2016 m. lapkričio 22 d., antradienis

Bulvių košė be pieno produktų, skaninta triušienos dešrelėmis

Bulvių košės man niekada negana. Ji yra vienas iš tų mažų gyvenimo malonumų, kuriam laikas nuo laiko pasiduodu. Kam reikia vilnonių kojinių, šiltų apklotų ar megztinių, kai gali apglėbti dubenėlį garuojančios košės. Tirštos, švelnios, purios, kreminės, kvepiančios česnakais. Taigi, kas tikrai visą laiką kankino mane, atsisakius pieno produktų, tai stiprus tradicinės bulvių košės ilgesys.   

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog bulvių košės ruošimas neturėtų sukelti nei menkiausio galvos skausmo, bet iš karto prisipažinsiu, kad pirmieji kartai, neturint šaldytuve nei pieno, nei grietinėlės, nei sviesto buvo visiškas fiasko. Dabar jau žinau, jog taip atsitiko dėl dviejų priežasčių: pirma, naudojau augalinį pikantiško skonio (migdolų, sojos, ryžių, avižų) pieną ir, antra, vietoj to, kad sviestą pakeisčiau kitais riebalais, jį tiesiog išbraukiau iš bulvių košės recepto. 



Taigi, taisyklė numeris vienas: pieną ar grietinėlę keiskite karštu bulvių nuoviru, kadangi net nesaldintas augalinis pienas košei suteiks savito skonio. Ir taip, taisyklė numeris du, bulvės mėgsta riebalus. Na, o jei jau visai atvirai, tai keletu šaukštų kokybiško alyvuogių aliejaus bulvių košės ne tik, kad nepagadinsite, bet, šitaip paskaninta, ji taps tikra stalo pažiba. Dažniausiai tik taip ir darau. 


Bet va - prieš keletą dienų ir taip pasakišką bulvių košę pabandžiau pagardinti aromatingomis triušienos dešrelėmis „KITCHEN me“. Esu išmėginusi gal N+1 bulvių košės pagardinimo būdą, todėl visai drąsiai galiu pasakyti, kad tai vienas iš puikiausių, tikrai pasiteisinusių variantų. Bulvių košė buvo turtinga, kvapni, žiemiška, o dešrelių kąsneliai joje tiko tiesiog tobulai. Žodžiu, jokių pieno produktų, dvi taisyklės ir šiek tiek improvizacijos.



2 valgytojams reikės:
500 g bulvių
3/4 arbatinio šaukštelio druskos
1 didelės česnako skiltelės
30 ml kokybiško alyvuogių aliejaus + 1/2 valgomojo šaukšto kepimui skirto aliejaus dešrelių pakepimui
30 - 60 ml bulvių nuoviro
1 vidutinio dydžio svogūno
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Bulvių košė be pieno produktų, skaninta triušienos dešrelėmis

1. Bulves nulupkite ir gerai nuplaukite po šaltu vandeniu. Nuluptas bulves perpjaukite išilgai per pusę.
2. Supjaustytas bulves užpilkite nedideliu kiekiu ledinio vandens (tik tiek, kiek reikia,kad apsemtų). Į vandenį įberkite druskos ir įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus bei įmeskite nuluptą česnako skiltelę. Užvirkite ir uždengtas bulves virkite ant nekaitrios ugnies 20 - 30 min., kol, įbedus peilį, jos bus mikštos.
3. Kol bulvės verda, nulupkite svogūną ir supjaustykite jį smulkiais kubeliais. Dešreles atsargiai nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Keptuvėje įkaitinkite pusę šaukšto kepimui skirto aliejaus, suberkite svogūną ir vis pamaišant, kepkite, kol šis suminkštės. Tada sudėkite dešreles ir kepkite, kol jos pakeis spalvą ir nebebus žalios. Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Atidėkite į šalį.
4. Bulvėms išvirus, nupilkite nuo jų vandenį (nepamirškite pasilikti nuoviro!) ir jas nugarinkite ant kaitrios ugnies (apie 1 min.), intensyviai maišant mediniu šaukštu. Po to nuimkite nuo ugnies ir sugrūskite. 
5.  Į sugrūstas bulves supilkite karštą nuovirą, likusį alyvuogių aliejų ir šluotele ar mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite (apie 30-50 sek.). Galiausiai įmaišykite su svogūnais pakeptas triušienos dešreles.

Komentarų nėra: