2018 m. spalio 13 d., šeštadienis

Sumuštinis su sluoksniuotu japonišku omletu

Praeitą kartą užmiršau parašyti, kad, verčiant pažodžiui, tamagoyaki reiškia keptas kiaušinis. Tačiau tam, kad šį neįmantraus pavadinimo omletą lengva ranka "sumestumėte" svečiams, pirmiausia turite turėti pakankamai drąsos ir kantrybės kelis kartus pasigaminti jį tik sau ir taip perprasti, kaip viskas vyksta. Pirmą kartą ši omletą būtent sau išsikepiau lietingą lapkričio naktį, praėjus keliems mėnesiams po skyrybų, pratindamasi gyventi viena. Tuo metu net nenujaučiau, kad gausiu pasiūlymą rašyti knygą apie Japonijos virtuvę, man tiesiog norėjosi gražaus, greito, kitokio, dar nebandyto maisto, o putlus ir kreminis  tamagoyaki žadėjo būtent tai. Nuo tos nakties tapau saldintų omletų, pagardintų sojų pdažu ir dashi sultiniu, mėgėja.  



























Ir tiesa, norint išsikepti tamagoyaki, nebūtina turėti dashi sultinio, galima apsieiti ir be jo - užteks trijų pagrindinių sudedamųjų dalių: kiaušinių, sojų padažo ir saldaus ryžių vyno mirin. Taigi jeigu jums japonų virtuvė nekelia didelio pasitikėjimo ir žiūrite į ją gana atsargiai, ypač į receptus, reikalaujančius nemažai laiko ir sunkiai gaunamų ingredientų, tamagoyaki galėtų būti puiki jūsų draugystės su šia virtuve pradžia. Vienintelis ingredientas, kuris gali būti negirdėtas, yra saldus ryžių vynas mirin. Jei jūsų namuose jo nėra, šio dalyko galite nusipirkti didesnių parduotuvių azijietiškų produktų skyriuose ar užsisakyti internetu.







Dar vienas dalykas, kuris gali jus atbaidyti - kiek ekscentriškas omleto kepimo procesas, bet nepabūkite. Tai smagus darbas. Nieko tokio, jei iš karto nepavyks susukti dailaus vientiso ritinėlio ir jis kiek sutrūkinės. Jei tik neperkepsite, omleto skonis bus nuostabus.



Tad grįžkime prie recepto. Tamagoyaki, išvaizda primenantis kremu suteptą ir į tūtelę susuktą lietinį, gali tapti priklausomybę keliančių sumuštinių dalimi. Bent jau mums su Barzdžiumi šie sumuštiniai labiau nei patinka. Viskas labai skanu ir paprasta. Pirmiausia skrudinama rūkyta šoninė, tada kepamas minkštutėlis ir sultingas omletas. Vėliau pašildomos dvi duonos riekės, galima net toje pačioje keptuvėje, kur čirškėjo šoninė. Skaniausi šie sumuštiniai, žinoma, šilti, švieži, kai valgomi, paėmus į rankas, tą pačią minutę, kai avokadų kremu aptepta duonos riekė prispaudžiama prie ant gražgarsčių patalo įsitaisiusios traškios šoninės.


1 sotus sumuštinis su sluoksniuotu japonišku omletu 
Sumuštiniui reikės:
1 porcijinės duonelės
1 japoniško omleto (receptą rasite čia)
1/2 porcijos avokadų kremo (receptas žemiau; likusią porcijos pusę galite sunaudoti bet kur, kur naudojate majonezą)
4 šaltai rūkytos šoninės juostelių
1 nedidelės saujos gražgarsčių  

Avokadų kremui reikės:

1 vidutinio dydžio avokado
1/2 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
1 valgomojo šaukšto neutralaus skonio aliejaus (pvz.: vynuogių sėklų, rapsų)
1/2 - 3/4 arbatinio šaukštelio garstyčių
1 česnako skiltelės
Gero žiupsnio druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Sumuštinis su sluoksniuotu japonišku omletu

1. Pirmiausia paruoškite avokadų kremą. Avokado minkštimą sukrėskite į maisto smulkintuvą, supilkite citrinos sultis, aliejų, sudėkite garstyčias, nuluptą ir šiek tiek pasmulkintą česnako skiltelę, įberkite druskos ir pipirų. Viską sutrinkite iki vientisos kreminės konsistencijos. Paragaukite, ar netrūksta druskos/garstyčių/citrinos sulčių.
2. Paruoškite omleto plakinį, kaip tai padaryti, rasite čia
3. Kad viskas būtų kuo tobuliau, naudoju dvi keptuves: nedidelę keptuvę omletui ir kitą didesnę šoninei ir duonelėms. Kol pirmojoje  keptuvėje kepu omletą, antrojoje apskrudinu šoninę, o po to jos taukuose paskrudinu duonelės riekes. Bet galima iš pradžių iškepti omletą, po to paskrudinti šoninę ir galiausiai pašildyti duoną.
4. Ant apatinės duonelės riekės uždėkite omletą, gražgarstes ir šoninę. Viršutinę duonelės riekę aptepkite avokadų kremu ir uždėkite ant šoninės, švelniai prispauskite. Iš karto valgykite.

Komentarų nėra: