2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Apie buvimą savo mažų karalysčių valdovais ir voveraičių sriubą su imbieru

Elkis su žmonėmis taip, lyg jie būtų tokie, kokie ir turi būti, ir padėsi jiems tapti tokiais, kokie jie gali būti.
Goethe
Juk ne tik su kitais žmonėmis, bet ir su savimi, gali elgtis taip, tarsi būtum geriausia (-ias) kiekvienoje gyvenimo srityje, didžiausias gamtos stebuklas. Ribas susikuri savo mintyse, iš tikrųjų, nėra tikslo, kurio negalėtum pasiekti, jei tik jis Tau svarbus. Jei  abejoji dėl savo sugebėjimų, atsimink, kad gali išmokti viską. Jei abejoji dėl sunkumų, atsimink, jog jų įveikimas padės Tau tapti nesustabdoma (-u). Jei bijai pralaimėti, prisimink, kad dažniausiai įvyksta tai, apie ką daugiausiai galvoji. Žiūrėk į save kaip į viską galintį žmogų ir niekada sau nekenk. Tik elgdamasi (-is) su savim taip, lyg būtum tokia (toks), kokia (koks) ir turi būti, padėsi sau tapti tokia (tokiu), kokia (kokiu) gali būti.
Gavai prastą pažymį! Šimtas pirką kartą pametei pirštinę! Apšaukė vadovas, nes neatlikai tinkamai užduoties!  Nerodo dėmesio vaikinas! Ar verta dėl to savęs nemylėti ir netikėti savimi? Dažnai lengviau gailėtis savęs, nuvertinti savo gebėjimas, nei prisipažinti, jog, o kam neatsitinka blogų dalykų, sukaupti energiją, nusišypsoti ir net pasimėgauti, kad tu gali suvaldyti savo jausmus bei nebambėti ant savęs. Koks didžiulis palengvėjimas suvokti, jog save kuriame patys ir tik patys esam savo mažų karalysčių valdovai.
Ir 2 min. 46 sek. pabūkim visagaliais: Cat Stevens - If You Want to Sing Out. Gal patiks ir užsimanysim tokiais pabūti truputį ilgiau ;)
Ir kaip visada, keliaujam į virtuvę, o šiandien joje patiekalas, garantuojantis gerą tiek fizinę, tiek dvasinę savijautą: voveraičių sriuba su imbieru ir smulkiais makaronais.
VOVERAIČIŲ SRIUBA SU IMBIERU IR SMULKIAIS MAKARONAIS

Oficialiai tai tėtės ir mano receptas. Praeitą žiemą, dar iki kiaulių gripo, ši sriuba buvo firminis antigripinis mūsų patiekalas. Kurį laiką, kol eksperimentavau, į sriubą įmaišydavau įvairių ingredientų: citrinos sulčių arba kepintų česnakų arba bulvių. Apkepintos voveraitės ir grybų sultinio kubeliai - vienintelis eksperimentų periodo palikimas.
Gaminant sriubas, visada iškyla klausimas: pirkti ar nepirkti sultinio kubelius - man panašus, į klausimą būti ar nebūti. Pirmiausia, todėl, kad be sultinio neįsivaizduoju sriubos, antra, ne visada jį būnu pasigaminusi iš anksto, trečia, dažnai darbo dienomis, ypač žiemą, norisi itin paprasto, skanaus, laiko neryjančio šilto maisto. Bet parduotuvėje pirkti sultinio kubeliai su glutenu ir laktoze bei dirbtiniais priedais visomis prasmėmis sugadina sriubos kaip sveiko maisto reputaciją.
Visgi išeitis yra: ekologiški sultinio kubeliai, kurie žymiai mažiau įtartini nei pusiau sintetiniai įprastiniai. Aišku, brangesni už įprastinius. Tačiau jie yra beveik gėris, todėl kartais, kai neaplanko sultinio virimo nuotaika, kaip ir šį kartą, ekologiški sultinio kubeliai keliauja į puodą. Tiesą sakant, sultinys iš jų gaunasi pasakiškai skanus.
Valgant šią sriubą, patiri, kad paprasta visai nereiškia įprasta. Imbieras sriubai suteikia rytietiško skonio, o sultinį sutirština smulkūs makaronai.  Puikus pirmasis patiekalas, dvigubos porcijos gali atstoti visus pietus.

Taigi, 4 išalkusiems valgytojams pamaitinti reikės:
1 1/2 puodelio apvirtų voveraičių (galima pakeisti ir kitais grybais)
5 puodelių vandens
2 saujų smulkių makaronų
1 šaukštelio smulkiai sutarkuoto imbiero (galima ir mažiau arba daugiau, pagal patikimo laipsnį)
25 g sviesto voveraitėms apkepti
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
2 grybų sultinio kubelių
1. Puode užvirkite vandenį. Tuo metu itin smulkiai supjaustykite voveraites.
2. Į užvirusį vandenį suberkite makaronus, o keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite į ją voveraites bei imbierą. Kepkite 4-5 min. Apkeptas voveraites sudėkite į puodą pas makaronus. Išmaišykite, užvirkite, nugriebkite putas ir virkite apie 5 min.
3. Tada į sriubą sutrupinkite sultinio kubelius, išmaišykite ir virkite dar apie 3-4 min. Galiausiai, sriubą pagardinkite juodaisiais pipirais pagal skonį ir išpilstykite į išalkusių valgytojų lėkštes. Skanaukite ;)

2 komentarai:

Indrė rašė...

Norėčiau sriubos, o dar su voveraitėm - jos mano mėgstamiausi grybai :)

Simona rašė...

Indre, vaišinu :) mano mėgstamiausi grybai irgi voveraitės ;)