2014 m. sausio 5 d., sekmadienis

Kaip išsikepti skanią picą namuose?

Šį rytą elektroninio pašto dėžutėje radau laišką su klausimu: "Kaip gaminti skaniai?". Iš pradžių pagalvojau, kad toks klausimas reikalauja analizės ir plataus paaiškinimo, bet po pusryčių ėmusi minkyti tešlą picai, supratau, kad viskas - daug paprasčiau.   



Su meile ir džiaugsmu. Pastebėjau, kad kai ruoši maistą, ne tik gamini, ne tik apdoroji produktus, Tu taip pat dirbi su savimi ir įtakoji patiekalų skonį bei valgančiųjų nuotaiką. Jei būni susinervinęs ar įsitempęs, tada visas neigiamas emocijas sudedi į maistą, o to maisto energiją sugeria valgantieji. Kad ir kaip klišiška tai yra, bet tokia tiesa, kad meilė mano virtuvėje - pagrindinė visų patiekalų sudedamoji dalis. Gaminant valgį, pyktį, susierzinimą, įkyrias mintis atidėkite į šalį ir pasidžiaukite, kad visai netrukus save ir mylimus žmones palepinsite naminiu maistu. Kas gali būti geriau už tai?
Be baimės ir dėmesingai. Valgio gaminimo baimę padeda įveikti dėmesingumas. Kai Tu minkai tešlą, minkyk tešlą. Kai pjaustai pomidorus, pjaustyk pomidorus. Kai ragauji sūrį, ragauk sūrį. Tiesa, skamba labai paprastai, bet daryti tai, ką darai, būnant čia ir dabar, nėra taip paprasta. Gaminant mes dažnai nematome maisto akimis, nejaučiame jo rankomis, darbus darome beveik automatiškai, viena akimi žiūrėdami filmą per televizorių ar mąstydami apie padarytus ir nepadarytus darbus ir panašiai. Taigi, ruošiant maistą tokiu būdu ne tik nejauti malonumo, neįdedi meilės, bet ir negauni trokštamų rezultatų. Atvirkščiai - maistas pridega, gaunasi per sūrus, namiškiai kritikuoja, nusivili ir bijai iš viso gaminti. Gaunasi kažkoks užburtas ratas. 



Rinktis kokybiškus produktus. Gaminimas iš kokybiškų produktų - tai meilė savo ir kitų valgančiųjų kūnui, pasirinkimas gyventi sveikiau. Lengviausia ir pigiausia tai įgyvendinti, remiantis sezoniškumu, vis apsilankant turguje. Žiemos vidury net pats įmantriausias maisto gamybos triukas nepaslėps pomidoro "plastmasės" skonio. Taip, kokybiški produktai, jei jų neužaugina tėtis, mama ar teta kainuoja brangiau, bet juos ir tausojame labiau, mėgaujamės mažesniais kiekiais ir likučių neskubame išmesti į šiukšliadėžę.



Pica - tikriausiai vienas iš mėgstamiausių daugelio patiekalų; bent aš pažįstų tikrai daugiau nei dešimt ištikimų picos mėgėjų. Šiems picų valgytojams kepu įvairias picas: ir paprastas, o kartais, ir su per daug produktų - tikrų tikriausius pyragus. Man pačiai skaniausia plonai iškočiotos, iškilusiu kraštu picos su keletu sudedamųjų dalių: paprastai, tai - pomidorai, mocarela, miško grybai ar svogūnai.
Geriausias būdas, neturint krosnies, iškepti kuo panašesnę į tikrą, traškiu, trapiu papločiu picą yra naudoti keptuvę, kurią galite pašauti į orkaitę.
 

Pagrindinei picos tešlai (2 picoms) reikės:
5 g šviežių mielių
2/3 puodelio drungno vandens
2 arbatinių šaukštelių cukraus
2 valgomųjų šaukštų aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
250 g "00" rūšies kviečių miltų (aš dažniausiai kepu iš rupių miltų, pagamintų iš pilnagrūdžių minkštųjų kviečių)
3/4 arbatinio šaukštelio smulkios jūros druskos

Tešlos paruošimas



1. Mieles ištrinkite su cukrumi, kol gausite vientisą tyrelę. Supilkite kūno temperatūros vandenį ir išmaišykite. Vanduo turi būti drungnas, t.y., įmerkus pirštą, vos vos jaučiasi maloni šiluma. 

2. Į dubenį suberkite miltus ir druską, išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite mielių, cukraus bei vandens mišinį bei aliejų.

3.Šakute sukdami ratu lėtai įmaišykite miltus į vandenį ir aliejų.Sukite toliau, kol įmaišysite visus miltus.

4. Kai tešla pasidarys per kieta maišyti šakute, vos vos pasimiltuokite rankas ir suformuokite iš jos rutulį. Palikite 10 minučių, uždengę plėvele, pastovėti.

5.10-15 minučių minkykite pailsėjusią tešlą, kol gausite ją minkštą ir elastingą. Darykite taip: tešlos gabalą perlenkite per pusę, kaip matote nuotraukoje: perlenktos tešlos kraštai prieš jus. Uždėkite pirštus, o delnas turi kabėti ore.

6. Ridenkite delną, spausdami ir tempdami tešlą, pirmyn nuo savęs, kita ranka galite prilaikyti tešlą.

7. Kol delnas bus ant tešlos, o pirštai kabės ore.

8. Perlenkite tešlą, taip kaip matote nuotraukoje. Tešlos kraštai turi būti prieš jus ir kartokite viską iš pradžių. Minkant naudokite kiek įmanoma mažiau miltų.


9. Gerai išminkyta tešla neturi lipti prie rankų, ji turi būti lanksti ir minkšta.

Tešlos pakilimas

1. Dubenį ir tešlos rutulį patepkite alyvuogių aliejumi. Į dubenį dėkite tešlos rutulį. Tešlą uždenkite plėvele ar rankšluosčiu, kad nesukietėtų paviršius ir palikite 2 valandoms kilti.

2. Pakilusią tešlą padalykite į dvi vienodas dalis ir suformuokite du rutuliukus. Suformuotus rutuliukus sudėkite ant aliejumi išteptos lentelės, uždenkite ir palikite 1-2 valandoms, kad tešla pakiltų antrą kartą.





Formos suteikimas

1. Tešlai pakilus antrą kartą, išimkite vieną bandelę ir padėkite ant plonu miltų sluoksniu pabarstyto stalo, kad bandelė neliptų prie jo paviršiaus.



2. Judesiais - iš centro į išorę, rankų pirštų pagalvėlėmis ir delnais spausdami bandelę, kelis kart apverčiant, suformuokite skritulį, kurio vidurinės dalies storis būtų apie 0,5 cm, o kraštų storis ir plotis 1-2 cm. Nepasiduokite pagundai naudoti kočėlo.

Kai jau turite paruoštą paplotį, belieka tik nuspręsti, ką dėti ant jo. Aš rinkausi vieną iš paprasčiausių variantų - beveik picą "Margaritą". 


Ši pica patiks pomidorų, bazilikų ir mocarelos derinio mėgėjams. Ji skaniausia tik ištraukta iš orkaitės - sultinga ir kvapni, traškiu papločiu, ir valgoma rankomis. Jeigu norite sotesnio patiekalo, uždėkite kumpio griežinėlių.

2 picoms pagardinti reikės:
400 g skardinės pomidorų be žievelių
200 g mocarelos sūrio
1 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų
10 g pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus + kepimui
3/4 arbatinio šaukštelio jūros druskos

Pica su mocarela ir bazilikais

1.Pomidorų padažui iš skardinės ištraukite pomidorus, sulčių nereikės. Pomidorus sutrinkite šakute, kol gausite tyrelę, paskaninkite druska ir bazilikais.
2. Gerai įkaitinkite keptuvę, kurią galima naudoti ir orkaitėje, įpilkite 1-2 arbatinius šaukštelius aliejaus, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir į keptuvę įtieskite picos paplotį. Kepkite 3-4 minutes, dėl karščio ims veikti mielės ir iškils burbuliukai. Papločio apversti nereikia.
3. Praėjus 3 - 4 minutėms, sumažinkite ugnį iki mažos, į papločio vidurį šaukštu sudėkite pusę pomidorų padažo ir spiraliniu judesiu šį padažą paskirstykite po plonąjį papločio paviršių.
4.  Ant pomidorų sluoksnio išdėliokite pusę griežinėliais supjaustyto sūrio.Galite mocarelą ir užplėšyti.
5. Spiraliniu judesiu, pradedant nuo centro, užpilkite 5 g alyvuogių aliejaus.
6. Keptuvę įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 220 C., ir kepkite 8-10 min., kol apskrus. Keptuvę atsargiai ištraukite, išimkite picą, supjaustykite ir nedelsiant ragaukite. Tik nenudekite liežuvio.

Komentarų nėra: