2015 m. rugpjūčio 5 d., trečiadienis

Mėsos sulčių ir raudonojo vyno padažas

Yra toks labai tinkamas Hipokrato pasakymas, kurį prisimenu tingiadieniais: "Ėjimas - pats geriausias vaistas nuo visų ligų". Šis pasakymas pritampa ir tuomet, kai termometrų stulpeliai šokteli iki 30 lapsnių karščio ir nieko kito nesinori tik mirkti ežere, tvenkinyje, upėje ar jūroje, slampinėti drėgnomis pakrantėmis, o vėlai vakare ant beržinių malkų žarijų skrudinti mėsą.



Bet kai orai begaliniai karšti ir neturite galimybių ištrūkti prie vandens telkinio, mano patarimas skambėtų taip: pasimaudę vėsaus vandens vonioje ar atsigaivinę po šaltu dušu, greitai papildykite energijos atsargas ant špižinės keptuvės paruoštu ne ką prastesniu nei šašlykai sultingu "Kitchen me" didkepsniu su kaulu ir eikite pasivaikščioti. Nupėdinkite bent pora kilometrų. 



Turiu jums pasakyti, kad prie kokybiško (už tai ačiū "Kitchen me"), gerai iškepto didkepsnio tokiomis nežmoniško karščio sąlygomis, kai nesinori apkrauti pilvelio, užtenka keleto gruzdintų svogūnų žiedų ir aromatingo padažo iš mėsos sulčių ir raudonojo vyno, kuris, kaip ir pasivaikščiojimas, gerina virškinimą.     



Pasigaminti tokį padažą daug triūso tikrai nebus. Tai netgi labai paprasta - užtruksite kelias minutes, o ir keptuvės dugne prikepusius mėsos gabaliukus bei gardžias lipnias sultis, kurios prašyte prašosi būti paverčiamos padažu, išmesti būtų tiesiog nuodėmė. Kai išimsite didkepsnį iš keptuvės, kol jis ilsėsis, užklotas folija, toje pačioje keptuvėje paruošite padažą. 



Tai solidaus, gilaus ir turtingo skonio padažas. Tik vyną būtinai rinkitės tokį, kokį mielai gertumėte ir svečius vaišintumėte. Ir nepamirškite sviesto. Pastarasis padažui suteikia tirštesnę konsistenciją, šilko blizgesį ir nuostabų glotnumą.


Padažui vienam antrekotui reikės:
Keptuvėje jau turime: prikepusius mėsos gabaliukus, šlakelį mėsos sulčių, 2-3 stambiai sugrūstas česnako skilteles, keletą dašio šakelių
Dar reikės: 
90 ml raudonojo pusiaus saldaus vyno (rekomenduoju gruzišką, šiek tiek salstelėjusį)
3 valgomųjų šaukštų nesūraus jautienos sultinio (galima naudoti ir nesūrų vištienos sultinį arba tiesiog vandenį)
1 arbatinio šaukštelio sojų padažo su mažiau druskos (jei naudojate įprastą sojų padažą, pirmiausia, įpilkite pusę šaukštelio, paragaukite, ir tik jei trūksta sūrumo, supilkite likusią pusę)
25 g sviesto
1/2 valgomojo šaukšto medaus

Mėsos sulčių ir raudonojo vyno padažas

1. Į keptuvę, kurioje kepė kepsniai ir yra likę dašio šakelės bei česnako skiltelės, supilkite vyną ir leiskite 2 minutes ant mažesnės nei vidutinė ugnis nugaruoti, medine mentele nuo keptuvės dugno nugramdydami mėsos likučius.
2. Tada supilkite sultinį  ir sojų padažą, išmaišykite, užvirkite kaitinkite dar 2-3 minutes, nedidindami ugnies, kol skysčio sumažės maždaug trečdaliu. Galiausiai supilkite mėsos sultis, susikaupusias po besiilsinčiu didkepsniu.
3. Keptuvę nuimkite nuo ugnies, iš padažo ištraukite dašio šakeles, česnakus ir per pora kartų įmaišykite medų bei sviestą. Padažą perkoškite ir patiekite su pailsėjusiu didkepsniu.

Komentarų nėra: