2013 m. kovo 26 d., antradienis

Filmas "Celeste and Jesse Forever" sielai su žirnienės dubenėliu skrandžiui

Pirmadienio vakarą labai užsimaniau pažiūrėti kokį mukatanišką filmą, po kurio apima ne visada lengvas, bet nuostabus kažko atradimo jausmas. Kaip tik paskambino Ramunė ir išgirdusi apie mano norus rekomendavo "Celeste and Jesse Forever". Prisipyliau dubenėlį garuojančios žirnienės ir įsitaisiau prieš kompiuterį.
Vos įsijungus filmą, prieš akis bėga džiaugsmingos Celeste ir Jesse draugystės akimirkos, atrodo, jog jie iš tų, kurie tiesiog sutverti vienas kitam. Matai, kaip jie kartu dainuoja mašinoje, sako viens kitam myliu ir išdykauja kavinėje, rinkdamiesi, ką čia suvalgius. Žvelgiant iš šono, kai kurie jų santykių ritualai - juokingi ir nesuprantami aplinkiniams, bet ypatingi tuo, kad abiems teikia džiaugsmą.


Širdis šokteli iš nuostabos (gerai, kad šaukštas lieka sriuboje), kai nepraėjus nei 10 filmo minučių, paaiškėja, jog jie jau 6 mėnesius gyvena nebe kartu ir ruošiasi skyryboms. Celeste ir Jesse susipažįsta dar mokykloje, įsimyli vienas kitą, jauni susituokia ir užauga žmonėmis, žiūrinčiais skirtingomis kryptimis. Jai svarbu karjera ir pasiekimai, jis gyvena šia diena, deklaruodamas šilčiausius jausmus nieko neveikimui.


Vis dėlto Celeste nenori ir/ar negali atsisveikinti su Jesse taip lengvai, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, ir nejučiomis, žiūrint filmą, kyla klausimas, ar įmanoma išsikyrus likti draugais? Numalšinti potraukį vienas kitam? Nebepavydėti?
Filmas man iš tiesų patiko. Aišku, neapsieita be holivudiškų priekonių, kurie kartais per daug pasaldina kuriamą kasdienišką intymumą, visgi filme daug daugiau scenų, kurios artimos, pažįstamos ir savos.
Ypač mane sužavėjo scenos su vestuvėmis. Celeste stovi tamsoje prieš palapinę, kurioje vyksta šventė - šviesi ir šilta (lyg ne savo vietoj), atrodo, nieko ypatingo, bet akyse pajunti ašaras, užsimanai, kad Celeste ir Jesse būtų kartu. Amžinai kartu.


Kai vis labiau prisilieti prie šių žmonių meilės istorijos, taip trūksta atsakymo į klausimus, kodėl žmonės taip nori vieni kitus pakeisti, kodėl vieniems pavyksta tai padaryti, o kitiems ne? Kodėl mylintys asmenys poroje pradeda vienas kito nebeįkvėpti? Vienas aišku, jei myli, verta pasistengti ir pakovoti dėl to.



Jei noriu palepinti savo žmogų, vakarienei ruošiu kažką iš mėsos arba žirnių sriubą. Jei noriu kartu palepinti ir save - tada būtinai žirnių sriubą. Tai kaimiška, žieminė (į žirnienę visada dedu bulvių dėl stiprumo) ir paprasta sriuba, ja pasisotini; pats tas po ilgos dienos.
Verdu šios sriubos daug (iš 2 litrų sultinio), kad užtektų ir kitai dienai, pastovėjusi ji tampo itin gardi. Man patinka, kai šaldytuve yra sriubos ir galiu bet kada jos pasišildyti.
Svarbiausia taisyklė, verdant šią sriubą, virimo metu negalima pripilti papildomo skysčio. Verdant žirniams, sultinys tampa malonios švelnios konsistencijos. Sudėtinga nustatyti, kiek vandens nugaruos, kadangi tai priklauso nuo žirnių, visgi, jei, kaip aš, mėgstate skystesnę sriubą, 1 puodeliui žirnių imkite 8 puodelius sultinio, jei tirštesnę: 1 puodeliui žirnių - 6 puodelius sultinio.      



Šešiems asmenims
 Ruošimo laikas: 50 minučių
Pagardinti galima: duonos riekele, paskrudinta šonine, šlakeliu grietinės

1 puodelio žirnių
1 didelio svogūno
1 saliero stiebo
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
2 valgomųjų šaukštų sviesto
1 didelės morkos
8 puodelių vištienos sultinio
2 lauro lapelių
10 juodųjų pipirų
3 vidutinio dydžio bulvių
1 arbatinio šaukštelio susmulkintų petražolių
1 arbatinio šaukštelio susmulkintų krapų
Druskos

Skaidri skaldytų žirnių sriuba

1. Žirnius suberkite į kiaurasamtį ir gerai nuplaukite. Suberkite į dubenėlį ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų, palikite 1 val.
2. Nulupkite svogūną ir supjaustykite kubeliais. Salierą taip pat supjaustykite nedideliais kubeliais. Dideliame prikaistuvyje palengva įkaitinkite aliejų ir ištirpinkite sviestą. Atskirame puode pašildykite sultinį. Susmulkintą svogūną ir salierą suberkite į prikaistuvį, kepkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišant, kol lengvai parus.
3. Nuskuskite morką ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sumeskite į prikaistuvį ir kepkite, kol suminkštės.
4. Nusunkite žirnius ir suberkite į prikaistuvį. Supilkite sultinį, įberkite pipirų, įmeskite lauro lapelius, išmaišykite ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir lėtai virkite apie 30 minučių. Nugraibykite baltas putas. Stenkitės nenugraibyti paviršiuje atsiradusių riebalų, kurie sriubai suteikia labai gerą skonį.
5. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Kai bus praėjusios 30 virimo minučių, sudėkite bulves, vėl užvirkite ir lėtai virkite 10-15 minučių, kol bulvės bus minkštutės.
6. Įberkite krapų ir petražolių, dar minutę pavirkite. Jei reikia, pagardinkite druska pagal skonį. Patiekti galite su šlakeliu grietinės ar pakepintais šoninės gabalėliais, o mums skaniausia visai paprastai, tokia kokia yra, tiesa, mano žmogus neatsisako riekės juodos duonos.

Komentarų nėra: