2014 m. vasario 23 d., sekmadienis

Džiuginantys suvožtiniai su tuno paplotėliais, avokadu ir marinuotais agurkėliais

Visiems yra tekę patirti tokį laimės jausmą, kuris užlieja nuo pirštų galiukų iki pačių sielos gelmių, ir net nesistengiant jis įsimena ilgam. Mano džiaugsmas įvairialypis, pavyzdžiui, dar darže sugraužti pirmuosius ridikėlius ar priimti likimo siunčiamus iššūkius, reikalaujančios drąsos bei darbo, ir juos įgyvendinti. Taip pat suvalgyti namie suteptą šiltą suvožtinį su sultingu tuno paplotėliu, minkštomis avokado riekelėmis ir traškiais marinuotų agurkų griežinėliais. Nepagražinu - nuo pirmo kąsnio veide pradeda atsispindėti pasitenkinimas ir nuostaba, kad gali būti taip skanu ir gerai.        


Šių džiuginančių suvožtinių receptas gimė dėl keleto priežasčių. Pirma, angelui mano brangiam labai patinka suvožtiniai, galėtų juos valgyti tris kartus per dieną ir vis tiek neatsivalgytų. Antra, man pačiai norėjosi kažko lengvo, minkšto, bet šiek tiek nuodėmingo, kad būtų galima apsilaižyti kiek riebaluotus pirštus ir po to užsimerkus murkti. Trečia, ne tik abiejų meilė vienas kitam, bet ir tunui bei avokadams, kurio atsargų beveik visada turime namie dienoms, kai tingisi eiti į parduotuvę.


Kadangi pirmą kartą šiuos tuno paplotėlius kepiau būtent tokią tinginio dieną, susidėjo jie iš tuno gabaliukų, šiek tiek įtarkuoto česnako, citrinos sulčių, džiovintų bazilikų, šviežiai maltų juodųjų pipirų, kiaušinių ir maltų džiūvėsėlių. Aš ir mano angelas dėjome aukso atspalvio tuno paplotėlius ant traškių, svieste apkeptų bandelių ir buvome papirkti.     


Dabar, kaskart pamačius, kad prekybos centruose vyksta akcijos tunui, užsiperku keliomis skardinėmis daugiau ir lepinu mus šiais suvožtiniais. Tuno paplotėlius ruošiu panašiai, kaip dariau pirmą kartą, tik papildomai įmaišau smulkiai supjaustytų saliero ir saldžiosios paprikos bei žiupsnelį maltos aitriosios paprikos. Mažų paprikos gabalėlių idėją pasiskolinau iš knygos Virtuvės Kauko receptai. Man labai gražu ir žaisminga. 


Taigi, virtuvėje labai gera nuotaika. Pro pravirą langą į vidų teka pavasariškas oras. Ant palangės glaudžiasi stiklainiai pripildyti su tėvų džiovintomis žolelėmis. Gera, tikrai labai gera. Geriame kavą, valgome džiuginančius suvožtinius ir, atrodo, kad susitvarkysime su visais laukiančiais iššūkiais.


6 suvožtiniams reikės:
520 g gerai nuvarvintų tunų gabaliukų aliejuje (4 skardinės po 185 g)
1 nedidelio saliero stiebo
1/2 saldžiosios raudonosios paprikos
2 nedidelių česnako skiltelių
1/3 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 nutarkuotos citrinos žievelės
1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1/2 puodelio(kurio talpa 250 ml) maltų džiūvėsėlių
2 didelių kiaušinių
Džiovintų bazilikų
Džiovintų aitriųjų paprikų
Maltų juodųjų pipirų
2 valgomųjų šaukštų aliejaus

6 sumuštinių bandelių
3 valgomųjų šaukštų sviesto
1 didelio avokado
2-3 marinuotų agurkėlių
Majonezo

Džiuginantys suvožtiniai su tuno paplotėliais, avokadu ir marinuotais agurkėliais

1.Tuną, nupylę skystį, sudėkite į didelį dubenį ir šakute susmulkinkite labai plonais gabalėliais.
2. Nuplaukite, nusausinkite saliero stiebą ir supjaustykite itin smulkiais gabalėliais. Sudėkite į dubenį su tunu.
3. Nuplaukite, nusausinkite pusę raudonosios paprikos, pašalinkite sėklas ir supjaustykite itin smulkiais gabalėliais. Sudėkite į dubenį su tunu ir salieru. Dar įdėkite nuluptas ir sugrūstas česnako skilteles, citrinos žievelę. Pašlakstykite citrinos sultimis. Suberkite druską. Viską labai gerai išmaišykite.
4. Pagal skonį pagardinkite džiovintais bazilikais, aitriosiomis paprikomis ir maltais juodaisiais pipirais. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
5. Gerai išmaišykite šiek tiek suplaktus kiaušinius ir džiūvėsėlius. Tuno mišinį įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui pailsėti ir sutvirtėti.
6. Supjaustykite agurkus ir avokadą griežinėliais.
7. Tuno mišinį padalykite į 6 dalis ir suformuokite plokštokus paplotėlius. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite ant vidutinės ugnies po 4 minutes iš abiejų pusių, kol iškeps.
8. Išlydykite sviestą ir juo iš abiejų pusių aptepkite bandeles.Paskrudinkite bandeles sausoje keptuvėje iš abiejų pusių.
9. Ant apatinės bandelės pusės užtepkite šiek tiek majonezo, ant majonezo uždėkite tuno paplotėlį, o ant jo - agurkų ir avokado griežinėlių. Viršutės bandelės pusės apatinę dalį užtepkite majonezu ir užvožkite. 

Komentarų nėra: