš galvos asmenines mintis ir nusiteikimus. Juk dažnam yra bent kartą gyvenime buvę taip, kad, vietoj atidaus klausymosi, galvoji, ką reikės atsakyti ar kaip aš jausčiausi panašioje situacijoje ar kokias nesąmones jis (ji) čia kalba. Manau, būtina kito žmogaus klausyti įdėmiai, kiek įmanoma, užsimirštant apie save ir savo nuomonę.
 
Aiškiaregys
Nežinau, kaip tiksliai tai išreikšti žodžiais, bet kalbėdami net su artimiausiais žmonėmis ne visada išpasakojame tikriausius savo jausmus. Visada lieka nutylėjimų, minčių tarp pasakytų žodžių, kuriuos kaip ir norėtume pasakyti, bet nedrįstame ar paprasčiausiai nežinome kaip.

Prisimenu, kartą vienam draugui pasakojau, koks gėris eiti pasivaikščioti lyjant, kai už lango pliaupė lietus. Abu stebėjom stambius langu besiritančius lietaus lašus, tačiau jam mano svajonės apie lietų nepadarė jokio įspūdžio. Taigi, pasiūlyti pasivaikščioti neišdrįsau, o taip norėjosi, kad jis būtų tas klausytojas-aiškiaregys, kuris pasiūlytų skėtį ir parankę bridimui per balas.

Visada  stengiuosi išgirsti, kas lieka nutylėta, nes pati mėgstu pokalbius su tokiais žmonėmis, kurie nuoširdžiai gali pasakyti: "aš žinau, kaip jautiesi, ko trokšti ir apie ką svajoji". Ir jie iš tikrųjų žino, ak, tie mano aiškiaregiai :) Myliu Jus!
 
Šį sykį pasidalinsiu viena jaukiausių mano darbo dienos vakarienės idėjų, kuri laužo mitą, jog jaukus maistas ir ilgos valandos prie viryklės, regis, skirti viens kitam. Tikras džiaugsmas - kai vos po valandos, galiu mėgautis gardžia orkaitėje kepta menke su šilkine bulvių koše ir sodriu svogūnų apkepu, o kur dar traškios kopūstų ir morkų salotos (kurios įrodo, kad sudedamųjų dalių skaičius tikrai neįtakoja salotų šaunumo). Yummy...

Man visada labai smagu rašyti receptus patiekalų, kurie patinka ne tik man, bet ir kitiems juos ragavusiems. Ši vakarienė ne kartą valgyta mūsų namuose. Išsikepkite svogūnų apkepą ir jis savo šilkiniu šildančiu skoniu nustebins ne vieną sušąlusį svečią. Nemeluosiu, šis apkepas labai tinka su kepta žuvimi, jei norite šiek tiek stipresnės vakarienės, pakepkite keptuvėje šoninės, kol dailiai apskrus.

O kokia vakarienė be salotų? Gaivių, traškių ir tikrai šaunių? Mielai valgomų visos šeimynos? Salotų skonis priklauso nuo daržovių kokybės. Pirkite tik šviežias ir gražiai atrodančias - geriausiai turguje ar kaime iš kokios pažįstamos bobutės. Visų nuostabiausia, jei daržoves užsiauginate patys arba parsivežate iš geraširdžių artimųjų, kurie kaip niekas kitas įdeda daug meilės ir dėmesio į jų auginimą. Noriu padėkoti visiems geriesiems mylimiems žmogučiams, kurie mus lepina naminėmis daržovėmis. Ačiū Jums labai!

 

Orkaitėje kepta menkė su tradicine bulvių koše, sočiu svogūnų apkepu ir traškiomis kopūstų bei morkų salotomis

Tradicinei bulvių košei reikės:
1 kg bulvių
50 g sviesto (apie 3-4 valgomųjų šaukštų)
1 puodelio pieno (puodelio talpa - 250 ml) 
1 šaukštelio aliejaus
Druskos ir krapų

Sočiam svogūnų apkepui reikės:
4 didelių svogūnų
40 g sviesto (apie 3 valgomųjų šaukštų)
1 šaukšto aliejaus
6-8 šviežių čiobrelių šakelių
2 skiltelių česnako
1/2 arbatinio šaukštelio muskato miltelių
6 valgomųjų šaukštų grietinėlės
100 g tarkuoto parmezano (galima keisti kitu kietu sūriu)
1 ekologiško vištienos arba daržovių sultinio kubelio

Orkaitėje keptai menkei reikės:
800 g - 1200 g atšildytos menkių filė be odelės ir ašakų, supjaustytų stambiais gabalais
1 raudonos smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos
Aliejaus
Žuvies prieskonių
4 susmulkintų bazilikų šakelių
Druskos ir juodųjų pipirų

Traškioms morkų ir kopūstų salotoms reikės:
Pusės vidutinio dydžio baltojo kopūsto išpjauta šerdimi, nuluptais išoriniais lapais (apie 600 - 700 g)
3 nuskustų morkų (apie 300 g)
1/2 nedidelės citrinos sulčių
1 nubraukto valgomojo šaukšto druskos
1 valgomojo šaukšto su kaupu cukraus
5 valgomųjų šaulštų alyvuogių aliejaus

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.

Svogūnų apkepas. Nulupkite svogūnus ir supjaustykite plonais griežinėliais - pjaustant svogūną,  tikrai verta peilį periodiškai pakišti po lediniu vandeniu. Sviestą ir aliejų pakaitinkite puode storu dugnu, sudėkite susmulkintus česnakus, apie 1 minutę juos pakepinkite. Sudėkite svogūnus, susmulkintus čiobrelius, sutrupintą sultinio kubelį, muskato miltelius bei išmaišykite, jog svogūnai pasidengtų sviesto ir aliejaus mišiniu. Troškiname 25 minutes ant mažos- vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišant. Patogiausia maišyti medine mentele. Po pamaišymų puodą pridenkite dangčiu, tai padės svogūnus išlaikyti drėgnus.

Bulvių košė.Nuskuskite bulves ir supjaustykite 2 cm kubeliais. Suberkite kubelius į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų, pasūdykite apie 1 valgomuoju šaukštu druskos, įpilkite aliejų.

Orkaitėje kepta menkė. Kepimo skardą išklokite folija. Nušluostykite menkę popieriniu ranšluosčiu ir sudėkite filė į skardą. Ant kiekvienos filė gausiai užtepkite aliejaus ir pagardinkite žuvies prieskoniais, aitriąja paprika, bazilikais, druska bei pipirais. Pašaukite į viršutinę orkaitės lentyną ir kepkite 20-30 minučių, kol žuvis lengvai apskrus. 

Svogūnų apkepas. Sudėkite troškintus svogūnus į nedidelį kepimo indą, supilkite grietinėlę, suberkite pusę sūrio ir gerai išmaišykite. Likusią sūrio dalį užbarstykite ant viršaus. Įkiškite indą į vidurinę orkaitės lentyną ir kepkite 30-35 min., kol gražiai pagels. 

Taigi, viršutinėje orkaitės lentynoje kepa menkė, o vidurinėje - svogūnų apkepas.

Bulvių košė. Po to kai į orkaitę pašausite menkę ir svogūnus, puodą su bulvėmis uždėkite ant ugnies, užvirkite ir iš lėto virkite apie 20 minučių, kol bulvės gerai išvirs.

Salotos. Kopūstą ir morkas supjaustykite aštriu peiliu kuo plonesniais šiaudeliais. Tai galite padaryti ir specialia tarka. Supjaustytą kopūstą sudėkite į dubenį, ten pat suberkite morkų šiaudelius. Citrinos sultis, aliejų, cukrų bei druską sudėkite į dubenį su kopūstu ir morkomis, išmaišykite, paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite papildomai druska, cukrumi, aliejumi ar citrinos sultimis. 

Bulvių košė. Kai iki bulvių virimo pabaigos bus likusios 5 min., nedideliame prikaistuvyje išlydykite sviestą. Į išlydytą sviestą supilkite pieną. Pieną užvirinkite, nuolat maišant. Prikaistuvį su užvirusiu pienu nukelkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
Bulvėms išvirus, nupilkite nuo jų vandenį ir jas nugarinkite (apie 1 min.), intensyviai maišant mediniu šaukštu. Po to nuimkite nuo ugnies ir sugrūskite. 
Į sugrūstas bulves supilkite karštą pieną, įberkite šaukštelį druskos, žiupsnelį susmulkintų krapų ir šluotele viską gerai išmaišykite (apie 30-50 sek.).
Skanaus ir nesušalkit :)

5 komentarai:

Unknown rašė...

Och, svogūnų apkepas bus išbandytas tikrai. Aš jau įsivaizduoju jo skonį :)

O dėl gailesčio tikrai taip. Nereikia kitų gailėt, nes juk tada tikrai dar labiau savęs gaila ir žiūrėk jau ašaros pradeda byrėt iš to gailesčio sau :D Geriau lai šikną "išspardo".

Viktorija rašė...

Aš paskutiniu metu labai pamėgau karamelizuotus svogūnus. Dedu juos visur - ant kepsnių, į picą, nesaldžius pyragus. Įsivaizduoju, koks skanus turi būti šis apkepas... Reikės gaminti :)

Maisto Diletantė rašė...

Tikrai, kvepia tokia jaukia, šilta vakarienė su artimais žmonėmis, va čia tai tikras maistas :D

Indrė rašė...

Aha man irgi dažniau reikia, kad į mano problemas man tiesiog pasakytų, kad viskas bus gerai, o ne ieškotų išeities. Ypač vyrai tai mėgsta...

Mane irgi labiausiai sužavėjo svogūnų apkepas :) mmm pietums tiktų

Simona rašė...

Jurga, Tu esi įkvėpėja gaminti iš svogūnų :) Kai pamačiau Tavo svogūnų pyragą, prasidėjo ir mano manija šiam jaukiam maistui ;)Sutinku iš tiesų - šiknos "išspardymas" puikiausias vaistas: ir mažiau savęs gaila, ir greičiau išeitį randi :)

Viktorija, tikrai skanus, tikiuosi patiks, jei gaminsi :)Svogūnai yra tikras gėris, ak, tas jų jaukus saldumas ;)

Maisto Diletante,man labai patinka taip sočiau užkasti, kai orai atvėsta, sušyla ir siela :)

Indre, tikrą tiesą sakai :D kartais užtenka tik patvirtinimo, kad viskas bus gerai ;) o pietums - šis svogūnų apkepas labai labai :)