2013 m. spalio 28 d., pirmadienis

Lazanija su moliūgu ir baltuoju padažu

Esu dėkinga, kad gyvenu šalyje, kuri turi visus keturis metų laikus, ir kad taip lengva jausti ribas tarp jų, skaitant juos kaip knygą, diena po dienos. Jei gatves apkrenta spalvas praradę lapai, prie upių krantų įsikuria žvejai, o, trumpėjant dienoms, vis dažniau tenka namo grįžti tamsoje ir, suradęs plyšelį, žvarbus vėjas lenda po rudeniniu paltu, žinau, kad lapkritis ir pirmasis sniegas jau nebetoli. Taip, vis la­biau gilėjant rudeniui, kai pašiurpus sukuosi į šalikus ir apklotus, juntu, kaip murkiantis jaukumas švelniau ir švelniau glaustosi aplink sielą.



Kambaryje šilta, spragsi žvakės, rankose garuojanti arbata, už lango sutemose girdėti lietus ir vėjas, nuo jų šnabždesių ramiai tvaksi širdis. Tai toks susikaupimo metas, kai kažkaip natūraliai vėl ir vėl užplūsta egzistenciniai klausimai ir aiškiau pajuntu, kokia trapi kiekviena akimirka. Nuo to nebėgu, prisijaukinu laikinumą. Tai netgi būtina, kad patirčiau, jog iš tiesų gyvenu ir išdrįsčiau keistis.

Nekantriai laukiu svečių. Vakarienei vegetariška lazanija su moliūgu ir baltuoju padažu. Labai norėjau su ricotta sūriu, bet, kaip tyčia, parduotuvėje nebuvo nei vieno indelio. Taigi, teko sugrįžti prie įprasto recepto, tačiau rezultatas nei kiek nenuvylė, mano žmogus netgi paragino juo pasidalinti su jumis (kaip supratote, šią lazaniją jis įvertino itin puikiai). Lazanija su moliūgu ir baltuoju padažu – švelni, minkšta, kreminė ir šildanti.
Šios lazanijos, kaip ir bet kurios kitos lazanijos versijos, geriau nepjaustyti, vos tik jai iškepus, o palikti pastovėti bent 10-15 minučių.  


Moliūgų padažui reikės:
3 valgomųjų šaukštų aliejaus
50 g sviesto
2 vidutinio dydžio svogūnų
2 didelių česnako skiltelių
2 vidutinio dydžio morkų
1400 g nulupto ir išimtomis sėklomis moliūgo
1 valgomojo šaukšto džiovintų čiobrelių
2 arbatinių šaukštelių maltos saldžiosios paprikos
2 - 3 valgomųjų šaukštų grietinėlės
Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Baltojam padažui reikės: 
80 g sviesto
3 šaukštų miltų
1 l pieno
1/3 šaukštelio muskato kevalų miltelių
200 g parmezano

3 šalavijų lapelių
1 vištienos sultinio kubelio

Taip pat reikės:
Lazanijos lakštų

Lazanija su moliūgu ir baltuoju padažu

Moliūgų padažą gaminsim taip:
1. Ant vidutinės ugnies didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ištirpinkite sviestą. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir kepkite su aliejumi ir sviestu 3-5 min. Nulupkite, sutrinkite česnakus ir įmaišykite į svogūnus. Morkas nulupkite, sutarkuokite ir įmaišykite į svogūnus su česnakais. Kepkite apie 5-6 minutes, kol morkos suminkštės.
2. Moliūgą sutarkuokite burokine tarka. Sudėkite moliūgą ir kepkite, kol suminkštės, vis pamaišydami, uždengę apie 15 min. Paskui įmaišykite čiobrelių, grietinėlės, paprikos, druskos ir maltų juodųjų prieskonių. Troškinkite ant mažos ugnies 5 min. Troškinant keptuvė turi būti uždengta.

Gaminant lazaniją, baltajį padažą visada naudoju dar šiltą, kadangi atvėsęs jis tampa itin tirštas, o tai apsunkina šlakstymo procesą.
Baltąjį padažą gaminsim taip:
1. Ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir nuolat maišydami plakimo šluotele kepkite 3-4 min., kol išnyks žalių miltų skonis. Maišant supilkite pieną, sudėkite šalavijų lapelius, užvirkite ir pavirkite (nuolat maišant) apie 2 min. Pagardinkite tarkuotu muškato riešutu ir sultiniu. Nuimkite nuo ugnies, 3 minutes palikite atvėsti, išimkite šalavijų lapelius, o tada įmaišykite sūrį.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Pirmiausiai ant kepimo indo dugno tolygiai paskleiskite pusę moliūgų padažo, tada valg. šaukštu užpilkite ploną baltojo padažo sluoksnį. Tuomet išdėliokite pirmuosius lazanijos lakštus, ant jų tolygiai paskleiskite likusį moliūgų padažą, ant jo vėl užpilkite baltojo padažo sluoksnį. Dar kartą išklokite lazanijos lakštus, ant jų užpilkite likusį baltąjį padažą.Kepkite įkaitusioje orkaitėje maždaug 30-40 minučių, kol lazanijos viršus apskrus. Skanaus!

Komentarų nėra: