2013 m. kovo 28 d., ketvirtadienis

Apie Velykas ir klasikinį prancūzišką pyragą "Quiche Lorraine" ant jų stalo

Noras tvarkyti namus apima pačioje gavėnios pabaigoje - maždaug savaitė prieš Velykas. Turbūt širdies gilumoje iš vaikystės yra įstrigęs apsivalymo ritualas, kai su mama sutvarkydavome visus namus, kad tas Kažkas, kas Velykų rytą ateina pas kiekvieną šeimą, surastų šviesą ir jaukumą. Dulkių valymas, langų blizginimas tapdavo savotiška šventės pradžia. Kartais kalbėdavomės, o kartais tiesiog būdavau su savimi beveik be minčių. 







Šiandien, švarindama spintą, pagalvojau, kad apskritai didžiausią stebuklą padaro ne nuodugnus tvarkymasis, o ta teigiama vidinė šviesa, kuri užlieja besitvarkančius. Gal truputį keistai nuskambės: Velykos man -, visų pirma, šviesos šventė. Namų šviesos. Žmonių šviesos. Gamtos šviesos. Šviesos, kuri prasimuša pro nusivylimus, liūdesus, baimes, šlapdribą ir kitus nemalonius kritulius.


Tikiu, kad ta šviesa įkvepia čiulbėti paukščius niekaip nepradedančiuose žaliuoti medžiuose, dovanoti pavasarines gėles, perrištas spalvotais kaspinėliais, dalintis velykinių pyragų receptais ir mylėti.


Iškeptį šį pyragą reikia šiek tiek pastangų, tačiau rezultatas to tikrai vertas. Labai gardus ir šiltas su lengvomis salotomis, ir atšalęs kaip užkandis, ir net kitą dieną pusryčiams prie arbatos ar kavos puodelio. Jį tikru gardumynu daro trapus sviestinis tešlos paplotis, kurioje viduje purus bei minkštas omletas su švelniai salstelėjusiais svogūnais, sūriu ir šonine. Nors pyragas visai paprastas, jis labai greitai dingsta iš lėkščių, todėl tikrai nepadarys gėdos Velykų ar kitos ypatingos šventės vaišių stalui. 


Papločiui:
300 g miltų
120 g sviesto
1 - 2 valgomojų šaukštų ledinio vandens
1 didelio kiaušinio
1 arbatinio šaukštelio druskos

Įdarui: 
1 didelio svogūno
2 valgomųjų šaukštų sviesto
1 arbatinio šaukštelio aliejaus
150 - 200 g kiaulienos šoninės
4 didelių kiaušinių
100 g tarkuoto sūrio "Džiugas"
125 ml grietinėlės
125 ml pieno
Maltų juodųjų pipirų
1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato
Druskos

Klasikinis prancūziškas pyragas "Quiche Lorraine"

1. Pirmiausiai, pasiruošiam paplotį. Atšaldytą sviestą mažais gabalėliais įpjaustom į sviestą. Įberiam druskos ir pirštų galais įtrinam sviestą į miltus. Turi nebelikti sviesto gabalėlių ir sausų miltų. Masė turi būti panaši į smulkius trupinius. Į šiuos trupinius supilame su vandeniu lengvai išplaktą kiaušinį, pirmiausiai viską pamaišome šaukštu, paskui rankomis suspaudžiame į vieną gabalą. Keletą kartų perminkome, bet tik tiek, kol masė sulimpa į vieną skritulį.
2. Skritulį suvyniojame į plėvelę ir 1 valandą palaikome šaldytuve.
3. Toliau pasiruošiam skardą (apie 27 cm. skersmens). Ją ištepame sviestu ir apibarstome miltais.
4. Kai tešla pailsi, išimame ją iš šaldytuvo ir leidžiame pastovėti kambario temperatūroje apie 15-20 minučių, kad būtų lengviau kočioti. Iškočiojame lakštą, didesnį už kepimo formą. Padengiame juo pasiruoštą skardą (dugną ir kraštus). Skardą su tešla dedame į šaldytuvą ir palaikome ten apie pusvalandį.
5. Įjungiame orkaitę ir nustatome 190 C temperatūrą.
6. Kol tešla šąla, pradedame ruošti įdarą. Svogūną supjaustome nedideliais kubeliais, tada juos dedame į įkaitintą keptuvę su sviestu ir aliejumi ir ant nedidelės ugnies pakepiname, kad suminkštėtų. Nedideliais gabalėliais supjaustome šoninę, beriame ją pas svogūnus ir kepame dar apie 5 minutes. Pabaigoje įberiame šiek tiek maltų juodųjų pipirų.
7. Tešlos paplotį subadome šakute. Ant papločio įtiesiame kepimo popierių, ant jo beriame žirnių ar pupelių ir dedame į orkaitę kepti 20 minučių, paskui atsargiai išimame popierių su žirniais ar pupelėmis ir kepame dar apie 15 minučių, kol paplotis įgauna švelnų rusvą atspalvį.
8. Kol paplotis kepa, dubenyje gerai suplakame pieną, grietinėlę, kiaušinius, 1/4 arbatinio šaukštelio druskos, 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato, 1/4 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų. Į plakinį įmaišome sūrį.
9. Ant apkepusio papločio sudedame ir paskirstome šoninės ir svogūnų įdarą. Ant įdaro atsargiai užpilame gerai išmaišytą grietinėlės, pieno ir kiaušinį plakinį.
10. Kepame 170 C orkaitėje apie 35-40 minučių, kol pyrago viršus truputį paruduoja.

Komentarų nėra: