2011 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

Nostalgija

Kiekvieną dieną aš stengiuosi nugyventi čia ir dabar, paragauti gabalėlį dangaus ir kuo dažniau juoktis su tais, kuriuos myliu. Bet kartais, rudenėjant, kai vis labiau ilgėja šešėliai, aš susergu giedra nostalgija. Giedra nostalgija yra kažkas, kas sušvelnina praeities spalvas, nukelia į pačias gražiausias vietas, kuriose kažkada buvau, primena pamirštas svajones. Tai tarsi susitaikymas su gyvenimu, patiriant pačių tikriausių jausmų antplūdį. Susirgus nostalgija, man norisi klausytis Claude'o Debussy, skaityti senus dienoraščius, gurkšnoti arbatą ir kepti obuolių pyragus. Daug obuolių pyragų...
Paskutinės rugpjūčio dienos, ko gero, būdavo geriausios kiekvienos mokyklos laikų vasaros dienos. Atsimenu nebaigtus rašyti romanus, ežerą, prie upelio pasiklydusius sekmadienius ir mus, kurie norėjome kuo greičiau užaugti.
Ištisas rūgpjūčio valandas, prieš saulėlydį, su Silva ir Vaida praleisdavau balkone, žiūrėdavau kaip įra dabesys ir kaip grūdžiasi debesų kamuoliai, o naktimis - krito žvaigždės ir girdėjosi švelnus obelų lapų šnarėjimas. Kiek vakarų taip nusileido ant mūsų, ant nubrozdintų kelių, susivėlusių plaukų, kuriuose ir toliau žaizdavo vėjas. O kartais sėdėdavom ant balkono krašto, ant kelių užsimetę apklotus, užsisvajojusios, tarsi pagaliau būtume pasiekę pasaulio kraštą.
Prisimindama tuos laikus, pajuntu nepaaiškinamą ramybę ir dėkingumą, kad jų nepaslepia praeities šešėliai, kad dar gyvi prieš beveik dešimt metų pasitikti saulėtekiai, kad dar neišgaravo ilgesys giedram liūdesiui, kuris gydo.

Jei kadanors pasijusi truputį pavargusi (-ęs), truputį pasiklydusi (-ęs)ir pamesi tikslą įveikti viską, pasiduok nostalgijai. Taip, reikia tikėtis tikrai karštų ašarų, po to jausmo it iš tikrųjų būtum sugrįžusi (-ęs) iš tolimų kraštų su didžiuliu troškimu sulėtinti žingsnį ir gyventi, juntant jausmą panašų į tą, kuris apima nulijus lietui.
Rudenėjančios vasaros proga vaišinu nostalgišku obuolių pyragu, ant kurio galima degti žvakutes, kuris įkvepia diskusijoms apie pilvą kutenančius drugelius, kurį galima vežtis į gamtą ir kuris sužadina norą įkvėpti laimės pilna krūtine.

P.S. Šiandien prie manęs gatvėje priėjo moteris ir paklausė į kurią pusę autobusų stotis. Trumpai papasakojo savo atvykimo į Kauną istoriją. Romantiška moteris - ilgu juodu lietpalčiu ir dar ilgesne šilkine rausva suknele. "Kodėl jis nepalydėjo į stotį?" - paklausiau. "Tikriausiai jam pasirodžiau per vėjavaikiška." Kiek drąsos būti savimi... įkvepia.

P.P.S. Ir truputį tikros romantikos - Apartment Hunting. Jau daug metų svajoju pamatyti šį filmą, bet niekur jo nerandu. Gal netyčia šį rudenį jis atsiras mano gyvenime?

Esu iškepusi daugybę, o paragavusi dar daugiau pyragų, bet mano mylimiausias vis dar yra obuolių pyragas, žinoma, su daug daug obuolių ir žiupsneliu cinamono. Dažniausiai kepu didžiulį, beveik iš pusės kilogramo miltų, pyragą, jog liktų pavaišinti draugams ir palesinti tingiems miesto balandžiams.



Nostalgiškas obuolių pyragas, apibarstytas riešutiniais trupiniais

Obuoliams reikės:
400 g obuolių (nuluptų ir išimtomis sėklomis)
3 šaukštų rudojo cukraus 
1 šaukšto vanilinio cukraus 
1 šaukšto cinamono 
½ apelsino žievelės 

Trupiniams reikės: 
75 g miltų 
½ šaukštelio kepimo miltelių 
100 g migdolų 
50 g cukraus pudros 
½ arbatinio šaukštelio kardamono 
½ nedidelio apelsino žievelės 
70 g sviesto 

Tešlai reikės: 
400 g miltų 
½ šaukštelio druskos 
225 g cukraus 
2 šaukštų vanilinio cukraus 
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių 
½ arbatinio šaukštelio sodos
2 kiaušinių
1 puodelio pasukų
150 g išlydyto sviesto 

Patiekimui: 
Cukraus pudros
Ledų

Orkaitę įkaitiname iki 180 C.

Obuoliai. Obuolius nulupame, išimame sėklas ir supjaustome apie 2 cm. kubeliais. Apibarstome ruduoju ir vaniliniu cukrumi, cinamonu bei tarkuota apelsino žievele, išmaišome ir atidedame į šalį.

Trupiniai. Sumaišome miltus, kepimo miltelius, susmulkintus migdolus, cukraus pudrą, kardamoną ir tarkuotą apelsino žievelę. Į šį miltų mišinį sudedame kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir pirštų pagalvėlėmis sutriname į trupinius. Paliekame pailsėti šaldytuve, kol užmaišysim tešlą.

Tešla. Viename dubenyje sumaišome visus sausus ingridientus - miltus, druską, cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir sodą. Kitame dubenyje sumaišome kiaušinius, pasukas ir atvėsusį išlydytą sviestą. Į sausų ingridientų mišinį supilame drėgnų ingridientų mišinį ir išmaišome. Labai svarbu nepermaišyti tešlos, todėl geriausiai maišymui naudoti medinį šaukštą ir maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų (apie 1/2 minutės). Neišsigąskit, net jei tešla liks truputį gumuliuota. Į tešlą įmaišome obuolius (tai užtrunka apie 20 sekundžių). 

Kepimas. Kepimo skardą ištepame sviestu, negailint –  ir dugną, ir šonus. Į paruoštą skardą sukrečiame tešlą, ant viršaus užbarstome trupinius ir kepame apie 1 val. 20 minučių. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas - pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo laikui, jį užklokite folija. Aš užkloju po 40 kepimo minučių.

Patiekimas. Padėkite pyragą ant grotelių ir leiskite jam truputį atvėsti. Apibarstykite cukraus pudra. Labai skanu su ledais ir nesaldinta arbata. Skanaus!

14 komentarų:

Asta rašė...

Nuostabus pyragas. Ir tu nuostabi, Simona. Gera tave skaityti :)

Anonimiškas rašė...

wow...super super super irasas - nuostabi nostalgiska dienos pradzia - grazus rasinys Simona!

Nida rašė...

Grazus pasakojimas, grazios nuotraukos, o pyrago skonis tiesiog "lipa" is ekrano:) Butinai isbandysiu!

Anonimiškas rašė...

"Parbėgs šaltas ruduo-
Niekur jis nedings, nebijok.
Kaip šlapias šuo
Prieis prie tavęs, prisiglaus.
Ir grįš liūdesys kartu-
Privargęs, bet laimingas,
Kad sugrįžo į tavo širdį.
O tu ir vėl dejuosi,
Kad greitai vasara praėjo,
Neatsisveikinus ir palikus tik
Graudžiai šiltą prisiminimą... "

vienas iš mano nedaugelio eilaraščių parašytų kadais tiesiog prisiminė perskaičius šį įrašą :)

Jūratė

Anonimiškas rašė...

Ačiū, visada gera tavo įrašus skaityti.Viskas pas tave tvarkoj - rašymo stilius įdomus, ne per saldu ir klaidų nėra, kaip kai kuriuose maisto bloguose. Gražios nuotraukos, puikūs receptai. Einu kept pyragą!

Anonimiškas rašė...

Nuostabus įrašas. Tikrai privertė ateiti ponią nostalgiją ir į mano širdį. :)

Simona rašė...

Asta, ačiū labai :) Gera, kad apsilankai ;)Ačiū už tokį kutenantį sielą komentarą!

Anonimiškas, dėkoju už įkvėpimą ir paskatinimą ;)Ačiū :)be galo džiugu, kad patiko:)

Nida, ačiū labai ;)Nuostabus apibūdinimas "tiesiog lipa iš ekrano"...Super skamba :)Kaip smagu, kad užsuki :)

Jūrate labai gražus eilėraštis, būtent apie tą pačią elegantišką nostalgiją. Ačiū, kad pasidalinai :)Labai patiko!

Anonimiškas, ačiū Tau už tokį įvertinimą, labai smagu skaityti tokius žodžius. Ačiū :)

Anonimiškas, ar gi ji ne nuostabus svečias...kartais itin laukiamas :) Ačiū už gražų komentarą :)

Asta rašė...

Labai gražus įrašas ir visas blogas! Dažnai apsilankau ir paskaitau :) O pyragas jau mano lėkštėje :) Nepaprastai gardus!

Anonimiškas rašė...

Labai gražiai parašyta, tik ..."žiūrėdavau kaip įra dabesys" "yra" rašosi su "y".

Kitada rašė...

Labai liuks pyragas.
O paskutiniam anonimui patarčiau skaityti ir prasmę, ne tik ieškoti gramatinių klaidų.

Simona rašė...

Asta, ačiū už šiltus žodžius:) Malonu - visada apsilankyk, labai laukiu ;) Džiugu, kad pyragas pavyko :)

Anonimiškas, ačiū, tikrai taip, klaida db ir man akis bado ;)

Kitada, ačiū, perskaičiau ir kad išsišiepiau :D Ačiū už palaikymą!

Iveta rašė...

pirmasis obuolių pyragas šį rudenį, turiu prisipažinti : ) ir itin vykęs! mano skoniui buvo kiek per saldus, bet čia vėlgi- kiek valgytojų, tiek nuomonių. ir kepė jis dvi valandas, bet buvo verta laukti. ačiū už receptą ; )

jurate rašė...

Issikepiau ir as savaitgaliui si pyraga. Sis gigantas man kepe valanda, sodraus skonio, grazios spalvos, kvapnus(nors nepavyko rasti kardamono),toks labai rudeniskas. Ir namiskiai, ir sveciai liko suzaveti. Belieka irasyti i favoritus :)))

Simona rašė...

Iveta, didžiuliausias ačiū Tau :) man šis pyragas irgi - tikras lobis ir vertas kiekvienos minutės :)

Jūrate, ooo...labai labai smagu girdėti tokius atsiliepimus :)išsikepus šį milžiną labai smagu turėti svečių - visi lieka sotūs ir laimingi:)