2011 m. rugpjūčio 16 d., antradienis

Būti laimingu žmogumi

Nuo vaikystės mane kankina klausimai: koks yra mano gyvenimo tikslas? Ar protingai išnaudoju man šioje žemėje skirtą laiką? Kokius pėdsakus paliksiu po savęs? Į šių klausimų sprendimą įtraukiau ne vieną žmogų...

Ar tai yra mano, o ne kitų tikslai?
Pastaruoju metu dažnai girdime pasisakymus apie tai, jog labai svarbu gyventi savo, o ne kitų primestą gyvenimą. Manau kiekvienas sutiks, jog niekas kitas taip gerai nepasakys, kas laimė yra būtent Tau, bet daugelis gyvena, svajoja, elgiasi pagal kitų žmonių sukurtą scenarijų, net to nejausdami. Ar pastebite tai?
Daugybė vertybių yra sukurta aplinkos, o ne mūsų pačių. Ar laimė - tai grožis, naujas namas, pinigai, statusas, santuoka, daugybė draugų, karjera?

Būti laimingu žmogumi 
Pasikalbėkim apie gyvenimo tikslą kaip apie paprasčiausią norą būti laimingu. Labai tikėtina, jog į klausimą, ko jūs apskritai norėtumėte, atsakysite, kad gyvenimas būtų truputį mažiau "užknisantis" su daugiau laimės pojūčių. Neseniai man viena draugė, kai jai pasakojau, jog nespėju gyventi, primenė tai, kas yra lyg ir savaime aišku: reikia neišsukinėjant išgyventi kiekvieną akimirką, neatidedant rytdienai, kai bus daugiau pinigų, didesni namai, nauja mašina ir t.t.
Nejaugi taip sunku patikėti, jog ramybę galima atrasti ir be pinigų, grožio, karjeros ir kitų visuomenėje paplitusių laimės sinonimų? O gal, jei iš tiesų norite sėkmės, pradėkite daryti tai, kas jums leidžia būti savimi ir nugyventi laimingiausią įmanomą savo gyvenimą. Jei aplinkui visi pradėjo kažką daryti, neskubėkite to daryti ir jūs. Laimės būdų - daug, jūs turite atrasti savąjį. 

Vienas iš dalykų, kas man suteikia didžiulį šūsnį gerų emocijų, vakarienės ruošimas savo mylimukams.

Kai vyrui pristačiau, ką valgysime vakarienei, jis nusišypsojo, jog tai skamba tikrai romantiškai - svieste keptos voveraitės, pagardintos šviežiais čiobreliais, su karštomis bulvytėmis ir balto vyno-grietinėlės padažu. Aš labai mėgstu savo sultyse keptas voveraites - apie šį gėrį pradedu svajoti dar birželio pradžioje. Todėl niekada nepraleidžiu galimybės pagrybauti, kai tik liepą grįžtu į kaimą. Viena mano pažįstama, didžiulis ačiū jai, pasidalino savo mamos receptu, kai grybai ir padažas ruošiami atskirai. Mmm... skanumėlis!
 
Šviežių voveraičių už gana prieinamą kainą galima "prigrybauti" jau ir turguose, žinoma, daug smagiau jas rinkti mišriuose pušų, beržų ir jaunų eglučių miškuose. Man skaniausia - keptos stambiai susmulkintos ir neapvirtos voveraitės. Be to, taip paruoštos jos išsaugo daugiau vertingųjų medžiagų ir būna aromatingesnės. 

Svieste keptos voveraitės, pagardintos šviežiais čiobreliais, su karštomis bulvytėmis ir balto vyno-grietinėlės padažu

Keturiems valgytojams
Ruošimo laikas - apie 1 valanda

Virtoms bulvytėms reikės:
8-10 vidutinio dydžio bulvių
Žiupsnelio druskos

Svieste keptoms voveraitėms reikės:
800 g voveraičių 
200 g sviesto
Žiupsnelio druskos
3 česnako skiltelių
1 šaukšto smulkiai supjaustytų šviežių čiobrelių
Juodųjų pipirų

Padažui reikės:
50 g sviesto
1 didelio svogūno
50 g sauso baltojo vyno
300 g grietinėlės
Žiupsnelio druskos ir tarkuoto muskato riešuto


Virtos bulvytės
Nuvalytos bulvės nuplaunamos, perpjaunamos į keturias dalis ir dedamos į verdantį pasūdytą vandenį. Išvirusios (peilio galu patikrinkite, ar gerai išvirė) nusunkiamos ir atidengus puodą garinamos silpnai kaitinant 2-3 min.

Svieste keptos voveraitės
Susmulkintos voveraitės dedamos į keptuvę su įkaitintu sviestu, truputį pasūdomos ir troškinamos savo sultyse apie 10 min. Po to sudedamas smulkiai supjaustytas česnakas, čiobreliai, įberiama juodųjų pipirų ir kepama dar 5-10 min., nuolat maišant. Grybų nereikia persūdyti, nes druska nustelbia jų skonį.

Padažas
Svogūnas supjaustomas kvadratėliais. Prikaistuvyje ištirpinamas sviestas, dedami svogūnai ir kepami, kol suminkštėja. Supilamas vynas - ima garuoti ir burbuliuoti. Verdama apie 2 minutes, kol šiek tiek sumažėja skysčio, tada supilama grietinėlė ir sultinys. Užverdama ir iš lėto leidžiama burbuliuoti apie 8 min. Įberiama žiupsnis druskos ir įtarkuojama muskato riešuto.Plakikliu sutrinkite padažą į vienalytę masę.

Patiekimas 
Bulves sudėkite į lėkštes ir ant jų arba prie jų užkrėskite voveraičių. Apšlakstykite padažu ir, jei norite, apibarstykite kuo nors gaiviu, pavyzdžiui, petražolėmis. 

8 komentarai:

oditele rašė...

atrodo nuostabiai ir itin gardžiai..;) svaigstu dėl voveraičių kas kartą jas pamačius..:)

Asta rašė...

Tikrai nuostabiai atrodo, tiesiog svajonių vakarienė :)
O laimingo gyvenimo paslaptį ir man norėtųsi įminti. Ir išmokti gyventi tikrai laimingai. Be jokių apsimetinėjimų prieš kitus ar prieš save :)

Simona rašė...

Oditele, ačiū :) Aš irgi esu prisiekusi šių gėrybių gerbėja...mmm:)

Asta, ačiū :)Manau, kad ir gyvename, kad ją atskleistume, tikriausiai būtų neįdomu, jei iš karto gimtume ją žinodami, neįvertintume.Ak, toji laimė...tikroji...

Ieva rašė...

Tema, kuria ir aš labai dažnai mintyse pakontempliuoju :) Pritariu, kad gyvenimo tikslas yra Laimė ir tik Laimė. Esu sau sukūrusi jos formulę :)

Simona rašė...

Ieva, džiaugiuosi už Tave, kaip jau minėjau, manau, svarbiausia turėti savo laimės formulę, o ne primestą kitų...Lankantis Tavo svetainėje jaučiasi, kad žinai, kas yra laimė, galėtum rašyti dažniau ;)

Ieva rašė...

Ačiū Tau:)
Laikas bėga taip greit, kad vos spėju jį pavyt ir nuveikti viską, ką norėčiau :)) Labai nuoširdžiai planuoju greitu metu šiek tiek laiko skirti blogo atnaujinimui:)

Simona rašė...

Laukiu nauju irasu nekantriai:)jie tokie mazi gyvenimo dziaugsmai ;)

Ieva rašė...

:) Miela tai girdėt. Steeengsiuos :)) Kasdien po darbo skrieju į paskaitas, iš jų grįžtu apie 21 val. Paskutinis semestras – reikės ir magistrinį pabaigti, tad priverstinis blogo apleidimas iš dalies (bet tik iš dalies!) pateisinamas :) Bet šiaip gyvenims gerulis! Kupinas naujų žavių dalykų :)