2013 m. kovo 30 d., šeštadienis

Tegul jūsų Velykos būna kupinos meilės

Pradedant obuolių vidurių išskobimu ir baigiant kepenėlių pašteto išsukimu bei kiaušinių dažymu - kai jau taip nebetoli margosios Velykos, viską daryti labai lengva ir norisi. Aš mėgstu prieš šventes kuo daugiau laiko su artimaisiais praleisti virtuvėje. Rinkti svogūnų lukštus, kepti varškės pyragus ir linksmų formų sausainius, namus papuošti beržų šakelėmis, ant kurių skleidžiasi pumpurai - nepaprastai suartinanti ir jausminga veikla. 

Kai šiandien ryte pažvelgiau pro virtuvės langą, nustebau, po nakties visur drybsojo sniegas ir tikrojo pavasario, kuris man neatskiriamas nuo Velykų, nesimatė nei ženklo. Staiga į virtuvę įėjo Loreta, užkaitė virdulį kavai ir pradėjo svajingai pasakoti, ką reikia šiandien padaryti, o kai nuploviau 50 kiaušinių, mane visiškai apėmė šventinė nuotaika ir ja dabar gyvenu.  


Jaučiuosi laimingai pavargusi ir tiek keptų obuolių nevalgiau jau seniai. Iš tiesų mes visi tiek keptų obuolių nevalgėm jau seniai ir nebuvome tokie artimi vienas kitam. Mano žmogus išėjo susitikti su vaikystės laikų draugu. Mano žmogaus tėtis kuria krosnį, kad visiems užtektų šilto vandens išsiprausti ir po to šiltai užmigti. Mano žmogaus mama lanksto servetėles rytojaus pusryčių stalui. Norėtųsi, kad ir kiti mano mylimi žmonės būtų šalia. Aš jiems siunčiu taikiausias mintis ir jausmus ir artumą. Myliu Jus, mano bendražygiai. 

Tad tegul Jūsų Velykos būna kupinos meilės. O jei kažkas - ne taip, jau seniai pastebėjau, kad didelės meilės ašaros pramuša sunkumą, užstrigusį krūtinėje. Nebijokite jausti. Ir dar tegul Jūsų Velykos būna kupinos nuoširdaus rūpesčio kitais, nes jis gydo ne prasčiau nei vaistai ir dėmesį suteikiantį, ir jį gaunantį. Šiltas žodis ir prisilietimas - dažnai svarbiau už brangią dovaną.  
 

Be to, neliūdėkite, jei stropiai neatlikote "namų darbų" ir namai nėra tobulai sutvarkyti ar iškepti visi skanumynai, apie kuriuos svajojot. Nebandykite persiplėšti ir visko padaryti. Patirkite, kuo daugiau malonumo ir žavingų akimirkų, būdami su tais, kurie jums svarbūs ir myli Jus, tokius, kokie esate. Pamatykite vienas kitą. Nepraleiskite Velykų dienos šiaip sau.



Rytoj ketinu išeiti į lauką, susirasti supynes, pasisupti, visus, kuo daugiau apkabinti, žiūrėti į dangų, ištrūkti iš kasdienybės, dalintis margučiais, patylėti, neskubėti, truputį pašvęsti prie stalo, pasimelsti, įsiklausyti į paukščių balsus, šypsotis ir mylėti.


Valgyti šį velykinį varškės pyragą, pagamintą pagal Loretos receptą. Pyragas labai labai skanus ir ypatingas tuo, kad jį gaminant galvota apie brangiausius ir mylimiausius. Jei ir Jūs taip darysite, o aš neabejoju, kad darysite, nepavykti šis pyragas tiesiog negali. 


Tešlai:
3 didelių kiaušinių
400 g kambario temperatūros sviesto
300 g cukraus
900 g miltų
1 kupino arbatinio šaukštelio sodos
1 valgomojo šaukšto acto
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus  

Įdarui:
600 g varškės
150-200 g cukraus
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
2 didelių kiaušinių
Saujos razinų

Aptepimui:
1 kiaušinio
1 valgomojo šaukšto vandens

Velykinis Loretos varškės pyragas

1. Sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės.
2. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Puodelyje išmaišykite sodą su actu ir įmaišykite į sviesto ir kiaušinių masę. Įberkite 2/3 miltų, išmaišykite, suberkite likusius miltus, rankomis užminkykite tešlą. Minkykite tik tol, kol viskas sueis į vieną tešlos rutulį.
3. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve bent valandą. Galite palikti per naktį.
4. Įdarui ištrinkite mediniu šaukštu varškę su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Galiausiai įmaišykite razinų.
5. Tešlą padalykite į dvi dalis. Pirmą dalį iškočiokite į lakštą didesnį už kepimo formą. Kepimo formą (matmenys: 32 x 25 x 7 cm) ištepkite aliejumi ir įtieskite kepimo popieriaus. Padenkite tešlos lakštu pasiruoštą skardą (dugną ir kraštus). Ant viršaus paskirstykite įdarą. Iškočiokite antrą tešlos dalį ir ja uždenkite varškės įdarą.
6. Kiaušinį išplakite su vandeniu ir šiuo plakiniu aptepkite pyrago viršų. Šakute pribraižykite dryželių.
7. Kepkite 40-50 minučių iki 180 C įkaitintoje orkaitėje.Jei pyragas kepa per greit, viršų uždenkite folija. Ataušinkite skardoje.     

Komentarų nėra: