2013 m. spalio 22 d., antradienis

Viskas yra saikas... įskaitant saiką

Man dažnai visi, kaip susitarę, kai pietus išmainau į pyrago gabalėlį ar bandelę, primena, jog labai svarbu valgyti sveikai ir subalansuotai. Bet lygiai taip pat svarbu, o man net svarbiau, valgyti lėtai ir mėgaujantis tai, ko tuo momentu trokšta širdis. Jei skubiai tenka suryti maistą, kurio tuo metu nenoriu, ne tik nespėju pajausti sotumo, bet ir nepavyksta juo pasimėgauti, atvirkščiai, atrodo šis užstringa kažkur tarp gerklės ir skrandžio. 


Tikriausiai esate pastebėję, kad, greitai valgant, labai lengva persivalgyti, kai staiga pajunti ne sotumo, o sunkumo jausmą. Taip yra todėl, kad smegenims „pasakyti“ skrandžiui, kad jis jau pakankamai pilnas, reikia apie 20 minučių. Todėl valgyti visada, kai tik pagaunu save,kad skubu, stengiuosi, skiriant pakankamai dėmesio maistui, kuris yra mano lėkštėje, ir gardžiuojantis kiekvienu kąsneliu. Gardžiuotis, nemėgstant maisto, kurį valgai, beveik neįmanoma, net jei tai ir sveikas bei teisingas maistas. Be to, koks maistas gali būti nenaudingas mūsų organizmui, jei jis pagamintas su meile, be konservantų, blokuojančių sotumo jausmą, ir valgomas saikingai bei lėtai? 


Taigi, kai man tenka rinktis tarp daržovių ir pyrago, aš visada paklausiu pilvelio, ko jis nori. Ir dažniausiai į mano kasdieninį meniu būna įtraukti ne saldėsiai, o salotos, sūriai, varškė ir sriubos. Bet kai užsimanau, be jokios sąžinės graužaties, doroju blynus vidurnaktį, užsigerdama kakava, ir nebūna teisingesnio pasirinkimo man tą akimirką. Kaip sakė J. Child: "viskas yra saikas... įskaitant saiką". Kalbant rimčiau, praeitą vakarą labai užsimaniau salotų su saldžiarūgščiu padažu.  


Šias gaivias salotas įkvėpė baltieji ridikai, kurių paragauti atvežė tėtis. Jau kelis kartus jas gaminau, todėl turbūt nereikia nei sakyti, kad kol kas apsistosime ties jomis ir valgysime, kol atrasime kažką tokio paprasto ir skanaus naujo. Tai gali užtrukti, nes, prisipažinsiu, šiuo metu mintys sukasi tik apie šias salotas, o rūsys, kaip tyčia, pilnas obuolių, ridikų ir morkų.


2(kaip pagrindinis patiekalas)-4(kaip garnyras) valgytojams reikės:
1 vidutinio dydžio baltojo ridiko (apie 130 g)
2 nedidelių morkų (apie 130 g)
1 vidutinio dydžio obuolio (apie 130 g)
2 valgomųjų šaukštų medaus
1 1/5 - 2 valgomųjų šaukštų sojų padažo
3 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1/2 česnako skiltelės
1/4 arbatinio šaukštelio druskos

Baltųjų ridikų, morkų ir obuolių salotos su saldžiarūgščiu užpilu 


1. Baltąjį ridiką nulupkite, supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais (idealu, jei turite šiaudelių tarką). Užberkite druska, išmaišykite ir palikite pastovėti 10 minučių, kol išsiskirs sultys.
2. Nuskuskite morkas ir supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais. Obuolį taip pat supjaustykite šiaudeliais, ant jų užpilkite 1 šaukštą citrinos sulčių, išmaišykite.
3. Gerai nuspauskite baltąjį ridiką, kad salotos "nepavandeniuotų" ir sumaišykite su morkomis ir obuoliais.
4. Užpilui šiek tiek pašildykite medų, kad suskystėtų. Truputį atvėsinkite, sumaišykite su sojų padažu ir 2 šaukštais citrinos sulčių. Įtarkuokite česnako, išmaišykite. Lėtai pilant įmaišykite aliejų.
5. Užpilkite užpilą ant ridiko, morkų ir obuolio mišinio ir išmaišykite. Skanaukite!

Komentarų nėra: