2014 m. vasario 16 d., sekmadienis

Trinta rudųjų pievagrybių sriuba

Mėgstu tą nesustabdomą metų laikų kaitą, jutimišką, tapybišką, tekančią, nevaržomą, tiesiog be aiškios pradžios ir pabaigos, be datų. Dėsningumai. Šviesos ir tamsos kova. Ir viltis. Ta viltis - prasmės pajutimas. Gamtos ratas sukasi it prisukamas vilkelis, atnešdamas įkvėpimą ir žadindamas fantaziją. Visada kartoju, kad metų laikų kaita - tai ne tik sumažėjusios ar padidėjusios sąskaitos už butą. Reikia tik budrumo, o tada užgniaužia kvapą per kraštus į orą putojanti žaluma ar į skruostus gnybiantis šaltis.
Visada galima pasirinkti, kaip nori gyventi, ką nori pastebėti, kuo nori džiaugtis šiame pasaulyje. Visada galima atsimerkti, einant per gyvenimą, ir leistis į nuotykius. Kuo daugiau išdrįsti, kuo atidžiau žiūri, kuo labiau džiaugiesi, tuo daugiau turi dalykų, už kuriuos norisi dėkoti su laimės ašaromis akyse. Jei ne žiemą keičiantis pavasaris, pavasarį keičianti vasara, vasarą keičiantis ruduo, o rudenį - žiema, jei ne ši metų laikų kaita, būtų tikrai sunkiau atgimti iš naujo, prisipildyti jėgų, pakilti parkritus. Kai Tau pavasarį labai liūdna, padaryk, kad kažkam, kam irgi liūdna, būtų lengviau kvėpuoti. Koks stebuklingas tai vaistas!  


Tai viena iš mėgstamiausių mano sriubų; su skrebučiais nepaprastai tinka vėjuotą vasario dieną. Sriuba išverda tamsios spalvos ir sodraus skonio, kuriuos šiek tiek, labai teigiamai, sušvelnina pačioje virimo pabaigoje įmaišomas pienas, todėl nebijokite jo įpilti. Sriuba soti, šildanti - puikus pagrindinis patiekalas vakarienei.   


2 dubenėliams sriubos reikės:
1 didelės morkos
1 didelio svogūno
350 g rudųjų pievagrybių
1 valgomojo šaukšto miltų
1 valgomojo šaukšto + 1 arbatinio šaukštelio sviesto
1 arbatinio šaukštelio aliejaus
1 puodelio pieno
500 ml daržovių sultinio
Druskos, maltų juodųjų pipirų ir džiovintų čiobrelių

Trinta rudųjų pievagrybių sriuba

1. Užvirkite sultinį su įmaišytu arbatiniu šaukšteliu džiovintų čiobrelių.
2. Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Nuskuskite morką ir supjaustykite mažais gabalėliais. Grybus nuplaukite ir supjaustykite ketvirčiais.
3. Puode įkaitinkite 1 arbatinį šaukštelį aliejaus ir 1 arbatinį šaukštelį sviesto. Morkas su svogūnais pakepinkite ant mažesnės nei vidutinės ugnies, kol suminkštės (apie 8-10 minučių). Sudėkite grybus ir kepkite, kol išsiskirs sultys (apie 5 minutes).
4. Užpilkite sultiniu, išmaišykite ir, uždengus puodą, virkite ant mažos ugnies 25 minutes. Sutrinkite nuo ugnies nuimtą sriubą, kol bus panaši į kremą.
5. Mažame prikaistuvyje ištirpinkite sviestą (1 valgomąjį šaukštą), maišant suberkite miltus, ir kepkite maišant, kol miltai taps gelsvi (apie 1 minutę), miltus atskieskite puse puodelio pieno, maišant užvirkite.
6. Pieno padažą įmaišykite į grybų sriubą, supilkite likusį pieną, išmaišykite, užvirkite ir pavirkite 1-2 minutes.
7. Pagardinkite sriubą druska ir maltais juodaisiais pipirais bei čiobreliais. Sriubą patiekite su skrebučiais. Labai skanu.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Kaip tik verdam! :) Taip skaniai kvepia, kad negaliu sulaikti! :)

Simona rašė...

Tikra tiesa - aromatas šios sriubos nepakartojamas. Susigundžiau ir vėl kada greitu metu šios sriubos išsivirti :)