2015 m. liepos 27 d., pirmadienis

Triušienos maltinukai su džiovintais abrikosais

Mano ankstyvi, pro pravirą virtuvės langą gaiva plūstantys sekmadienio rytai dažniausiai skirti sotesniems eksperimentams. Juk vasarą ne tik uogas su pienu ir šaltibarsčius skanaujame, o ypač kai gyveni su prisiekusiu mėsėdžiu, kuriam, jei šaldytuve nėra mėsos, apskritai, nelabai yra ką valgyti. Tuomet net suvožtinius su aitroku ožkos pieno sūriu ir svieste keptomis kriaušėmis sugalvoji patiekti pastiprintus triušienos maltinukais.        



Triušienos maltinukų skonis - švelnus ir lengvas. Šie puikiai iš vaikystės pažįstami, sultingi ir purūs maltinukai yra praturtinti smulkintais džiovintais abrikosais. Juos gan lengva pagaminti ir jie šiek tiek prašmatnūs bei nustebinantys valgytojus. Yra tik du BET... Trumpam grįžkime prie purumo ir aksominio švelnumo paslapties - padarius apvalius, plokščius vienodo storio maltinukus, reikia jiems leisti valandą pastovėti šaltai. Išalkus ir skubant, tai pakankamai ilgas laiko tarpas, tačiau yra verta palaukti. Laukimą atpirks dar ir valgytojų komplimentai, kad gaminat geriausiai iš visų.



Antras BET - kruopštus žalios smulkintos mėsos paruošimas, iš mėsos išpjaustant sausgysles ir gerai ją du kartus permalant mėsmale. Prisipažinsiu, kad šiokiadieniais smulkintą mėsą paprastai perku prekybos centruose, atidžiai perskaičius, kas apie ją parašyta. Nebent mano žmogus pažada išplauti mėsmalę :)

Kaip išsirinkti kokybišką mėsą?
Pirkdami išstudijuokite etiketę - kuo mažiau priedų (sojos baltymų, krakmolo, morkų skaidulų) ir konservantų (antioksidantų, tirštiklių), tuo geriau. O geriausia - iš viso, be jų! Atkreipkite dėmesį į smulkintos mėsos konsitenciją - gera smulkinta mėsa yra vienalytė, nepavandenijusi. Dalinuosi vienu labai mėgstamu savo pasirinkimu - šviežia smulkinta Lapino puotos triušiena. Ši smulkinta mėsa, gaminama tik iš triušienos mėsos (98,8 proc.) ir valgomosios druskos (1,2 proc.). Taip - kaip ir turi būti! 


Salsva triušiena, kaip ir vištiena, mėgsta saldžius pagardus, todėl džiovinti abrikosai mielai paskolina triušienos maltinukams papildomą saldumo natą. Su tokiais maltinukais, suvyniotais į salotų lapus, prašyte prašosi būti valgomos garstyčios, nors, tiesą sakant, jie ir vieni labai skaniai susivalgo. Tokie tikrai nesudėtingi, bet prašmatnūs vasaros pietūs. Ir nepamirškite naudingai suvartoti laiškinių česnakų derlių (kokia aš dėkinga, kad tėveliai juo su manimi dalinasi). Nedidelis smulkiai supjaustytas šių laiškų pluoštelis labai smagiai įsipaišo į maltinukus ir suteikia jiems gaivumo. 
Beje, šiems maltinukams galite naudoti ir vištieną. 



2 valgytojams reikės (išeis po 2 maltinukus):
250 g šviežiai maltos triušienos "Lapino puota"
60 ml pieno
1 batono riekutės
1/4 svogūno
6-8 džiovintų abrikosų (priklausomai nuo to, kaip mėgstate)
6 laiškinių česnakų laiškų
1/3 arbatinio šaukštelio druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
2 valgomųjų šaukštų aliejaus (kepimui)

Triušienos maltinukai su džiovintais abrikosais

1. Nuo batono riekelės nupjaukite plutelę. Minkštimą pamerkite į pieną, šakute paspaudykite ir išmaišykite.
2. Kuo smulkiau (tuo skaniau bus) supjautykite svogūną, džiovintus abrikosus ir česnakų laiškus.
3. Į maltą triušieną sudėkite batono ir pieno mišinį, susmulkintus svogūną, džiovintus abrikosus ir laiškus. Padruskinkite ir papipirinkite (man patinka nepagailėti pipiriukų). Labai gerai išmaišykite, kol masė pasidarys vientisa ir puri.
4. Padalykite mišinį į keturias dalis, iš kiekvienos dalies suvilgytomis vandeniu rankomis suformuokite po maltinį. Išdėliokite maltinius lėkštėje, uždenkite maistine plėvele ir padėkite 1 valandai pailsėti į šaldytuvą.
5. Keptuvėje, tokio dydžio, kad maltinukai nesiliestų vienas su kitu, įkaitinkite aliejų. Kai aliejus gerai įkais, sudėkite maltinukus, kepkite ant šiek tiek mažesnės nei vidutinė ugnies, vis apverčiant, kol gražiai parus. Tai užtruks 10 - 12 minučių. Norint sultingų maltinų, labai svarbu jų neperkepti.

Komentarų nėra: