2014 m. sausio 26 d., sekmadienis

Žieminė bulvių, morkų ir salierų košė su bazilikais

Būna tokių rytų, kai, atsikėlus iš lovos ir nuėjus iki vonios, supranti, kad tau labai reikia "papildomo motoriuko". Veido atvaizdas veidrodyje tik patvirtina, kad tavo tikėjimas geresniais laikais kažkur pasiklydęs. Jautiesi nusivylęs viskuo ir viskam abejingas: minkštam rankšluosčiui, šiltam vandeniui, kylančiai saulei. Bet būtent tokiomis akimirkomis, vietoj to, kad gailėtis savęs ar kaltinti kitus, turi prisiminti, kad esi vertingas ir apdovanotas neįkainuojama galimybe gyventi ir kurti. Turi prisiminti mylėti save ir pasitikėti savimi.   


"Kodėl reikia pasitikėti savimi? Pasitikėjimas savimi yra lyg kišenėje paslėpta laimės moneta. Tai lyg magnetas, kuris ima traukti prie jūsų kitus žmones dėl pačių įvairiausių priežasčių - jie nori į jus atsiremti, pasisemti stiprybės, bendrauti, drauge leisti laiką, keliauti ir t.t. Kai pasitiki savimi, tuomet pasitiki ir savo svajonėmis bei troškimais, o ne tais dalykais, kurių kaip visi mano, mes turime norėti"(E. Daunienė). 



Šilta, lengvutė, puri ir švelni šakniavaisių košė labai tinka, kai maisto reikia sielai, bei sukurta sausio vakarams, kai termometro stulpelis nukrenta iki minus 15. Žinoma, tokią košę galima sugrūsti ir vasarą, tačiau man tai - vienas tobuliausių žiemos valgių. Ji gali būti garnyru prie pagrindinio patiekalo, bet yra pakankamai soti ir viena, ypač su raugintais agurkais.
Svarbiausios taisyklė, ruošiant šakniavaisių košę, daržoves užpilti verdančiu vandeniu, taip jos nepraras vitaminų, savo skonio ir spalvų.
Gaminu šią košę be recepto - tik stengiuosi, kad bulvės sudarytų pusę visų košei skirtų daržovių mišinio. Ir niekad nepagailiu keleto šaukštų sviesto.
 

2 išalkusiems valgytojams reikės:
2 didelių morkų
1/2 didelės saliero šaknies (apie 300 g)
8 mažų bulvių
Druskos
4 valgomųjų šaukštų sviesto
150 ml pieno
Džiovintų bazilikų
Maltų juodųjų pipirų

Žieminė bulvių, morkų ir salierų košė su bazilikais

1. Morkas nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite 3 cm dydžio gabalėliais. Saliero šaknį nulupkite ir supjaustykite 3 cm dydžio gabalėliais. Nulupkite bulves, nuplaukite.
2. Sudėkite paruoštas daržoves į prikaistuvį, užberkite 1 valgomąjį šaukštą druskos, užpilkite verdančiu vandeniu, pamaišykite ir virkite uždengę ant nedidelės ugnies apie 30-40 minučių, kol daržovės taps minkštos.
3. Kai daržovės jau bus minkštos, nedideliame prikaistuvyje išlydykite sviestą. Į išlydytą sviestą supilkite pieną. Pieną beveik užvirinkite, nuolat maišant. Prikaistuvį su pienu nukelkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
4. Daržovėms išvirus, nupilkite nuo jų vandenį ir jas nugarinkite (apie 1 min.), intensyviai maišant mediniu šaukštu. Po to nuimkite nuo ugnies ir sugrūskite. Į sugrūstas daržoves supilkite karštą pieną, įberkite pagal skonį druskos, vieną kitą žiupsnį džiovintų bazilikų, maltų juodųjų pipirų ir šaukštu viską gerai išmaišykite (apie 30-50 sek.).

Komentarų nėra: