2014 m. kovo 29 d., šeštadienis

Omletas su džiovintais bazilikais

Aklos dar pavasario dienos: žemė nepražydusi žiedais, medžiai nesusprogę, nerangios skruzdės šildosi saulėkaitoje, bet oras jau kvepia pavasariu - einant gatve, atrodo, imsi ir išvysi pazdantį drugelį. Net vėjas ir lietus, kurie velia ir sugarbanoja plaukus, tokie šilti it gamtos pabudimo ir artėjančios žalumos ženklai. Tai verčia keltis - keltis ne tik iš lovos, bet ir iš sielos apsnūdimo. Lyg kas muštų per veidą ir purtytų… Lyg šauktų : “kelkis”… O tai nepaaiškinamai suvirpina gyvenimą: iš vienos pusės - kažko baugu, iš kitos - noris kuo giliau kvėpuoti ir išeiti į pasaulį laimės ir džiaugsmo ieškoti.

Praėjus pro miestą, itin pajunti tą kvapą ir jautiesi lyg atmerkęs akis pirmą kartą... po miego. Po tokio miego, kurio neverkia akys, kuris subrandina galvoje mintis ir nesinori dėl nieko liūdėti ar nerimauti. Ketvirtadienį su Viktorija kvėpavom ir gyvenom būtent tokiu miestu ir pavasariu... po vaiskiu dangumi. O nuo suolelio pakilom tik tada, kai nusileido saulė, languose įsižiebė šviesos ir iš miško pradėjo lįsti vėsūs vakariniai šešėliai. Penktadienį gavau dovanų naminių kiaušinių. Tikras pavasaris! Dabar, kai prasidėjo kiaušinių sezonas, savaitgalio pusryčiams kepsiu omletus, lėtai gurkšnojant kavą.

Vienas skaniausių omletų man šiuo metu yra su džiovintais bazilikais ir šviežiai maltais juodaisiais pipiriukais. Kruopščiai ir atidžiai iškeptas omletas net ir be priedų yra mažas kulinarinis šedevras, o ir jo gamyba neužima marių laiko. Taigi, gera pradžia gerai dienai, nors nebūtina jį valgyti tik rytais, tai labai puikus pasirinkimas ir vakarienei - ypač po ilgos dienos. Omlete yra įvairių mineralinių medžiagų, daugiausia iš jų geležies, todėl naudinga neatsisakyti trynių.   



1 valgytojui reikės:
3 kiaušinių
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų
Maltų juodųjų pipirų

Omletas su džiovintais bazilikais

1. Kiaušinius lengvai šakute išplakite su bazilikais, pipirais ir druska, kol plakinys taps vientisas. Tai užtruks keletą minučių. Žiūrėkite, kad kiaušiniai nesuputotų, nes omletas sukris.
2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, kol šis pradės gražiai burbuliuoti.
3. Supilkite kiaušinių plakinį ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 20-25 sekundes nemaišant. Tuomet mentele nuo keptuvės kraštų apkepusius kiaušinius atstumkite iki keptuvės vidurio, kad skystas kiaušinių plakinys subėgtų į keptuvės kraštus. Dar sykį tai pakartokite.
4. Kepkite dar minutę ar pora minučių, nemaišant, kol beveik beveik kiaušinių plakinys iškeps, bet dar liks kiek drėgnas, tada greitai perlenkite pusiau ir dėkite į lėkštę.
5. Valgykite su juoda duona ar kaip labiau mėgstat.

Komentarų nėra: