2015 m. gegužės 22 d., penktadienis

Grikių košė su burokėliais ir tunu, gausiai paskaninta krapais

Pratęsiant dar praeitais metais pradėtą temą apie kraujo stiprinimą, norėčiau pristatyti labai paprastą geležinę vakarienę, kuri tapo tikrų mūsų namų virtuvės hitu: dubenėlis tuno aliejumi suvilgytos ir tuno gabalėliais apsivėlusios, gausiai krapais pabarstytos grikių košės su virtais burokėliais, paprikomis, svogūnais ir morkomis, pakepintais keptuvėje, šalia - tėvų marinuoti saldžiarūgščiai agurkėliai, maloniai nustebinantys gomurį po sotaus šios švelnios ir minkštos košės šaukšto. Štai toks jaukus jos valgymas. 


Taip, taip, apie grikių, burokėlių, krapų ir tuno draugystę šioje košėje galiu odžių odes suokti. Taigi, neginčijama tiesa, kad galimas ir minimalistinis jos variantas be morkų, česnakų ir paprikų. Bet ką čia daug čiauškėti, tik dar turiu pasakyti, kad taip sparnuotai apdainuota, žavia purpurine spalva nusidažiusi ir paprastai bei greitai pagaminama košė, be viso kito, organizmą gausiai papildo geležimi.  


Labai siūlau gaminti, ilgai nedelsiant, visiems, ypač tokiems blyškaveidžiams kaip aš, ir tik nepabijokite įmaišyti krapų ir tuno su visu saulėgrąžų aliejumi. Šio aliejaus riebalai yra naudingi mūsų organizmams, kadangi padeda jiems įsisavinti riebaluose tirpstančius A, D, E, K vitaminus. Svarbiausia čia - kokybiški tuno konservai. Tada košė bus be priekaištų, sveika ir verta apsivalgymo.



2 valgytojams reikės:
Grikiams:
150 ml grikių
300 ml vandens
3/4 arbatinio šaukštelio druskos

Daržovėms:
2 valgomųjų šaukštų aliejaus
1 vidutinio dydžio svogūno
1 didelės morkos
1 raudonosios paprikos
250 g išvirtų ir nuluptų burokėlių
1 (200 g svorio) skardinės tuno saulėgrąžų aliejuje
1 česnako skiltelės
2-3 valgomųjų šaukštų smulkiai sukapotų krapų
Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Grikių ir burokėlių košė su tunu ir krapais

1. Suberkite grikius į verdantį pasūdytą vandenį. 150 ml grikių  reikia 300 ml vandens ir nepilno šaukštelio druskos. Užvirkite ant didelės ugnies. Virkite 15 - 20 minučių ant silpnos ugnies, uždengus dangčiu, nejudinant ir nemaišant. Grikiams išvirus, nuimkite nuo ugnies ir, prieš įmaišant daržoves, palikite juos 5 minutėms pastovėti/pasišutinti uždengtus.
2. Kol grikiai verda nusilupkite ir mažais kubeliais susipjaustykite svogūnus; nusilupkite ir brokine tarka sutarkuokite morką, mažais kubeliais supjaustykite papriką, sutarkuokite burokėlius ir sugrūskite česnako skiltelę.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite susmulkintus svogūnus, 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir kepkite ant mažesnės nei vidutinė ugnies 5 minutes.
4. Sudėkite tarkuotas morkas ir kepkite vėl apie 5 minutes, tada įmaišykite papriką, 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir kepkite apie 7 minutes.
5. Sudėkite tarkuotus burokėlius ir kepkite 5 minutes. Sudėkite grūstą česnaką ir dar šiek tiek pakaitinkite, įberkite 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir išmaišykite.
6. Šią masę perdėkite į puodą su išvirtais grikiais, sudėkite tuną su visu aliejumi, pagardinkite krapais, maltais juodaisiais pipirais ir druska, jei reikia. Viską gerai išmaišykite. Pakaitinkite keletą minučių. Patiekite su marinuotais agurkėliais. 

Komentarų nėra: