2014 m. lapkričio 30 d., sekmadienis

Iki Kalėdų liko 24 dienos: laikas džiovinti obuolius


Na štai, rytoj bus žiema. Trumpos dienos ir ilgos ilgos naktys. Dėl Viktorijos, kuri jau visai greitai taps mama, nemeldžiu Dievo, kad iškristų sniegas. Ar pastebėjote, kad viskas nubluko, tarsi pašviesėjo nuo šalčio? Mano namuose šyla orkaitė, orkaitėje džiūsta obuoliai, ant stalo dega keletas žvakių, o aš sėdžiu ant grindų prie orkaitės ir rašau jums. Tai mane šildo ir užkrečia šventėmis.


Kiekvieną dieną galime pasirinkti: galime statyti sienas ir atsitverti nuo švenčių šviesos. Arba galime gyventi atvirai ir švytėti kartu. Likti nepaliestam Kalėdų šurmulio, gyvenant už tvirtų sienų, ne taip jau atsargu ir smagu. Blogiausia ne tai, kad užsidedame kaukes, jog mums nesvarbu, o tai, kad liaujamės šypsotis ir pasiduodam slogiai apatijai. Taip, sutinku, kad galima turėti tvirtą pagrindą elgtis atsargiai, kaip suaugusiems, piktintis pigiais blizgučiais, žiemiška muzika ar tuo, kad nieko nespėjam, o dar čia tos Kalėdos, bet nėra kito kelio į džiaugsmą, į širdį užliejantį gerumą, kaip tik patiems būti geriems, viską išmėginti (netgi pasinėrimą į prekybcentrių šventinę psichozę) ir susikurti šventę sau ir savo mylimiausiems. Tikrą, nuoširdžią, jaukią šventę. Aš tikiu, kad niekada nebūni per sena (-as) tikėti Kalėdų seneliu ir fėjomis. Ir švytėti kaip tie bumbulai eglutei puošti. Blykst... blykst!


O jau kaip kvepia obuoliai! Jie man labiausiai iš visų vaisių primena vaikystę, nes beveik iki pat pavasario jais būdavo prisandėliuotas nešildomas antrasis namų aukštas. Skanūs ir be cukraus, minkšti, santūriai saldūs ir kvapnūs - tokie mano atmintyje išlikę pas močiutę krosnyje džiovinti obuoliai, kuriuos kramtydavom Advento metu. Tokius džiovinu ir aš. Tai tikriausiai sveikiausias obuolių išsaugojimo būdas, be to, juos lengva džiovinti namų sąlygomis, nereikia jokios specialaus džiovintuvo. O tinka ir kompotui, ir silkutei, ir šiaip pakramsnoti. Vienais gardžiuotis. Praeitą savaitę taip obuolius džiovinau du kartus, žiūrėdama į ištuštėjusį maišelį, planuoju ir rytoj leistis į rūsį atsinešti obuolių. 


2 kepimo skardoms džiovintų obuolių reikės:
4 vidutinio dydžio obuolių
1 litro šalto vandens
125 ml šviežių citrinos sulčių

Džiovinti obuoliai
 
1. Įkaitinkite orkaitę - temperatūra 90 C. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
2. Dubenyje sumaišykite vandenį ir citrinos sultis. Citrinos sultys apsaugo obuolius nuo parudavimo.
3. Obuolius supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais - apie 3 mm storumo. Jei obuoliai nenaminiai, prieš tai juos nulupkite. Pamirkykite obuolių griežinėlius 30 min. pasiruoštame citrinos sulčių ir vandens mišinyje.
4. Nusunkite ir popieriniu rankšluosčiu gerai nusausinkite.
5. Išdėliokite obuolių griežinėlius, kad nesiliestų, ant kepimo skardų ir šaukite į orkaitę. Džiovinkite 2-4 valandas, priklausomai nuo to, kokio traškumo obuolių norite. Aš džiovinu 3 valandas. Baigę džiovinti, šiek tiek praverkite orkaitės dureles ir palikite obuolius visiškai atvėsti orkaitėje. Tai užtruks apie 2 valandas.
6. Laikykite džiovintus obuolius sausioje ir vėsioje vietoje - geriausia medžiaginiame maišelyje ar kartoninėje dėžutėje.

3 komentarai:

Margarita rašė...

Kaip tik dairausi orkaitės internetu. Greitu metu ir pas mane namuose bus džiovinami obuoliukai.

Simona rašė...

Margarita, kaip džiugu ;)

Amanda rašė...

O mums namie turimas vaisių džiovintuvas leidžia mėgautis skaniais džiovintai obuoliukais. Gražiai atrodo jūsų obuoliai nuotraukose, bandysiu ir aš juos taip gražiai džiovinti ir pateikti šeimos nariams.