2014 m. kovo 8 d., šeštadienis

Vištienos ir pomidorų troškinys su apelsinais ir alyvuogėmis

Kaip laukiniai paukščiai čiauškia apie jėgas grąžinantį pavasarį, vos tik sušilus orui. Kaip saulės bučiniai tupia strazdanomis ant skruostų ir žadina pamiršti šalto vėjo gūsius, brozdinusius veidą. Kaip giedras dangaus mėlis priverčia užversti galvas ir aiktelėti. Taip ir aš, tampu pavasario palydove, mintimis paglostydama nesvetingas, drėgnas ir pilkas gatves, nuo kurių pasitraukus sniegui ir pasibaigia žiema. Taip viena kovo diena išsiskiria iš kitų kovų dienų, po to tą patį padaryti išdrįsta ir po jos einanti diena. Net jei kaip reikiant pašaltų, net jei ir pasnigtų, kažkur giliai viduje jau užsifiksavo metų laikų persivertimas ir kūnas bei mintys keliasi iš žiemos miego.


Gal kiek per anksti į spintos gilumą paslėpiau šalikus ir kepurę bei šiltą pūkinę striukę išmainiau į ploną paltuką. Gal kiek per anksti atidariau arbatos gėrimo balkone ir ilgųjų pasivaikščiojimų sezoną. Gal net kiek per anksti į prisiminimų stiklainius uždariau pavasario kvapą. Bet atrodo, kad nieko negaliu su savimi padaryti. Širdyje šviesos greičiu tirpsta vangumo ledokšniai, norisi čiupti tuos, kurie šalia už rankų, ir išsivesti į pasaulį jo atsinaujinimo pažiūrėti. Norisi ir pačiai atsinaujinti. Atrasti save iš naujo.   


Kitokią. Užaugusią ir drąsią. Bet vis tiek kartais pasiklydusią gyvenimo pakraščiuose ir užsisvajojusią. Kad būtų, kur eiti ir ko ieškoti. Kad nerūpėtų, jog vėjas suvėlė plaukus ir kaip garsiai dėl to juokiuosi. Kiek kalorijų turi suvalgytas dar vienas saldainis. Ar tinkamai atrodau, kai skaitydama poeziją, alkstu su kiekvienu žodžiu. O kai nutinkas kas labai gero, nesuvaldau ašarų. Norisi atrasti save iš naujo. Geresnę. Ryžtingesnę. Daugiau siekiančią. Bet kartu ir tą pačią kvailutę, tikinčią pasakomis ir naiviu žmonių gerumu. 


P.S.: o kaip Tu jautiesi pavasariais?
P.P.S.: Labai saulėtas ir sušildantis troškinys po ilgų pasivaikščiojimų kovo gatvėmis. Ir viskas tik dėl sudėtos meilės ir apelsino. Išbandykit ;)


4 valgytojams reikės:
1 saliero stiebo
1 didelės morkos
1 poro
3 česnako skiltelių
Šakelės džiovintų čiobrelių
Džiovintų petražolių
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 valgomojo šaukšto sviesto
600 g viščiukų šlaunelių mėsos be odos
425 ml konservuotų smulkintų pomidorų su bazilikais
1 apelsino žievelės ir sulčių
6 juodųjų pipirų
1-2 arbatinių šaukštelių nerafinuoto cukranendrių cukraus
15 juodųjų alyvuogių be kauliukų
Maltų juodųjų pipirų
Druskos
Virtų ryžių patiekimui

Vištienos ir pomidorų troškinys su apelsinais ir alyvuogėmis

1. Morką, salierą ir porą nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite išilgai perpus ir supjaustykite plonais griežinėliais. Susmulkinkite dvi nuluptas česnako skilteles.
2. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir išlydytą sviestą. Paruoštas daržoves sudėkite į puodą, užberkite 1/2 arbatinio šaukštelio druskos, išmaišykite ir kepkite ant vidutinės ugnies 5 minutes, vis pamaišant, kad daržovės nepriliptų prie dugno.
3. Vištų šlauneles padalykite į dvi dalis. Užberkite 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir užmalkite juodųjų pipirų, įtrinkite. Apkepusias daržoves nustumkite į puodo kraštą, kad atsirastų vietos šlaunelėms. Padidinkite ugnį. Vištieną kepkite po 4-5 minutes iš abiejų pusių, kol įgis aukso atspalvį.
4. Įmaišykite pomidorus, 1/2 arbatinio šaukštelio petražolių, čiobrelių šakelę, juoduosius pipirus, cukrų ir 1/2 arbatinio šaukštelio druskos. Nuo apelsino nuplaukite vašką, paskui tiesiai į puodą nutarkuokite apelsino žievelę ir išspauskite jo sultis. Viską gerai išmaišykite ir užvirkite. Virkite ant mažos ugnies 25 minutes, kol vištiena išsitroškins.
5. Nuimkite puodą nuo ugnies. Vištieną šakučių pagalba suplėšykite kąsnio dydžio gabalėliais. Alyvuoges supjaustykite puselėmis, sudėkite į troškinį. Įberkite pusę arbatinio šaukštelio džiovintų petražolių, įtarkuokite česnako skiltelę. Troškinį pakaitinkite dar kelias minutes, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais pagal skonį.Patiekite su paprastu ryžių garnyru.

2 komentarai:

Sniega rašė...

Ačiū už receptą. Sumažinau saliero (nes pabijojau, kad vaikams nepatiks) ir neturėjau česnako, vis vien gavos skanumėlis... :)

Simona rašė...

Sniega, tai Tau ačiū, kad išbandei ir nepatingėjai palikti atsiliepimą. Man labai smagu ir gera skaityti :) Aš pati seniau labai atsargiai elgdavausi su salierais, bet po truputį prisijaukinau šią daržovę ir dabar ji beveik visada atsiranda mano šaldytuve :)