2014 m. vasario 23 d., sekmadienis

Virtiniai su mėlynėmis. "Šaltanosiai"

Šypsotis gyvenime įkvepia daugybė dalykų.Kartais tai - gardus namie keptos duonos kvapas, visiškas pasitikėjimas savimi ir skruostus kutenantys saulės spinduliai. O kartais tai - meilė sau, kitų žmonių gražūs poelgiai ir į plaukus įsivėlęs vėjas. Mano žmogų visada prašypsina mėlynos nuo mėlynių lūpos, gaminant šaltanosius. Mes taip vadiname šilkines tešlos pagalvėles, užpildytas mėlynėmis.
Pirmą kartą šaltanosių gaminau prieš kelerius metus vieną itin tvankią ankstyvos liepos popietę po ilgo mėlyniavimo, atlaikiusi uodų ir varmų puolimus. Kiekvieną vasarą (nuo neatmenamų laikų) tėtis mane, mamą ir sesę įtraukia į mėlynių "medžioklę". Po tokios "medžioklės", kai pradeda lyti, valgant šiltus šaltanosius su vėsia namine grietine, liežuvį galima praryti, kaip skanu, jauku ir gera.  


Vasarį, prasidėjus šaldiklio tuštinimo sezonui, jau trečią kartą verdu šaltanosių. Šaltanosių įdarą ruošiu visai paprastai - dar visai šaltas mėlynes sumaišau su cukrumi, tačiau įdaras būna įdomesnis, jei įberiu žiupsnelį cinamono. Jei neužmirštu, dažniausiai taip ir padarau. Kartokai saldus cinamonas papildo mėlynių skonio ryškumą ir iš karto nukelia į šnarantį ir šnabždantį mišką. 


2 išalkusiems arba 4 nelabai alkaniems valgytojams reikės:
300 g miltų
1/8 arbatinio šaukštelio druskos
1 didelio kiaušinio
3 trynių
1 valgomojo šaukšto aliejaus
4 valgomųjų šaukštų šalto vandens

Įdarui:
500 g mėlynių
2-3 valgomųjų šaukštų cukraus
Žiupsnelio cinamono

Patiekimui:
Grietinės

Virtiniai su mėlynėmis. "Šaltanosiai"

1. Miltus ir druską suberkite į didelį dubenį, išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę ir įmuškite į ją kiaušinį, sudėkite trynius, supilkite vandenį ir aliejų. Šakute atsargiai suplakite kiaušinį, trynius, aliejų ir vandenį, kad pasidarytų vientisa masė.
2. Iš lėto šakute įmaišykite miltus į gautą masę, kol neliks sausų miltų, paskui minkykite rankomis apie 30 - 35 minutes, kol tešla taps vienalytė ir tampri.
3. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir maždaug pusvalandžiui palikite pastovėti. Mėlynes sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
4. Pailsėjusi tešla bus minkšta ir elastinga. Padalykite tešlą į 4 dalis. Imkite vieną tešlos dalį, o likusias nepamirškite suvynioti į maistinę plėvelę. Apibarstykite stalviršį miltais ir iškočiokite tešlą kuo ploniau - taip, kad per ją matytumėte rankas.
5. Imkite stiklinę ir ja išspauskite skritulėlius. Kai skritulėliai paruošti, ant skritinėlio vidurio dėkite gerą šaukštelį įdaro, kraštus patepkite vandeniu, kita puse šį įdarą užklokite ir užspauskite kraštus. Kol ruošite kitus virtinius, jau paruoštus laikykite uždengtus. 
6. Virtiniams virti pasirinkite kuo platesnį puodą ir į jį įpilkite apie 2/3 vandens. Užvirus vandeniui, įberkite į jį žiupsnį druskos. Sudėjus virtinius  į vandenį, atsargiai pamaišykite. Juos virkite apie 2-3 minutes, po to kai vanduo užvirs. Nepervirkite, kitaip virtiniai iširs, bus vandeningi. 
7.Išvirtus virtinius išgriebkite, užpilkite grietine, apibarstykite cukrumi (nebūtinai) ir nedalsdami valgykite.

Komentarų nėra: