2011 m. rugpjūčio 5 d., penktadienis

Trijų grūdų dribsnių saisainiai su kokosų drožlėmis ir karamelės gabalėliais

Kambaryje sklando širdį virpinantis Peggy Lee balsas. Kepant, ypač vasaromis arba artėjant Kalėdoms, mėgstu klausytis retro jazz'o. Jis ir naminiai sausainiai - neatsiejami.
Kremtu jau trečią dar šiltą sausainį ir noriu mažiausiai dar trijų...Kokia yra avižinių dribsnių sausainių paslaptis, jog jie tokie puikūs ir daugelio mėgstami? Ar tai dėl to, kad avižiniai dribsniai praturtina sausainių maistinę vertę? O gal tai dėl to, kad avižos sausainiams suteikia traškančią tekstūrą? O gal populiarumo esmė yra tai, jog saisainiams avižiniai dribsniai dovanoja tikrai naminį aromatą? O gal čia kalti lyg sniegas girgždantys sausainių krašteliai ir minkšti, netgi truputį drėgni, viduriukai? Negalima pamiršti ir mažųjų gėrybių – džiovintų vaisių, šokolado gabalėlių, kokoso drožlių ir t.t., kurie dažnai sutinkami šiuose sausainiuose!
O kur dar iš orkaitės sklindanti jauki šiluma, pasiekianti net labiausiai nuliūdusius...

Rausva rugpjūčio vakaro šviesa srūva pro virtuvės langą, tarsi susiliejanti su iš orkaitės sklindančia šiluma ir žvakių liepsnomis. Pažįstamai girgžda seni foteliukai, kai pašoku iš orkaitės ištraukti jau trečią skardą, kupiną sausainiukų. Stalas jaukiai padengtas: ant apnertos staltiesės išdėlioti mylimi puodeliai, į kai kuriuos pamerkta lauko gėlių... Mylimas mano žmogus iš laiko atneša saują erškėtrožių vaisių, nuplauna juos, perpjauna, išvalo sėklas, susmulkina skiltelėmis, sumaišo su medumi ir išdalina tarp puodelių. Tuoj juose garuos arbata! Man patinka laukti, kol užvirs vanduo ir arbatinukas ims šnypšti lyg geizeris.
  

Trijų grūdų dribsnių saisainiai su kokosų drožlėmis ir karamelės gabalėliais

Pačių iškepti sausainiai, mano manymu, nesulyginami su saldumynais iš parduotuvės, kadangi ne tik jų valgymas, bet ir gaminimas suteikia daug džiaugsmo. Jau seniai pamiršau iš kur gavau šį vieną iš puikiausių sausainių receptą, bet kuriuo atveju dėkoju recepto dovanotojui-geradariui. Priedus ir jų kiekį galima pasirinkti savo nuožiūra, pavyzdžiui, mano vyras labiausiai mėgsta su smulkintais riešutais. Be to, šie sausainiai tikras gėris iškylose ar nešantis į svečius, kadangi puikiai transportuojami ir ilgai išlieka skanūs.

3 skardoms sausainių reikės:
225 g kambario temperatūros sviesto
225 g miltų
300 g trijų grūdų dribsnių
140 g rudojo cukraus
100 g paprasto cukraus
100 g kokosų drožlių
100 g karamelinių saldainių
2 kiaušinių
1 šaukšto vanilinio cukraus
1 šaukšto cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

1. Kambario temperatūros minkštą sviestą reikia gerai išsukti su ruduoju, paprastu ir vaniliniu cukrumi. Tai galima atlikti mediniu šaukštu arba mikseriu. Užmiršus sviestą prieš valandą ištraukti iš šaldytuvo, jį galima suminkštinti ir mikrobangų krosnelėje. Tai užtrunka apie 20-30 sekundžių.
2. Gerai išplakami kiaušiniai ir po truputį įmaišomi į purų sviesto ir cukraus mišinį. 
3. Miltai sumaišomi su druska, kokosų drožlėmis, cinamonu ir kepimo milteliais. Tada miltų mišinys dalimis įmaišomas į sviesto masę. Galiausiai įmaišoma trijų grūdų dribsniai ir susmulkinti karameliniai saldainiai. Labai svarbu nepermaišyti tešlos, todėl geriausiai maišymui naudoti medinį šaukštą ir maišyti tik tol, kol neliks sausų ingredientų.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Ant jos valgomuoju šaukštu formuokite sausainius, tarp kiekvieno sausainio palikdami nedideliu tarpus. Skardą įkiškite į įkaitintos orkaitės vidurį ir kepkite apie 15 min., kol gražiai parus. Šiek tiek atvėsinkite, tada sudėkite ant grotelių, kad visiškai atauštų. Gaunasi apie 3 skardos sausainių :)

2 komentarai:

Asta rašė...

Vaje, su karamele ir kokosais... neatsilaikyčiau! Esu tikra, kad fantastiškai skanūs :)
Ačiū už pasidalinimą receptu, išsisaugau :)

Simona rašė...

Asta, prašom, visada prašom, man labai patinka dalintis skaniais receptais :) Bei, žinoma, skanius receptus surasti ir išbandyti...Niam :)