2014 m. kovo 2 d., sekmadienis

Plakta kiaušinienė su svogūnais ir saulėje džiovintais pomidorais

Dėkingumas - tarsi raktas, kuris atrakina duris į kasdieninį gyvenimą, pripildytą džiugių akimirkų ir kvapą gniaužiančios nuostabos. Jis tai, ką turi, paverčia į pakankamai ir dar daugiau, kad būtum laimingas. Dėkoju už tai, kad jaučiuosi mylima. Dėkoju, kad užmiegu iš nuovargio. Ar kad artimieji apkabina juoku, kai pasakoju jiems savo istorijas. Kad galiu ir žaisti, ir apsidairyti aplinkui, ir pajusti gyvą džiaugsmą, ir verkti, ir kažkam duoti kažką gero.Dėkoju, kad naktimis viena po kitos bekraščiame danguje užsidega žvaigždės ir kažkur tarp kitų pasaulių apie Lapę galvoja Mažasis princas. Dėkoju, kad šie žodžiai, kuriuos čia skaitai, nors truputį įkvepia Tave nustebti, įsimylėti gyvenimą ir pasvajoti. 



Daugelis dalykų yra tokie įprasti, kad jų net nepastebime, nors jie yra patys vertingiausi. Nereikia laukti tinkamo laiko ar aplinkybių, norint padėkoti už stogą virš galvos, už dar vieną dieną, už saulėtekį ir saulėlydį, už žmones, kurie šalia, už paukščių čirškėjimą, už vėją plakuose ir skruostus bučiuojančią saulę. Šiek tiek pasistengus galima išmokti blogyje surasti gėrio, liūdesyje - laimės, praradime - naudos ir vietoj neapykantos pajusti dėkingumą, kad ir kas benutiktų. Taigi, prie viso šito noriu padėkoti, kad skaitai, kad gamini, kad nusišypsai, aš labai tai vertinu. Ir pasidalinti receptu, vertu čepsėjimo.  


Kai dirbau kaimo turizmo sodyboje ir tekdavo padėti gaminti pusryčius ir įvairius lengvus pirmuosius patiekalus, dažnai mane viliodavo rūkyta lašiša, itališki sumuštiniai bei plakta kiaušinienė su šilkiniais svogūnais. Nors nėra čia kuo girtis, bet šios jaukios kiaušinienės, gausiai pagardintos šviežiai maltais juodaisiais pipirais, ir patiekiamos su pomidorais ant viršaus, be vargo suvalgydavau dvi porcijas. O jei dar paskrudinta stora baltos duonos riekė... ok, lekiu valgyti vakarienės - sumuštinių su avokadų kremu, pelėsiniu sūriu ir keptomis krevetėmis. Bet apie juos kitą kartą. 


1 pusryčiautojui reikės:
1 nedidelio svogūno
2 didelių kiaušinių
2 valgomųjų šaukštų sviesto
2 valgomųjų šaukštų pieno
Druskos (apie 1/8 arbatinio šaukštelio) ir maltų juodųjų pipirų
1 saulėje džiovinto pomidoro

Plakta kiaušinienė su svogūnais ir saulėje džiovintais pomidorais

1. Keptuvėje ant mažos ugnies įkaitinkite pusę sviesto, nulupkite svogūną, supjaustykite griežinėliais ir kepkite 5-6 minutes, kol suminkštės. Nuplaukite kiaušinius.
2. Sumeskite į keptuvę likusį sviestą, svogūnus patraukite į keptuvės kraštą. 
3. Kai tik sviestas ims lydytis, į keptuvėje pasidarytą laisvą vietą sumuškite kiaušinius ir sparčiai plakite plakimo šluotele, kol trynys susimaišys su baltymu, o sviestas išsilydys.
4. Kai sviestas išsilydys, supilkite pieną ir viską išmaišykite mentele. 
5. Kepkite, lėtai maišant mentele, apkepusius kiaušinius stumiant nuo keptuvės kraštų į jos vidurį, kad skystas plakinys subėgtų į keptuvės kraštus. Niekur toli nenueikite nuo keptuvės.
6. Keptuvę nuo ugnies nukelkite tada, kai kiaušinių plakinys jau nebėgs, bet kiaušiniai atrodys dar skystoki, tarsi kiek neiškepę, kadangi jie baigs kepti nuo savo karščio. Įmaišykite druskos ir maltų juodųjų pipirų. Jei reikia, dar vieną kitą sekundę pakaitinkite, ir nedelsiant patiekite su duona. Jokiu būdu nepalikite kiaušinienės keptuvėje.
7. Patiekite su saulėje džiovintais pomidorais, supjaustytais plonomis juostelėmis.  

Komentarų nėra: