2014 m. sausio 12 d., sekmadienis

Pica su karamelizuotais svogūnais, miško grybais ir Ementalio sūriu

Būtų negražu be didelės meilės nepapasakoti apie mūsų firminę picą su karamelizuotais svogūnais ir miško grybais. Ši pica išties teisinga (tokia kaip pasakų pabaiga): saldūs minkšti svogūnai, svieste apkepti kazlėkai ir voveraitės bei riešutais kvepiantis Ementalis, harmoningai įsitaisę ant traškaus papločio, nuo pirmo kąsnio užkariauja valgančiojo širdį. Jos receptą su tėčiu sugalvojome prieš keletą metų iš to, kas buvo šaldytuve, ir nuo tada tokią picą kepėme daugybę kartų. Kartais ant jos nutupia gražgarsčių, pomidorų ar dešros griežinėlių, kas reiškia tik dar daugiau gėrio.



Man patinka, kad kai kepu picas ar kitą maistą ruošiu kartu su šeima, virtuvė kvepia ne tik bazilikais ir raudonėliais, bet ir pilnatve bei draugyste: vienas skuta, kitas pjausto, trečias maišo ir viskas susiderina, lyg visi panašiai mąstytų. Gamindami valgyti kartu, patenkiname ne tik maitinimosi poreikį, bet ir meilės, priklausymo bei sąryšio poreikius. Turiu pripažinti, kad ne su visais žmonėmis sekasi taip gerai ir yra paprasta kurti bendrą valgį. Tikriausiai reikia atrasti savo virtuvės komandą. Be jokios abejonės, tėtis - visada toje komandoje: su juo smagu, jauti palaikymą ir ieškojimai niekada nesibaigia.  
 




3 nemažoms picoms reikės:
3 picų papločiams reikės: 
7,5 g šviežių mielių
250 ml drungno vandens (kūno temperatūros)
3 arbatinių šaukštelių cukraus
3 valgomųjų šaukštų aliejaus
385 g miltų
1 ir 1/4 arbatinio šaukštelio druskos

Karamelizuotiems svogūnams reikės:
1 kg ir 150 g svogūnų
40 g sviesto
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
Maltų juodųjų pipirų

Keptiems miško grybams reikės:
600 g apvirtų miško grybų
40-50 g sviesto
1 arbatinio šaukštelio aliejaus
3 - 4 česnako skiltelių 
1 ir 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų
1/2 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio
Maltų juodųjų pipirų

Taip pat reikės:
180 g trintų pomidorų "Passata"
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
240 g Ementalio sūrio
Aliejaus

Pica su karamelizuotais svogūnais, miško grybais ir Ementalio sūriu

1.  Picų papločiams: mieles ištrinkite su cukrumi puodelyje, kol gausite vientisą tyrelę. Supilkite kūno temperatūros vandenį ir išmaišykite. Vanduo turi būti drungnas, t.y., įmerkus pirštą, vos vos jaučiasi maloni šiluma. Į dubenį suberkite miltus ir druską, išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite mielių, cukraus bei vandens mišinį bei aliejų. Šakute sukdami ratu lėtai įmaišykite miltus į vandenį ir aliejų.Sukite toliau, kol įmaišysite visus miltus. Kai tešla pasidarys per kieta maišyti šakute, vos vos pasimiltuokite rankas ir suformuokite iš jos rutulį. Palikite 10 minučių, uždengę plėvele, pastovėti.10-15 minučių minkykite pailsėjusią tešlą, kol gausite ją minkštą ir elastingą.Minkant naudokite kiek įmanoma mažiau miltų.ubenį ir tešlos rutulį patepkite alyvuogių aliejumi. Į dubenį dėkite tešlos rutulį. Tešlą uždenkite plėvele ar rankšluosčiu, kad nesukietėtų paviršius ir palikite 2 valandoms kilti.Pakilusią tešlą padalykite į dvi vienodas dalis ir suformuokite du rutuliukus. Suformuotus rutuliukus sudėkite ant aliejumi išteptos lentelės, uždenkite ir palikite 1-2 valandoms, kad tešla pakiltų antrą kartą.
2. Karamelizuotiems svogūnams:  svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais. Keptuvėje arba prikaistuvyje išlydykite sviestą, sudėkite svogūnus, apšlakstykite aliejumi, įberkite druskos, gerai išmaišykite ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 30 min., vis pamaišant. Po to ugnį sumažinkite ir kepkite dar 15 - 20 min., neužmirštant pamaišyti, kol svogūnai įgaus šviesaus gintaro spalvą. Jei reikia pagardinkite druska, įberkite maltų juodųjų pipirų.Atvėsinkite.
3. Keptiems miško grybams: keptuvėje išlydykite sviestą, supilkite aliejų, suberkite grybus ir kepkite maišant ant vidutinės ugnies apie 15 minučių. Įtarkuokite česnako skilteles, suberkite prieskonius ir kepkite dar 2-3 minutes. Atvėsinkite.
4. Sutarkuokite sūrį. Trintus pomidorus sumaišykite su druska.
5. Tešlai pakilus antrą kartą, išimkite vieną bandelę ir padėkite ant plonu miltų sluoksniu pabarstyto stalo, kad bandelė neliptų prie jo paviršiaus.Judesiais - iš centro į išorę, rankų pirštų pagalvėlėmis ir delnais spausdami bandelę, kelis kart apverčiant, suformuokite skritulį, kurio vidurinės dalies storis būtų apie 0,5 cm, o kraštų storis ir plotis 1-2 cm. Nepasiduokite pagundai naudoti kočėlo.
6.
Gerai įkaitinkite keptuvę, kurią galima naudoti ir orkaitėje, įpilkite 1-2 arbatinius šaukštelius aliejaus, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir į keptuvę įtieskite picos paplotį. Kepkite 3-4 minutes, dėl karščio ims veikti mielės ir iškils burbuliukai. Papločio apversti nereikia. Praėjus 3 - 4 minutėms, sumažinkite ugnį iki mažos, į papločio vidurį šaukštu sudėkite trečdalį pomidorų padažo ir spiraliniu judesiu šį padažą paskirstykite po plonąjį papločio paviršių.
7. Ant pomidorų sluoksnio tolygiai užbarstykite trečdalį sūrio, ant sūrio - karamelizuotus svogūnus, o ant jų - grybus. Žiūrėkite, kad keptuvė nebūtų ant ugnies ilgiau nei 2-3 minutes, nuo to laiko, kai uždėjote pomidorų padažą. Jei nespėjate, ugnį tiesiog išjunkite.
8. Keptuvę įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 220 C., ir kepkite 10-12 min., kol pica apskrus. Keptuvę atsargiai ištraukite, už minutės išimkite picą, supjaustykite ir nedelsiant ragaukite. Tik nenudekite liežuvio. Skanaus ;)    

Komentarų nėra: