2013 m. kovo 23 d., šeštadienis

Vienuoliktoji iš 33 laimės akimirkų

Vienuoliktoji iš 33 laimės akimirkų...
...Galų gale kiek tvarkingiau apsidėliojau mintis į lentynėles! Apsibrėžiau, ką noriu padaryti iki metų pabaigos; įsitikinau, kad to noriu dėl savęs, o ne dėl kitų įtakos; ėmiausi veiksmų ir dabar šiek tiek ramiau „ant širdies“.
Kambaryje ant sienų laipioja pavasarinės saulės ruoželiai, prasiskverbę pro debesis, lyg linksmai kalbindami, atliepdami į tai, ką jaučiu. Šalia mėgstamiausiame mano puodelyje – didžiuliam, raudonam, garuoja neseniai paruošta žalioji arbata. Taip gera tiesiog pabūti, pasvajoti apie laukiančias galimybes, neatrastus stebuklus, neaplankytas vietas ir nesutiktus žmones, žvelgiant į arbatžolių šokį. Niekaip neįsigyju arbatinuko, todėl arbatžoles užplikau tiesiai į puodelį.
Po pirmo gurkšnio jaučiu kaip kūną užieja šiluma, jaukumas, tyla ir net nenoriu, kad greičiau ištirptų sniegas. Puikiai žinau: ateis pavasaris, ims tirpti sniegas ir aš truputį pasiilgsiu pūgų ir spiginančio šalčio, nuo kurio poška medinės tvoros. Prisimenu, kaip bet kokiomis oro sąlygomis mane lydėdamas namo Modė sakydavo: tegul gamta gyvena pagal savo kalendorių, o aš šalia jos džiaugsiuosi tuo, kaip yra, ką turiu ir kas esu čia ir dabar
Ne kartą teko susimąstyti apie tai, kokia dėkinga esu už žmones, kurie buvo ir/ar yra mano gyvenime, su kuriais - gera dalytis davimo ir gebėjimo priimti meilę, dėmesį, pagalbą, džiaugsmą, žinias patirtimi. Ak, ar tai nėra laimė?...



Mano šeimyna salierus mėsta visomis formomis: lapus, lapkočius ir gumbus. Man pačiai itin patinka salierams būdingas švelnus anyžiaus prieskonis ir tai, kad juose subalansuotai susipina saldumas, sūrumas ir kartumas. Salierų lapkočiai labai tinka su karamelizuotomis kriaušėmis ir mėlynuoju palėsiniu sūriu. Keletas susmulkintų obuolių, smulkiai supjaustytas saliero lapkotis, saujelė graikinių riešutų ir šaukštelis majonezo puikus garnyras prie keptos vištos, o kaip dera salierai vištienos sultinyje.


Salierų gumbai yra nauja mano meilė, kurią atradau, kai tėtis pavaišino jų gaivinančiomis ir traškiomis salotomis. Tikius, kad ir Jūsų nenuvils šios salierų gumbų salotos su morkomis ir obuoliais. Tai tikrai geras derinys. Jos yra puikus vitaminų ir tonizuojančių medžiagų šaltinis. Be to, jas pagaminti labai paprasta: pirmiausia greitai greitai pasidarau naminį majonezą, tada sutarkuoju morkas, obuolius ir salierą, galiausiai viską sumaišau ir paskaninu citrinos sultimis, druska bei maltais pipirais. Salotos baigtos! Sugaišta ne daugiau kaip pusvalandis, o valgant net ausys linksta.  

Gaminant majonezą negalima pamiršti dviejų taisyklių: visi produktai turi būti kambario temperatūros, o aliejų reikia pilti iš lėto, nuolat maišant šluotele.
 
2-4 valgytojams reikės:
 
Majonezui reikės:
1 arbatinio šaukštelio garstyčių
1 didelio kiaušinio trynio
150 ml rapsų aliejaus
1/2 valgomojo šaukšto šilto vandens
1/2 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1/4 arbatinio šaukštelio cukraus
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1-2 susmulkintų česnako skiltelių

Salotoms reikės:
100 - 150 g saliero gumbo
200 g obuolių
200 g morkų
2-3 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių
Juodųjų pipirų ir druskos

Salierų, morkų ir obuolių salotos su naminiu majonezu

1. Mažame puodelyje užvirinkite vandenį. Įdėkite kiaušinį ir virkite 1 minutę. Paskui kiaušinį išimkite ir pakiškite po šaltu vandeniu. Kiaušinio trynį atskirkite į dubenį. Įdėkite šaukštelį garstyčių. Kiaušinio trynį su garstyčiomis gerai išplakite šluotele. Nuolat plakant pilkite aliejų po lašelį. Supilkite plakant vandenį ir citrinos sultis. Sudėkite susmulkintas česnako skilteles, cukrų bei druską ir gerai išmaišykite. Kol paruošite salotas, laikykite majonezą šaldytuve.
2. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir sutarkuokite su burokine tarka į didelį dubenį. Į tą patį dubenį sutarkuokite su burokine tarka nuplautą obuolį. Nulupkite saliero gumbą ir taip pat sutarkuokite. Uždėkite majonezo, supilkite citrinos sulčių, išmaišykite. Pagal skonį paskaninkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Nedelsiant patiekite ir skanaukite.      

Komentarų nėra: