2014 m. kovo 31 d., pirmadienis

Ryžiai su šafranu ir daržovėmis a la paella

"Klausau, ką Pasaka man gieda kaip lakštingala,
Pasauliu netikiu, o Pasaka tikiu."
H. Radauskas
Man kartais irgi būna sudėtinga patikėti tikrove, kuri priešiška mano svajonėms ir įsivaizdavimams. Manyje tiek daug troškimų, ypač stiprus vienas - būti laiminga. Ar tai truputį ne donkichotiška? Juk egzistuoja galimybių ribotumas. Kartais net pati į save žvelgiu su ironija. Būti laiminga... ar šis jausmas gali būti tęstinis? O gal tai tik trumpalaikiai momentai... panašūs į užfiksuotus ryškesnius vaizdus, dundant traukiniu? O gal laimė gali kvepėti kartais liūdnai? Juk būna skaidrus liūdesys? Toks švelnus, šviesus, kai išgirsti iš vidaus atūžiant ašaras, kurios neišrieda iš akių.
Tikiu aš Pasaka... ypač tikiu trečiuoju broliu kvailiu, kuris per visą žemę jodamas, ieško laimės.



Apie tai, kokią pasakišką daržovių a la paellą kartais susimeistraujam, ieškodami laimės, galėčiau pasakoti nesiliaudama. Mums šis saulėtas ispanų patiekalas prilipo žiemą ir tapo tikru traukos objektu virtuvėje bei beveik šventu šetadienio vakarienių reikalu. Aišku, šis variantas labai supaprastintas be sraigių, midijų ir mėsos, todėl ir vadiname a la paella. Bet net tokią vegetarišką paellą geriausiai apibūdina pasakymas: viskas viename puode - ir ryžiai, ir šafranas, ir grybai, ir pomidorai, ir žirneliai, ir cukinija ir kitos daržovės.
Esu kažkur skaičiusi, kad Ispanijoje paella verdama ant apelsinmedžių šakų laužo specialioje didelėje ir gilioje keptuvėje. Taip ir matau, kaip visi susirenka prie spragsinčio laužo. Tikiuosi, kad vieną dieną turėsiu progą ir aš prie tokio laužo sėdėti ir kvėpuoti apelsinų aromatu bei jūra.      





3 valgytojams reikės:
Alyvuogių aliejaus
1 didelio svogūno
150 g virtų miško grybų
300 g cukinijos
1 baklažano
420 ml konservuotų smulkintų pomidorų
100 g apvalių trumpagrūdžių ryžių
1/4 arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
Mažyčio žiupsnelio šafrano
2-3 arbatinių šaukštelių cukraus
350-400 ml karšto daržovių sultinio
4 česnako skiltelių
Geros saujos šaldytų žirnelių
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Citrinos

Ryžiai su šafranu ir daržovėmis a la paella 

1. Pasiruoškite prikaistuvį, kuriame troškinsite paellą. Svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų (apie 1 šaukštą), suberkite svogūną, įberkite 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir, vis pamaišant, kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol svogūnas kiek apskrus.
2. Į keptuvę pas svogūnus suberkite grybus, išmaišykite ir kepkite 8 minutes. Baigiant kepti, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Suberkite grybus su svogūnu į prikaistuvį.
3. Išvalykite keptuvę popieriniu rankšluosčiu. Cukiniją supjaustykite 0,5 cm. storio pusmėnuliais.Keptuvėje įkaitinkite aliejų (apie 1 šaukštą), suberkite cukiniją ir, vis pamaišant, kepkite ant vidutinės ugnies apie 4 minutes, kol cukinija kiek apskrus. Įberkite 1/4 arbatinio šaukštelio druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite ir kepkite dar 2 minutes. Sudėkite cukiniją į prikaistuvį.
4. Išvalykite keptuvę popieriniu rankšluosčiu. Baklažaną supjaustykite nedideliais gabalėliais.Keptuvėje įkaitinkite aliejų (apie 2 šaukštus), suberkite baklažaną ir, vis pamaišant, kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol baklažanas kiek apskrus. Įberkite 1/4 arbatinio šaukštelio druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite ir kepkite dar 3 minutes. Sudėkite baklažaną į prikaistuvį.
5. Į keptuvę supilkite pomidorus, suberkite ryžius, papriką, šafraną, cukrų ir 1/4 arbatinio šaukštelio druskos, išmaišykite, užvirkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite 5 minutes. Supilkite pomidorus su ryžiais į prikaistuvį. Taip pat į prikaistuvį įtarkuokite česnako skilteles ir supilkite karštą sultinį. Viską gerai išmaišykite, užvirkite, paragaukite ar netrūksta druskos, cukraus ar maltų juodųjų pipirų.
6. Uždenkite prikaistuvį dangčiu ir pašaukite į iki 180 C įkaitintą orkaitę 45 minutėms. Jokiu būdu nemaišykite ir nekilnokite dangčio.
7. Praėjus 45 minutėms, atsargiai prikaistuvį ištraukite, užkaiskite ant ugnies, suberkite žirnelius, išmaišykite ir keletą minučių pakaitinkite. Paskui nukelkite nuo ugnies ir palikite uždengę 5 minutėms pastovėti.Po to tučtuojau paduokite į stalą su citrinos skiltelėmis kiekvienam individualiai apsišlakstyti.  

Komentarų nėra: