2014 m. lapkričio 23 d., sekmadienis

Iki Kalėdų liko 31 diena: itin šokoladinis vyniotinis "Kalėdų pliauska"


Kai aš, baigiantis rudeniui, pasiilgstu sniego, įsispiriu į šlepetes, užsirišu prijuostę ir kepu pyragus, gausiai juos per sietelį apibarstydama cukraus pudra. Įsivaizduoju, kad tai milijardai smulkių snaigių verpetuoja ir grožiuosi. Kartais lyg burtažodį ištariu: "Ei, ten, aukštai, vėdinkite pūkines pagalves. Tegul sninga! Daug ir gražiai! Tegul dangiškos plunksnos leidžiasi į žemę!". Ir tai visada veikia. Kada snigo? Trečiadienį? Ketvirtadienį? Penktadienį?
Paslaptingai šypsodamasi - it pričiupta burtininkė, išduodu mažą paslaptį: pirmadienio ir antradienio vėlyvais vakarais kepiau pyragus...  



Šis, vienas iš jų, apsamanojęs vyniotinis su dviem šakomis ir morenginiais grybukais turi galimybių tapti tikra šventinio stalo pažiba ir "centru". Minkštas ir labai šokoladinis biskvitas, perteptas raudonųjų serbentų drebučiais bei puriu šokoladiniu kremu ir suvyniotas... taip, taip, visai teisingai atspėjote, į šokolado ir skrudintų migdolų drožlių "žievę" verčia dūsauti iš laimės, atsikandus vos mažytį kąsnelį.



Tikriausiai todėl šią "Kalėdų pliauską" kepu jau ne vienerius ir ne dvejus metus. Receptas sulipdytas iš daugybės bandymų rezultatų ir man, nu, nežinau, ar galima taip, bet tiesiog tobulas! 



8 kalėdotojams sočiai užteks:
Biskvitui reikės:
75 g miltų
10 g bulvių krakmolo
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
65 g juodojo šokolado (kakavos ne mažiau kaip 85 proc.)
120 g cukraus pudros + geros saujos rankšluostuko pabarstymui
4 kiaušinių
1/2 vanilės ankšties
1/4 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos
2 valgomųjų šaukštų šalto vandens

Pertepimui reikės:
2 kiaušinių trynių
4 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
1/2 vanilės ankšties
200 g kambario temperatūros sviesto
100 g juodojo šokolado (kakavos ne mažiau kaip 85 proc.)
125 ml pieno
10 valgomųjų šaukštų raudonųjų serbentų drebučių ar kitos tirštos uogienės

Žievei reikės: 
85 g juodojo šokolado (kakavos ne mažiau kaip 85 proc.)
60 g migdolų riekelių
90 ml grietinėlės plakimui

Samanoms reikės:
Saujos išlukštentų pistacijų

Itin šokoladinis vyniotinis "Kalėdų pliauska"

Biskvito kepimas
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.
2. 32 x 24 cm dydžio kepimo skardą (ir dugną, ir kraštus) ištepkite sviestu. Išteptą kepimo skardą išklokite kepamuoju popieriumi ir dar sykį gerai ištepkite sviestu.
3. Miltus, krakmolą, druską ir kepimo miltelius persijokite (būtinai) į dubenį ir išmaišykite plakimo šluotele arba šakute. Atidėkite į šalį. 
4. Į puodą įpilkite karšto vandens - apie 1/3 puodo. Ant viršaus uždėkite dubenėlį, kurio dugnas neturi siekti vandens. Sudėkite į gabalėlius sulaužytą šokoladą. Kaitinkite vandenį ant mažos ugnies, šokoladas pradės tirpti, vis pamaišykite tirpstantį šokoladą. Kai tik šokoladas ištirps, nukelkite dubenėlį (neleiskite šokoladui perkaisti) ir atidėkite į šalį. 
5. Puodelį palikite ant ugnies. Dubenėlyje sumaišykite cukraus pudrą ir kiaušinius, kol neliks sausos pudros. Užkelkite dubenėlį su plakiniu ant puodelio su šylančiu vandeniu (ant mažiausios ugnies) ir plaktuvu (didžiausiu greičiu) plakite apie 7-8 minutes. Neleiskite vandeniui kunkuliuoti. Praėjus 8 minutėms nuo plakimo pradžios, kiaušinių masė patrigubės, taps maloniai šilta ir tiršta. Nukelkite dubenėlį ir plakite dar 3 minutes, kol kiaušinių plakinys kiek atvės. Įplakite pasiruoštas pusės vanilės ankšties sėklas.
6.  Ant kiaušinių plakinio viršaus užberkite pusę miltų mišinio ir didžiausiu šaukštu plačiais verčiamaisiais judesiais lėtai įmaišykite miltus. Kai padarysite kokius 15 - 20 judesių, suberkite likusį miltų mišinį ir vėl išmaišykite: 15 judesių (ne daugiau), gali matytis kiek miltų.
7. Į pravėsusį šokoladą įmaišykite sodą ir tada greitai greitai vandenį, per ilgai nemaišykite: 10 - 15 sekundžių ir viskas. Lygiai taip pat greitai (kol šokolado masė netapo kieta) aplink kraštus į tešlą supilkite šokolado masę ir vėl atsargiai maišykite, nepamiršdami pasemti giliau, kad viskas gerai išsimaišytų. Kai tik tešla pakeis spalvą, taps viliojančiai šokoladinė, nebemaišykite.
8. Tešlą atsargiai pilkite į kepimo formą, švelniai tolygiai paskirstykite  ir kepkite apie 11 minučių. Neatidarinėkite orkaitės, kol biskvitas neiškeps. Po 11 minučių biskvitas turėtų būti iškepęs: paspaudus jį pirštu, duobutė greitai išnyksta.
9.  Kol biskvitas kepa, ant stalo patieskite švarų virtuvinį rankšluostį ir gausiai jį pabarstykite cukraus pudra. Iškepusį karštą biskvitą apverskite ant rankštuostuko popieriumi į viršų. Popierių nuimkite. Biskvitą susukite kartu su rankšluosčiu ir palikite 1 val. atvėsti. 

Šokoladinio kremo ruošimas
1. Trynius sumaišykite su cukrumi, kol taps vientisa, tiršta mase. Pieną supilkite į prikaistuvį, suberkite vanilės sėklas ir kaitinkite, vis pamaišant, kol pienas beveik užvirs. Nelaukite kol suputos. Į trynius įpilkite šaukštą karšto pieno ir greitai išmaišykite. Po to maišant supilkite likusį pieną. Supilkite trynių ir pieno masę atgal į puodą. Puodą kaitinkite ant mažesnės nei vidutinė ugnies. Kaitindami maišykite, kol pienas užvirs ir sutirštės (2-4 minutės). Palikite atvėsti kambario temperatūroje.
2. Kol kremas vėsta, elektriniu plakikliu gerai išplakite sviestą, kol pasidarys minkštas ir purus.
3. Ištirpinkite juodąjį šokoladą kaip tai darėte biskvitui.
4. Į atvėsusį kiaušinių kremą įdėkite keletą šaukštų išplakto sviesto ir maišykite, kol gausite vientisą masę. Taip palaipsniui įmaišykite visą sviestą. Tada įmaišykite šokoladą - gausite purų ir minkštą kremą.

Vyniotinio sutepimas
1. Atvėsusį biskvitą išvyniokite ant stalo. Ant viršaus paskleiskite ir išlyginkite uogienę. Ant uogienės atsargiai užtepkite pusę šokoladinio kremo. Atsargiai, lėtai susukite vyniotinį (tik be rankšluostuko!).
2. Nuo vieno krašto skersai nupjaukite du gabalėlius vyniotinio. Vyniotinį tolygiai nutepkite likusiu šokoladiniu kremu, "priklijuokite" šakas ir jas aptepkite šokoladiniu kremu.
3. Padėkite "pliauską" į šaldytuvą porai valandų sutvirtėti.

Vyniotinio puošimas  
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 C. Migdolų plokšteles skrudinkite vidurinėje orkaitės lentynoje 5 minutes, kol šiek tiek parus.
2. Į dubenėlį sulaužykite šokoladą. Kaitinkite prikaistuvyje grietinėlę, kol beveik užvirs. Užpilkite šokoladą, leiskite keletą minučių pastovėti, o tada viską gražiai išmaišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Įmaišykite migdolų plokšteles. Palikite atvėsti, kol masė kiek sutirštės, kad būtų patogu tepti šią "žievę" ant "pliauskos".
3. Ištraukite iš šaldytuvo "pliauską" ir aptepkite tolygiai "žieve". Tada grąžinkite atgal į šaldytuvą.
4. Elektriniu smulkintuvu pistacijas sumalkite iki miltų - tai bus "samanos". Vietomis "pliauską", sijojant per sietelį, padenkite samanomis. Na, štai ir viskas. Laikykite šį gėrį šaldytuve. 

2 komentarai:

Vilma rašė...

Iki ingredientų sąrašo, kuriame paminėtos pistacijos, buvau įsitikinusi, kad nuotraukoje tikra pliauska :D Neįtikėtina! :)

Simona rašė...

Vilma, manau, kad tai pats geriausias komplimentas, kokio tik gali susilaukti šis vyniotinis :) Šypsausi :D Labai plačiai :D