2014 m. sausio 4 d., šeštadienis

Kalakutienos ir grikių kotletukai

Mano draugės Jolitos mama kepa sultingus, lengvus bei švelnius kalakutienos ir grikių kotletukus, kurie man reiškia bemieges naktis, praleistas kartu su Jolita, rašant kursinius darbus ir per YouTube žiūrint keistas, juokingas ir uždraustas reklamas. Prisimenu, kaip tais metais, kai studijavome magistrą, juokaudavome, kad gyvename viena pas kitą.
 

Nuo pirmo bakalauro kurso supratome, kad mus sieja pomėgis triūsti prie mokslų stropiai - kaip reikiant, daug juoktis ir valgyti. Būnant pas mane, kepdavau kepsnius, trindavau bulvių košę, patiekdavau naminio vištų kepenėlių pašteto dosniai užtepto ant juodos duonos, o pas Jolitą, laukdamos, kol jos mama, grįždama iš darbo, parneš gabalėlį tinginio ar zefyrų, gurkšnodavome nepamatuojamą kiekį pienu balintos kavos. Kartais, išsikepę karštų sumuštinių ar susimaišę gaivių salotų, gurkšnodavome ir vyną. Kartais daug vyno - iki paryčių. Daug kas pasikeitė nuo tų laikų, bet, kaip gerai, kad kai kurie dalykai nesikeičia ir aš visad žinau, kad turiu draugę, kuria galiu pasitikėti ir džiaugsme, ir varge, ir geriant vyną, ir valgant pyragą, pasidalinus jį, vos ne per pusę. Be jokios sąžinės graužaties.

P.S.: nors kartais susitinkame rečiau, nei norėčiau sau pripažinti. Aš visad Tavęs pasiilgstu.



Taigi, šiandien siūlau pasigaminti netradicinius kalakutienos kotletukus. Kalakutieną, žinoma, galite pakeisti vištiena. Kaip jau supratote, slapta sudedamoji šių kotletukų dalis yra virti grikiai. Maltos kalakutienos ir grikių santykis turėtų būti vienas prie trijų, t.y. jei turite 100 g virtų grikių, maltos kalakutienos reikės 300 g. Grikiai kotletukams suteikia purumo, pikantiškumo ir skalsumo.




Be kalakutienos ir grikių, kotletukams pasigaminti taip reikės didelio svogūno, česnako skiltelės, kiaušinio ir prieskonių. Svogūną visada stengiuosi supjaustyti itin smulkiai - 2/3 jo pakepinu, o likusį trečdalį beriu tiesiai pas maltą mėsą. Kalbant apie prieskonius, esu išmėginusi keletą džiovintų žolelių versijų; ši - su bazilikais ir raudonėliais, mano mėgstamiausia.
Kotletukus rekomenduoju daryti nedidelius. Labai dailu ir skanu.



4 valgytojams reikės:
1 didelio svogūno
1 česnako skiltelės 
400 g mėsmale arba virtuviniu kombainu sumaltos kalakutienos
130 g virtų grikių
3/4 arbatinio šaukštelio druskos, jei grikiai nesūdyti
1 kiaušinio
1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų
1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių
1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
Aliejaus

Kalakutienos ir grikių kotletukai

1. Smulkiai supjaustykite svogūną, vieną trečdalį jo atsidėkite į šalį, o likusius du trečdalius pakepinkite keptuvėje su 1/4 arbatinio šaukštelio druskos gerai įkaitintam aliejuje, kol taps skaidrus. Įtarkuokite česnako skiltelę ir pakepkite dar minutę. 
2. Į dubenį sudėkite kalakutieną, grikius, keptą su česnaku ir žalią svogūną, įmuškite kiaušinį, suberkite likusią druską bei prieskonius (bazilikus, raudonėlį, juoduosius pipirus). Viską itin gerai išmaišykite, neskubėkite ir skirkite tam laiko. Palikite masę 10 min. išbrinkti.
3. Keptuvėje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Iš paruoštos masės sudrėkintomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus. Kotletukus iš karto dėkite į keptuvėje gerai įkaitintą aliejų. Kadangi kotletukų masė gausis gana skysta, teks pasiterlioti, ir nekreipkite dėmesio į kotletukų formą. Kotletukus taip pat galite formuoti dviems šaukštais.
4. Nepridėkite į keptuvę vienu metu labai daug kotletukų, jie turi nesiliesti vienas prie kito. Kepkite ant šiek tiek silpnesnės nei vidutinė ugnies, vis apversdami, kol gražiai apskrus. Pirmą kartą kotletukus apverskite po 1-2 minučių, kai susiformuos graži apkepusi plutelė. Jei kotletukai nedideli, iškepti juos užtruks apie 5-6 minutes. Galite vieną jų perpjauti per pusę ir įsitikinti, ar gerai iškepę. Atsargiai, jei reikia, išvalykite keptuvę ir taip pat kepkite naują partiją kotletukų.  5. Patiekite karštus, šiltus ar netgi šaltus - visaip gardu. 

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Aciu uz recepta, butinai bandysiu, nes ir kalakutiena ir grikius labai megstu. Tiesa, negalejau nepastebeti lekstes - stebuklingai grazi! Ieva

Anonimiškas rašė...

Pritariu Ievai, lėkštė - tikrai stebuklinga :) spinduliuoja jaukumu ir namų šiluma. Kotletukus būtinai bandysiu ;) Rima

Simona rašė...

Ačiū, merginos, už pagyras lėkštei ir blyneliams. Labai rekomenduoju šiuos kotletukus - jie vieni mano mėgstamiausių. Lėkštę padovanojo Kalėdų Senelis :D

Vaida rašė...

Mane irgi visuomet žavi tiek Jūsų receptukai, tiek be galo šiltos ir gražios įžangos! :) Kotletukus kepsiu ir aš, tik sakykit 130 gramų grikių - tai čia svoris jau išvirusių turi būt, ar pasisverti 130 gramų grikių ir juos išsivirt? Iš anksto ačiū ;)

Vaida rašė...

Mane irgi visuomet žavi tiek Jūsų receptukai, tiek be galo šiltos ir gražios įžangos! :) Kotletukus kepsiu ir aš, tik sakykit 130 gramų grikių - tai čia svoris jau išvirusių turi būt, ar pasisverti 130 gramų grikių ir juos išsivirt? Iš anksto ačiū ;)

Simona rašė...

Vaida, ačiū, ačiū Tau :) iš pačio ryto padovanojai man šypseną. 130 gramų jau išvirusių grikių turi būti ;)