2018 m. spalio 2 d., antradienis

Trumpai virtų daržovių salotos su trinto tofu padažu („Shiraae“)

Kalbant apie maisto gaminimą, idėjų gana dažnai ieškau prisiminimuose. Tada atsiduriu kur nors kitur. Kur nors praeity, kur laukia patys gražiausi kada nors išgyventi jausmaiir tam net nereikia užsimerkti. Įjungiu viryklę, ištraukiu pjaustymo lentą, atsidarau šaldytuvą ir tikrai nepajuntu, kaip mintimis nuskrieju ten, kur sugrįžti negaliu, o jei ir sugrįžčiau, viskas būtų kitaip. Tikriausiai todėl mane labiausiai ir džiugina ruošti tuos patiekalus, kurie turi savo istoriją. Kuriuos gaminant, iš malonumo pašiurpsta oda, laikas atsisuka atgal, o aš pasijuntu kaip filmo herojė.



Prisimenu, kaip pirmą kartą vėlyvą 2016 m. vasarą, beprasidedant morkų sezonui, gaminome šias salotas. Popietė buvo neįprastai vėsi tokiam metų laikui, lijo beveik be paliovos. Pro pravirą langą su skersvėju ir pilku dangumi į virtuvę veržėsi klampi drėgmė ir maišėsi su medžių aromatu, kurį skleidė k
arštu vandeniu užplikyti džiovinti shiitake grybai. Aš sukiojausi prie viryklės garindama špinatus, o Barzdžius skuto ir pjaustė morkas, ką tik parsivežtas iš mano tėvų daržo. Pavargę po kelionės ir daugybės bandymų iškepti tobulą japonišką omletą, apie kurį daugiau papasakosiu kitą kartą, kone mechaniškai, daug nekalbėdami, atlikome šiuos paprastus veiksmus, kol nepajuokavau, kad ruošti šias salotas tai tas pats, kas vaikščioti po rudeninį mišką. Tada atgijo drėgme atsiduodantis aukštos žolės ir tamsių tankmių prisiminimas ir praeities akimirkos sugrąžino mus į čia ir dabar. Ir nors tą rugsėjį į mišką taip ir nenuvažiavome, tobulindami receptą, užmaišėme tikrai nemažiau nei keliolika dubenėlių šių salotų, kurios bent šiek tiek kompensavo malonumą, patiriamą klampojant per rasotas samanas ir uodžiant grybieną. 



Žinote, kas nuostabiausia ruošiant receptų knygą apie kitos šalies virtuvę? Ogi tai, kad pasaulis tampa gerokai didesnis, nei manei jį esant. Taip, Japonija man visą laiką buvo neatsiejama nuo tofu ir netgi buvau pamėgusi šį iš sojų pupelių gaminamą ingredientą bei daug kur jį naudojau: nuo miso sriubos virimo iki glotnučių plakimo, bet kad tofu galima paversti svajonių padažu sužinojau tik rinkdama receptus knygai. 





Kaip ir tai, kad tradicinė japoniška vakarienė susideda iš šviežiai virtų ryžių dubenėlio, miso sriubos, pagrindinio patiekalo ir keleto garnyrų. Viskas patiekiama iš karto ir valgoma kartu: ragaujami ryžiai, užsigeriama šilta sriuba, kartu valgomos salotos. Salotos sudedamos į mažus dubenėlius - tik tiek, kiek reikia valgančiajam. Tai štai - Shiraae ir yra vienas dažniausiai Japonijoje ruošiamų garnyrų.



 galima gaminti skirtingais būdais, bet iš esmės tai trumpai virtos sezoninės daržovės, sumaišytos su trinto tofu padažu. Šis padažas gardinamas grūstomis sezamų sėklomis, šviesia miso pasta ir skystu medumi. Iš pradžių toks padažas, be aliejaus, acto ar garstyčių, atrodė keistai, tačiau daržovėms jis teikia itin malonios bei minkštos tekstūros. Tikėsite ar ne - tinkamai išgirti šių salotų skoniui man net trūksta žodžių. Turite jų paragauti, ypač kai ateina sotesnio maisto sezonas.



4 saikingos porcijos
Reikės:
350 g tvirto šilkinio Tofu
20 g džiovintų Shiitake grybų
130 g nuskustų morkų (apie 2 vidutinio dydžio)
3 valgomųjų šaukštų sakės (jei neturite, galite keisti vandeniu)
2 valgomųjų šaukštų sojų padažo
1 valgomojo šaukšto saldaus ryžių vyno "Mirin"
300 g  špinatų lapelių
Žiupsnio druskos
1 arbatinio šaukštelio šviesaus natūralaus medaus
4 arbatinių šaukštelių sezamų sėklų pastos Tahini
4 arbatinių šaukštelių šviesios miso pastos (jei miso pastos nerasite, šias salotas galite pasiruošti su nesaldintu žemės riešutų sviestu)
Žiupsnelio sezamų sėklų

Trumpai virtų daržovių salotos su trinto tofu padažu („Shiraae“)

1. Tofu suvyniokite keliais sluoksniais į popierinį rankšluostį ir palaikykite jį apie 40-50 minučių, suspaudę tarp dviejų pjaustymo lentelių/lėkščių (popierinį rankšluostį keletą kartų pakeiskite). Jei pjaustymo lentelės labai lengvos, prispauskite sunkesniu daiktu, pvz. stora knyga. Šis žingsnis labai svarbus, jokiu būdu jo nepraleiskite. Nusausinus tofu, jis turi sverti apie 200 g.
2. Džiovintus grybus sudėkite į dubenėlį, užpilkite verdančiu vandeniu (apie 300 ml) ir 50 minučių pamirkykite.
3. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais (4 cm ilgio ir 2 mmm pločio). 
4. Praėjus 50 minučių, išgriebkite suminkštėjusius grybus; vandenį, kuriame jie mirko, supilkite į nedidelį prikaistuvį. Nupjaukite kietus grybų kotelius - jų nereikės, o kepurėles supjaustykite plonais šiaudeliais.
5. Į prikaistuvį su vandeniu, kuriame mirko grybai, supilkite sakę, 1 valgomąjį šaukštą sojų padažo ir ryžių vyną "Mirin", išmaišykite.
6. Sudėkite susmulkintus grybus, užvirkite ir virkite ant mažesnės nei vidutinė ugnies apie 5 minutes, tada pas grybus suberkite morkas ir virkite dar 5 minutes, kol daržovės suminkštės ir atsiskleis skonis.
7. Špinatus sudėkite į ne itin karštą didelę sausą keptuvę su geru žiupsniu druskos ir kepkite, kol jie sukris, patamsės. Tada dar pakaitinkite keletą minučių, kol iš jų išsiskyręs vandens perteklius šiek tiek nugaruos. Nuimkite nuo ugnies.
8. Išvirusius grybus ir morkas nusunkite ir atidėkite į šalį atvėsti. 
9. Kai špinatais šiek tiek atvės, nusausinkite/nuspauskite juos ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
10. Padažui dideliame dubeny šakute sutrinkite nusausintą tofu, kol gausite itin smulkius trupinėlius. Sudėkite sezamų sėklų pastą, miso pastą, medų ir 1 valgomąjį šaukštą sojų padažo, viską labai gerai išmaišykite. Suberkite atvėsusius grybus ir morkas (gali būti dar šiek tiek šilti), gerai išmaišykite, tada sudėkite špinatus ir dar sykį išmaišykite.
11. Sausoje keptuvėje paskrudinkite sezamų sėklas ir apibarstykite jomis salotas, prieš patiekiant.

Komentarų nėra: