2016 m. lapkričio 13 d., sekmadienis

Triufeliukai

Niekam jau seniai ne paslaptis, jog kartas nuo karto, ištikta cukraus priepuolių, mėgstu pasmaližiauti. Šioje vietoje, prisipažinsiu, kad asmeniškai - aš nežinau nieko geresnio nedidelį gabalėlį juodojo šokolado. Taip pat be galo ir beveik be krašto mėgstu orkaitėje paskrudintus bananus arba persimonus, įdarytus tuo pačiu juoduoju šokoladu. Pastarasis išsilydo ir ima "burbuliuoti". Mėgstu juos, net nepaisant to, kad valgydama visada (laimingai!) išsiterlioju lūpų kampučius. Gal dar reikėtų pridurti, kad savo žiemos vakarų neįsisivaizduoju be gerti skanių naminių uogienių. Bet būna ir taip, kad trūks plyš užsimanau saldėsių iš miltų, kiaušinių, pieno ir sviesto.   


Taigi, vieną tokį noriu-ko-nors-skanaus-ir-labai-nuodėmingo vakarą "visai netyčia" užėjau į saldžiai kvepiančią parduotuvę "Šokolado meistrai" ir pamačiau juos... karamelinius kietojo sūrio triufelius. Jie buvo labai skanūs, tiesiog tobuli - kažkas tarpinio tarp karamelinio saldainio, tinginio ir drėgno pyragaičio. Nusipirkusi šių triufelių, staiga prisiminiau senamadiškus, nostalgiškus triufeliukus, gaminamus iš sausainių trupinių, kurie sumaišomi su virtų kiaušinių tryniais, gerai išsuktu sviestu ir pieno sirupu. Tada gauta masė tiesiog susukama į mažus rutuliukus arba šie suspaudžiami taip, kad gautųsi triufelių "bokšteliai".


Minkšti triufeliai, apibarstyti kakava, per naktį pastovėję šaldytuve sutvirtėja, įsiskonėja. Todėl jų sėkmė labai priklauso nuo to, kokią kakavą pasirinksite. Aš barstau kokybiška, tamsia, riebia kakava, kurioje kakavos sviesto - ne mažiau nei 20 proc. Ir visada triufeliukų masę užmaišau su tamsiuoju romu, kuris itin puikiai pritaria šių skanėstų saldumui, suteikdamas jiems ypatingą kvapą ir skonį.


20 triufeliukų reikės:
150 g cukraus
140 ml pieno
2 pakelių (360 g) sausainių "Selga Classic"
100 g migdolų "Arimex"
100 g kambario temperatūros sviesto
2 kietai virtų didelių kiaušinių trynių
Žiupsnelio druskos
3-4 valgomųjų šaukštų tamsiojo, rudojo romo
Papuošimui: kokybiškos, riebios kakavos ir mėgstamų riešutų

Triufeliukai

1. Cukrų iš lėto, vis pamaišydami, užvirinkite su pienu ir atvėsinkite.
2. Kol pieno ir cukraus mišinys vėsta, iki "miltų" sutrinkite sausainius.
3. Kiek įmanoma smulkiau sumalkite arba sukapokite migdolus.
4. Atvėsusius kietai virtų kiaušinių trynius pertrinkite per sietelį ir gerai išsukite su sviestu ir žiupsneliu druskos.
5. Į su tryniais išsuktą sviestą suberkite sausainių "miltus" ir riešutus, supilkite romą ir viską gerai išmaišykite.
6. Tada dalimis įmaišykite visiškai atvėsusį pieno ir cukraus mišinį. Gausite minkštą masę.
7. Iš jos švariomis rankomis formuokite triufeliukus. Vienam triufeliukui aš paprastai imu du šaukštus masės. Suformuotus triufeliukus dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos lėkštės ir dosniai per sietelį apibarstykite kakava. Galite papuošti mėgstamais riešutais.
8. Per naktį palaikykite šaldytuve, kad sustingtų ir visi skoniai susidraugautų.    

Komentarų nėra: