2014 m. lapkričio 26 d., trečiadienis

Iki Kalėdų liko 29 dienos: meduolių tešla brandinimui



Virtuvė skendi saldžiame kaip medus aromate. Tiesiog neišpasakytas tas ką tik sutrintų gvazdikėlių ir kardamonų kvepėjimas, o jo apsvaigintos mintys toli toli nulėkusios nuo susinervinimų dėl menkniekių. Kai kada būna sunku patikėti Stebuklu, o kai kada, atrodo, net girdi jo šnabždesį: "Eikš arčiau prie manęs". Kai kada girdi save atsakant: "Aš neturiu jėgų tikėti Tavimi, Stebukle" ir atsuki jam nugarą. Gailiesi... tai padaręs, supranti, kad elgiesi neprotingai, bet vis tiek kažkaip nenusiteiki, jog džiugintų visas tas kalėdinis šurmulys. Žinot, ką aš darau tokiomis valandėlėmis? Sustoju ir stebiu pasaulį... 



...kol pasijuntu gyva, o ne einantis, į kasdienybę įsuktas automatas. Galbūt todėl man taip patinka, kai sninga. Stebėti, bet ypač jausti, kaip ant odos minkštai tupiasi snaigės. Patinka nesistumdyti prekybos centre, nesileisti lenkčių, kas bus pirmas prie kasos, o atvirkščiai užleisti vietą. Dėliotis savo mintis iš praeivių šypsenų, iš garsų ir kvapų. Patinka, kai kada, kepant meduolius, neužmigti iki pat ryto ir, išeinant į darbą, palikti primiltuotą virtuvę, o joje prisiglaudusį prie šiltų orkaitės durelių, užsnūdusį Stebuklą. Stebuklą, kuriam nereikia paskubomis nupirktų dovanų, nenuoširdžiai, įsisupus į įpročius, išjausto laukimo, pavyzdžiui, greitai greitai, praryjant kilogramą mandarinų, neužuodus karstelėjusio nuo jų žievelių kambario kvapo.


Taigi, ir šį vėlyvą vakarą nepasidaviau nuovargiui, apsimuturiojau skara, sukimšau rankas į margas kumštines pirštines ir, grįždama iš darbo namo, užsukau į krautuvę nusipirkti miltų, cukraus, sviesto ir kiaušinių. Nors šaltukas kol kas nėra labai didelis, bet namo grįžau raudonais skruostais ir ledinėmis kojomis. Ta proga atidariau vilnonių kojinių bei didelių naminių megztinių sezoną, o tada maišiau tešlą minkštučiams meduoliams.



250 g medaus
100 g rudojo cukraus
125 g sviesto
2 arbatiniai šaukšteliai cinamono
2 arbatiniai šaukšteliai malto imbiero
1/3 arbatinio šaukštelio malto kardamono
1/3 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/4 arbatinio šaukštelio maltų kvapniųjų pipirų
1/2 nutarkuotos apelsino žievelės
2 kiaušinių
125 ml pieno
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
2 arbatinių šaukštelių sodos
2 valgomieji šaukštai kakavos
580 g miltų

Brandintos tešlos meduoliai

1. Sviestą, medų ir cukrų ištirpinkite, nuolat maišant, ant nedidelės ugnies. Kai tik mišinys užvirs, nukaiskite nuo ugnies.
2. Į šį mišinį įmaišykite cinamoną, imbierą, kardamoną, gvazdikėlius, kvapniuosius pipirus ir apelsino žievelę.
3. Kai mišinys šiek tiek atvės, bet dar bus šiltas, po vieną įmaišykite kiaušinius. Galiausiai įmaišykite pieną.
4.  Dubenyje sumaišykite druską, sodą, kakavą ir miltus. Į šį miltų mišinį supilkite medaus, pienos, sviesto ir kiaušinių mišinį. Gerai išmaišykite, kol gausite vientisą, nuo dubenio kraštų atšokančią tešlą.
5. Dubenį su tešla užklokite rankšluostuku. Tešlą šaldytuve ar kitoje vėsioje vietoje brandinkite bent dvi savaites.

Po 2-6 savaičių...

6. Orkaitę reikia įkaitinti iki 170 °C. Padalinti tešlą į dvi - tris dalis. Vieną dalį pasiimti, kitą dėti atgal į šaldytuvą. Stalviršį ir kočėlą pabarstyti miltais ir iškočioti tešlą 0,5 cm (žinoma, galima ir 0,3 cm ar 0,7 cm, bet svarbiausia, kad toj pačioj skardoj esantys meduoliai būtų vienodo storio) storio lakštu. Kad tešla neliptų nei prie kočėlo, nei prie stalviršio, kočiojant pabarstome miltais. Jei tešla nelimpa prie kočėlo, miltų barstyti nereikia. Sausainių formelėmis išspaudžiame meduolius.
7. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Meduolius perkelti ant kepimo skardos ir kepti orkaitėje apie 8 min. Dėdami meduolius į skardą palikite 2 cm tarpus, nes kepdami jie truputį plečiasi. Reikia būtų labai atidiems - kuo plonesni yra meduoliai, tuo greičiau gali perkepti! Kai ištrauksite meduolius iš orkaitės, jų krašteliai turi būti kietoki, o viduriukas dar minkštas.
8. Po to imamės likusios tešlos dalies.
9. Leidžiame meduoliams atvėsti ant grotelių, jei neturite jų, tiesiog išdėliokite lėkštėje. Jei, ištrauktus iš orkaitės, meduolius paliksite vėsti skardoje, vėliau gali būti labai sunku juos iš ten iškrapštyti.

Įkvėpimas iš čia.

7 komentarai:

Julija rašė...

Užsukau, perskaičiau, einu maišyti :)
Meduolių receptų nesuskaičiuočiau, kiek esu išbandžiusi, bet brandinti taip ilgai tešlos neteko. Jau nekantriai laukiu rezultato!

Vilma rašė...

Šis įrašas man tikras dūris mano vidiniam tinginiui. Šiuos meduolius aš jau "kepu" gal treti metai.... Pernai aš jau juos iškėliau į patį patį prioritetų sąrašo viršų... Ir šiais metais aš jų nepamirštu (bent jau kol esu darbe)... ir daba, pamačiusi šį įrašą pagalvojau: "grįžtu ir užmaišau!" Bet gi grįšiu gal vidurnaktį ir vėl liksiu be brandintš meduolių šiais metais :D

Simona rašė...

Julija, kaip smagu, kad prisijungei :) Gera skaityti, kad aš ne viena iki Kalėdų šaldytuve brandinsiu meduolių tešlą ;)Būtų įdomu po Kalėdų ir įspūdžius išgirsti, ar patiko?

Vilma, aš imu kartais ir kepu, maišau, verdu naktimis, sukaupusi paskutinius jėgų likučius :D tada neišgirstu žadintuvo, nepasidažiusi, surišusi plaukus į kuodelį, iškeliauju į darbą, o grįžusi, atrodo, kai jau viskas - tik į lovą, įėjusi į virtuvę, vėl atgaunu kvėpavimą :D palaikau Tave užsimaišyti šią tešlą. Laikau kumščius ;)

Vida rašė...

seniai seku aš šį blogą. Kiekvieną kartą,skaitydama Įžangas,Žaviuosi jūsų iki galo išreikštomis mintimis, jūsŲ požiuriu į gyvenimą. ir ,Žinoma, receptais.Šiemet nusivėlinau su kalėdiniu pyragu. tik šiandien jį iškepiau ,tegu laukia švenčių.Vakare išmaišysiu šių meduolių tešlą.Pagalvojau, dar dvi savaitės,subres:)

Simona rašė...

Vida, ačiū, kad skaitote :) Ačiū, kad parašėte tiek šiltų žodžių ;)Labai gera,kad patinka, tai mane įkvepia kūrybai ir labai daug duoda. O dėl pyragų ir meduolių subrendimo, dvi savaitės - dar pats tas brandinti. Visi kepiniai bus skanūs ir pavykę ;)

Julija rašė...

Atsiliepimą, kad meduoliai patiko, rašau tik šiemet :D
Vėl maišysiu, tai atėjau pasakyti, jog labai patiko :) Brandintos tešlos gaminiai man visada skanesni (meduoliai, bandelės, pyragai). Šis receptas jau nugulė į mano receptų knygą.

Simona rašė...

Priminei, kad ir man reikia užsimaišyti šią tešlą. Ir dėl skonio, ir dėl pačio šventės sukūrimo. Visi tie pasiruošiamieji darbai kažkaip gerai mane nuteikia ir įkvepia. Ačiū už atsiliepimus :) Šypt ;)