2014 m. lapkričio 2 d., sekmadienis

Trinta džiovintų ir žalių žirnių sriuba

Vėlyvą bevėjį šeštadienio vakarą mes kaip tik pasukome iš pagrindinio kelio į šalutinį, vedantį į kapinaites, kai išvydome šviesų jūrą. Ugnimi spindintį kalną - jau įsižiebusį ryškų mirusiųjų pasaulį. Įsižiūrėjau į telefono ekraną, kad pamatyčiau valandas - dvi munutės po aštuonių. Sunkūs debesys buvo uždengę dangų. Nė kiek neapšviestu keliuku, visiškai paskendusiu tirštoje tamsoje, ėjome link kalno, laikančio uždegtas žvakes. Už nugarų palikome miestelį, peržengėme vartus ir įėjome į kapinaites.    


Vienas žingsnis po kito sielą ėmė užlieti ramybė. Kvepianti chrizantemomis ir degančiomis žvakėmis. Ir nutiko kai kas keista: nejaučiau jokio nerimo dėl ateities, kad ir kokia ji būtų. Visos mano mintys skrido toli - atgal į praeitį, net į tas vietas, kur klydau ir klupau, bet nieko nesigėdijau. Viena ranka traukiau ant galvos kapišoną, į kitą pūstelėjau šilto oro ir šis pasklido baltu garu. Ne, kol klausysiu širdies, aš nepasiklysiu savo kelionėje.


Nežinau, kaip Tu jautiesi - tylesnis, susikaupęs, kažką supratęs... Galbūt ir Tau reikia tirštos, sočios žirnių sriubos sielai. Be to, žirniai, kaip geležies ir baltymų šaltinis, puikiai pakeičia mėsos kepsnį. Taip, ši sriuba be parūkyto kumpio ir be šoninės ir net be sultinio, bet su sveikuoliškai nuteikiančiu imbieru ir šildančiu svogūnu. Ji gera. Išsivirk vieną šaltą lapkričio vakarą, tikrai nesigailėsi.

4 valgytojams reikės:
1 puodelio skaldytų džiovintų žirnių
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
2 didelių svogūnų
4 česnako skiltelių
1 arbatinio šaukštelio kuo labiau susmulkintų džiovintų mėtų
1/2 arbatinio šaukštelio smulkiai tarkuoto imbiero
1500 ml vandens
3 su 1/2 puodelių šaldytų žirnelių
1 ir 3/4 arbatinių šaukštelių druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Puodelio talpa - 250 ml.

Trinta džiovintų ir žalių žirnių sriuba

1. Džiovintus žirnius suberkite į sietą ir gerai nuplaukite šaltu vandeniu. Nuplautus žirnius užpilkite šaltu vandeniu ir atidėkite į šalį.
2. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Česnako skilteles nulupkite ir taip pat supjaustykite plonomis riekelėmis.
3. Puode įkaitinkite aliejų. Į puodą suberkite svogūnus ir 3/4 arbatinio šaukštelio druskos. Kepkite, vis pamaišant, ant vidutinės ugnies 10 minučių, kol svogūnai suminkštės.
4. Suberkite susmulkintas česnako skilteles, džiovintas mėtas ir tarkuotą imbierą, išmaišykite. Sumažinkite ugnį iki mažos ir, vis pamaišant, kepkite 5 minutes.
5. Nusunkite žirnius, suberkite į puodą, supilkite vandenį, išmaišykite, padidinkite ugnį ir užvirkite. Jei reikia, nugraibykite atsiradusias putas.
6. Kai sriuba užvirs, sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir, kartkartėmis pamaišydami, virkite 30 minučių, kol žirniai suminkštės.
7. Suberkite šaldytus žirnelius, likusią druską, sriubą užvirkite ir virkite dar keletą minučių, kol šaldyti žirneliai taps minkšti.
8. Sriubą nukaiskite ir pertrinkite, kol ji taps vienalytė. Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir druska, jei reikia.

Komentarų nėra: