2018 m. spalio 5 d., penktadienis

Pikantiškas ir sluoksniuotas japoniškas omletas („Tamagoyaki“) su baltojo ridiko salotomis

Ar kada nors girdėjote apie japonišką omletą, vadinamą Tamagoyaki? Japonijoje tai vienas populiariausių pikantiškų patiekalų - saikingai saldus ir sūrus viename. Iš pačių paprasčiausių ingredientų – kiaušinių, sojų padažo ir cukraus ar saldaus ryžių vyno, jis kepamas namų virtuvėse sotiems pusryčiams, kol valgytojai dar žiovauja ir trina užmiegotas akis, o nuo pusryčių likę gabalėliai dedami į priešpiečių dėžutes („Bento“), kaip lengvai pasisavinamų baltymų šaltinis.



Restoranuose, lipdant sušius, šio omleto (paprastai paskaninto „Dashi“ sultiniu) riekelėmis užklojami ryžių ritinėliai. Valgytojai, norėdami išsiaiškinti, ar restorano virtuvė yra tikrai aukštos kokybės, dažnai pirmiausia užsisako būtent šių sušių. Išties skanus japoniškas omletas - minkštas ir sultingas, sudarytas iš plonų purių sluoksnelių, tarp kurių yra patekę vos šiek tiek oro ir nėra likusių ertmių, t.y didelių oro burbulų.
























































Japoniškas omletas dažniausiai pateikiamas su tarkuotu baltuoju ridiku ir sojų padažu. Mums, įpratusiems kiaušinius valgyti su duona, tai gali atrodyti kiek keista ir neįprasta, tačiau šis omletas itin tinka su gaiviu ir traškiu šviežių daržovių garnyru. Tokį derinį skrandis lengvai suvirškina ir pavalgius organizmas neapsunksta. Tai vienas mano mėgstamiausių kiaušinių paruošimo ir pateikimo būdų, o, jūs juk žinote, kaip malonu, kai maistas, kurį mėgsti, yra dar ir sveikas. Ne taip seniai man pačiai teko patirti, kad rūpinimasis sveikata prasideda būtent virtuvėje.

Omletas išeina geriausias, kai kiaušiniai būna naminiai ir naudojama varinė keturkampė keptuvė. Aš specialios keptuvės neturiu, todėl galiu patvirtinti, kad šiek tiek pasipraktikavus, kuo puikiausiai tinka ir apskrita keptuvė. 






















































Iškepti šį omletą tikrai nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti iš ilgo gamybos aprašymo - svarbiausia čia kantrybė ir dėmesys bei atidžiai perskaityti visą receptą, o su praktika ateis ir įgūdžiai. Tad pirmyn į naujų skonių pasaulį!

















































2 porcijos
Omletui reikės:
3 vidutinio dydžio kiaušinių
½ - 1 arbatinio šaukštelio saldaus ryžių vyno „Mirin“ (žinoma, jei šio vyno neturėjimas jus sulaiko nuo recepto išbandymo, keiskite jį tuo pačiu kiekiu cukraus)
Žiupsnelio druskos
¼ arbatinio šaukštelio „Dashi“ sultinio granulių (nebūtina; suteikia pikantiško, autentiško „umami“ skonio bei drėgnumo, nusikaltimo nepadarysite, jei, vietoj jo, įmaišysite 1 arbatinį šaukštelį majonezo)
1-1 ½ arbatinio šaukštelio sojų padažo
1 valgomojo šaukšto (3 g) smulkiai pjaustytų šviežių petražolių (nebūtina; galite rinktis ir kitus šviežius žalumynus, pavyzdžiui ryšelį svogūnų laiškų)
Aliejaus kepimui (pavyzdžiui, vynuogių sėklų, saulėgrąžų)

Salotoms reikės:
½ nedidelio baltojo ridiko
Sojų padažo

Pikantiškas ir sluoksniuotas japoniškas omletas („Tamagoyaki“) su baltojo ridiko salotomis

1. Į vidutinio dydžio dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite saldų ryžių vyną „Mirin“, sojų padažą, įberkite mažą žiupsnelį druskos ir lazdelėmis (arba šakute) lengvai viską išplakite, kol kiaušinių baltymai gerai susimaišys su tryniais. Stenkitės plakti nestipriai, kad kiaušiniai labai nesuputotų.
2. Jei naudosite „Dashi“ sultinio granules, mažame dubenėlyje sumaišykite jas su arbatiniu šaukšteliu drungno vandens, kol granulės ištirps. Gautą sultinį supilkite į kiaušinių plakinį.
3. Į kiaušinių plakinį suberkite petražoles ir išmaišykite (neplakite, kad nesusidarytų daug putų!), kol pastarieji tolygiai pasiskirstys plakiny.
4. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite nedidelę keptuvę (apie 20 cm skersmens). Kai keptuvė gerai įkais, į keletą dalių sulankstytą popierinio rankšluosčio lapelį dosniai suvilgykite aliejuje ir juo gerai ištepkite keptuvę, tačiau nereikėtų naudoti per daug aliejaus. Į paruoštą keptuvę plona srovele pilkite plakinį, kol plonu jo sluoksniu pasidengs keptuvės dugnas, t.y. apie supilkite apie ¼ plakinio. Pasukiokite keptuvę, kaip tai darote, kepdami lietinius blynus, kad plakinys tolygiai pasiskirstytų po keptuvės dugną. Tai bus pirmasis omleto sluoksnis.
5. Kepkite, kol pirmojo omleto sluoksnio apatinė pusė parus, o viršus atrodys minkštokas ir skystokas, tarsi neiškepęs. Lazdelėmis arba mentele atsargiai atkrapštykite omleto kraštus, tada sukite jį į apie 5 cm pločio ritinėlį, pradėdami nuo tolimiausio keptuvės krašto , t.y. priešingo keptuvės rankenai.
6. Popierinio rankšluosčio lapeliu gerai ištepkite likusią tuščią keptuvės vietą ir nustumkite omleto ritinėlį į tolimiausią keptuvės kraštą. Išliekite antrą ploną omleto sluoksnį, šiek tiek lazdelėmis arba mentele pakeldami ritinėlį, kad plakinio patektų ir po juo. Kai antrojo omleto sluoksnio apatinė pusė parus, o viršus atrodys skystokas, vėl, pradėdami nuo tolimojo kreptuvė krašto, susukite ritinėlį. Verčiamas storesnis sluoksnis ant plonesnio, t.y. pirmasis ritinėlis įsivynios į antrąjį ritinėlį. Taip vėl kartokite procesą nuo pradžių, kol neliks kiaušinių plakinio.
7. Kai omletas iškeps, nukelkite keptuvę nuo viryklės ir švelniai iškrėskite omletą ant maistine plėvele apvynioto bambukinio kilimėlio, skirto sukti sušiams. Jo pagalba suformuokite omletą stačiakampio formos, t.y. tiesiog susukite omletą į kilimėlį. 
8. Omletą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į lėkštę šalia baltojo ridiko salotų „pusnies“. Salotoms smulkiai sutarkuokite baltąjį ridiką ir šiek tiek jį nusunkite. Patiekite su sojų padažu. 

Komentarų nėra: