2011 m. vasario 1 d., antradienis

7 dalykai, kuriuos verta prisiminti, apėmus prislėgtai nuotaikai

Manau, pasaulyje nėra žmogaus, kuris nežinotų, ką reiškia liūdnos dienos, neviltis ir sielojimasis. Taip pat manau, kad pasaulyje nėra žmogaus, kuris nebūtų viso to patyręs, kuris bent kartą gyvenime nebūtų norėjęs susisukti lovoje į kamuoliuką ir nekelti iš jos kojos, kol sunkumai nuslinks. Juk kas nedaro klaidų ar nebūna pavargęs!  Svarbiausia, pasimokyti iš patirties ir viską sudėlioti į savo vietas bei didžiuotis savimi, net jei  nepavyksta gyventi taip puikiai, kaip norėtųsi. Jei Tau liūna ir nebežinai, ką daryti, - laikykis. Jei nori, galim apsikabinti, nes visiems būna truputį baugu, išklydus iš kelio.
Taigi, 7 dalykai, kuriuos verta prisiminti, apėmus prislėgtai nuotaikai:
1. Priversk save nusišypsoti. Ypač tada, kai jautiesi itin šlykščiai ir beviltiškai, kai niekas Tavęs nesupranta ar “ne ta koja išlipai iš lovos”. Žinau, tai sudėtinga, nes labiau nei džiaugtis tokiomis akimirkomis norisi savęs gailėtis. Bet juk tik todėl, kad kažką atlikti yra sudėtinga, dar nereiškia, jog neverta pabandyti tai padaryti. Atvirkščiai - reikia labiau stengtis. Įrodyta, jog šypsena priverčia žmogaus smegenis natūraliai išskirti į morfijų panašias chemines medžiagas ir mažina streso hormonų koncentraciją. O jeigu Tavęs vis tiek neklauso lūpų kampučiai, pagalvok, juk negali leisti liūdesiui užgožti tikrojo gyvenimo grožio. Jei galvosi tik apie tai, kokia (koks) nelaiminga (-as) esi, tai pražiopsosi braidymo po sudžiūvusius lapus sezoną.
2. Leisk sau išgyventi liūdesį. Bėgdamas nuo nemalonių jausmų, turi smarkiai meluoti sau ir kitiems, kad galėtum šypsotis akimis ir spinduliuoti teigiama energija. Bet ar to reikia? Juk turi teisę išgyventi visą emocijų diapazoną ir atsiduoti liūdesiui, kančiai ar kitam neigiamam jausmui, kai atsitinka kas nors bloga. Neigiamos emocijos ir ašaros nėra blogai. Nėra blogai apie tai atvirai pakalbėti su artimu žmogumi ir įvardinti, jog jautiesi prislėgta (-as) arba truputį liūdna (-as) arba menka (-as) arba netekusi (-ęs) vilties. Priimk savo emocijas kaip dovaną ir neatstumk jų. “Tas, kuris nepatiria liūdesio, yra toks pat pasigailėtinas, kaip ir žmogus, nepažįstantis džiaugsmo arba nesugebantis pajausti, kas juokinga” (K. Paustovskis).
3. Nepasiduok. Net jei būtų labai labai sunku. Tik nepasiduok. Sunkumai nėra beprasmiai, jie padeda suprasti, kas yra svarbu ir kokios jėgos slepiasi žmogaus viduje. Negandos užgrūdina, padeda išmokti greičiau surasti išeitį. Todėl nepasiduok, nebūk “minkštas žmogus”, būk “kietas riešutėlis”. Svarbiausia yra nusiraminti ir nelaimę paversti sėkme. Visada turi dvi galimybes: sėdėti ir laukti, kol kas nors pasikeis arba imtis veiksmų ir pakeisti tai, kas Tau nepatinka.
4. Susirask mantrą - frazę, citatą ar sakinį, kurie vestų pirmyn tomis akimirkomis, kai jautiesi nugalėta (-as), kai tave apėmęs nepakeliamas vienatvės ir liūdesio pojūtis. Mantra padeda suvaldyti jausmus bei protą, pažinti save ir palaikyti ryžtą. Mano mantra yra ši: “Mokėk gyventi ir dūžtančių formų pasaulyje: būk bebaimė, būk nepaprasta, būk nereali”.
5. Išeik pasivaikščioti arba pašok. Užteks ir 15 minučių pajudėti, kad gautum papildomą serotonino - laimės hormono - porciją. Po pasivaikščiojimų arba šokių visada jaučiuosi palengvėjus, tartum jie nuima nuo manęs liūdnų dalykų naštą, išlaisvina, padeda atsikratyti įtampos ir nerimo. Juk šokdami iš širdies ir padūkusiai atsikratome visų gniaužtų.
6. Išgerk arbatos. Atsipalaidavimas ir arbatos gėrimas, man atrodo, yra itin susiję bei neatskiriami dalykai. Vėsūs ir lietingi rudens vakarai mano namuose visada kvepia su meile paruošta žolelių arbata. Virduliuką iš lėto pripildau šalto vandens ir padedu ant ugnies, kad vanduo užvirtų. Kol vanduo kaista, išsirenku puodelį ir nulieju jį karštu vandeniu, kad sušiltų. Į šiltą puodelį įberiu šaukštelį žolelių, užplikau iškart užvirusiu vandeniu, 3-5 min. leidžiu pritraukti. Iš pradžių, keliais kvėptelėjimais pasimėgauju arbatos aromatu, po to lėtai paragauju ir, galiausiai, gurkšnoju. Kad ir kokiu būdu ruoštum arbatą, skirk tam susikaupimo, meilės, laiko bei dėmesio - tiek ruošti, tiek gerti. Nes laikas, kurį skiri arbatai, tai laikas, kurį skiri sau. Tai laikas, kai užmiršti kasdieninį šurmulį. Tai laikas, kai atsiduodi svajonėms ir pokalbiams apie gražius dalykus.
7. Išsikepk empanadų. Mažų trapios tešlos pyragėlių su miško grybų įdaru. Tai ypatingas skanėstas, kuriuo galima save palepinti, pajutus tiek fizinį, tiek emocinį alkį. Šio patiekalo paslaptis - malonus kontrastas, kurį sudaro sultingas grybų įdaras ir traškūs pyragėlių šonai.


 EMPANADOS

Penktadienį į mano virtuvę ir vėl sugrįžo naminių kepinių kvapas, primenantis, kad su pasauliu viskas tvarkoje. Šių gražuolių kepimas ir ragavimas dieną praskaidrina 99,9 proc. Netikite, išbandykite :)

12 EMPANADŲ, GYDANČIŲ SIELAS ŽAIZDAS, REIKĖS:
Tešlai
3 puodelių miltų
1 šaukštelio druskos
200 ml drungno vandens
1 šaukštelio acto
1 kiaušinio
60 g sviesto
Įdarui
4 šaukštų aliejaus
8 česnako skiltelių
4 šaukštų sviesto
3 mažų svogūnų
900 g miško grybų (voveraičių)
1 sultinio kubelio
4 šaukštai pomidorų padažo
4 šaukštai majonezo

Puodelio talpa - 250 ml.
1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską bei sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Miltus, sumaišytus su druska, trinkite su sviestu, kol pasidarys trupiniai.
2. Kiaušinį išplakite su actu ir vandeniu. Šį mišinį supilkite į miltų ir sviesto ruošinį ir viską gerai išmaišykite. Išverskite tešlą ant miltuoto stalo paviršiaus ir minkykite, kol tešla taps vientisa.
3. Iš tešlos iškočiokite stačiakampį ir sulankstykite jį taip, kaip parodyta paveikslėliuose.
 
4. Taip sulankstytą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 1 val. Kol tešla ilsisi, pasiruoškite įdarą.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C. Padalinkite tešlą į 4 lygias dalis, kiekvieną dalį plonai iškočiokite (iškočiotas tešlos lakštas turėtų būti ~3 mm storio). Iš kiekvienos dalies su apversta lėkšte, kurios  skresmuo 14 cm., išspauskite 3 apskritimus. Į apskritimo centrą dėkite po 2-3 šaukštus įdaro. Apskritimo kraštus patepkite  vandeniu, perlenkti apskritimą pusiau ir kraštus dailiai užspauskite.

6. Patepkite empanadas kiaušinio plakiniu ir kepti įkaitintoje orkaitėje 20 - 25 min.
 
ĮDARAS

1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą. Suberkite susmulkintus česnakus ir susmulkintus svogūnus ir pakepinkite, kol pasidarys skaidrūs ir šiek tiek parus. Tada sudėkite apvirtus grybus ir kartkarčiais pamaišant kepkite apie 10-15 min.
2. Po to į grybus sutrupinkite sultinio kubelį, įmaišykite pomidorų padažo ir majonezo, viską gerai išmaišykite ir dar pakepkite 4-5 min. Palikite atvėsti.

5 komentarai:

atfatf rašė...

Nerealu. Jau kaip skaniai atrodo. Niam niam niam.

atfatf rašė...

O kaip manai, jei ne voveraites, o šampinionus naudoti? Žiemą, jei pirkti, brangoka voveraitės, jei pats neprisirinkai.

Simona rašė...

Atfatf, tikrai tinka ir pievagrybiai ;) Drąsiai keisk jais ;)Ačiū už įkvepiantį komentarą :)

atfatf rašė...

Na, jei sakai, kad pievagrybiai tiks, reiks išbandyti.

Simona rašė...

Atfatf, manau, kad nenusivilsi ;)