2012 m. gruodžio 17 d., pirmadienis

Iki Kalėdų liko 7 baltos žiemos dienos

Iki Kalėdų liko nei daug, nei mažai - 7 baltos žiemos dienos ir visi pradeda nors šiek tiek kraustytis iš proto. 



Per įsibėgėjantį skubėjimą labai svarbu nepamiršti, kad Kalėdos tai kur kas daugiau nei paskubomis nupirkta brangi dovana, kurią be meilės (nes pardavėjai reikia įpakuoti dar dešimtis dovanų) įpakavo nepažįstama pardavėja prekybos centre. Net brangiausia dovana nesuteiks jūsų artimiesiems tiek laimės, kiek su meile padovanotas šiltas apkabinimas, nuoširdus pokalbis, nesikabinėjimas dėl smulkmenų, atleidimas, rankų darbo šalikas ar naminiai sausainiai. Todėl mūsų namuose tikras sausainių fabrikas.  



Kiekvienais metais su savo šeimyna kepu meduolius. Šis receptas, kuriuo su jumis dabar dalinuosi, yra kalėdinė paprastų kaimiškų meduolių iš medaus, miltų, kiaušinių, grietinės ir sviesto versija. Aišku, panašių meduolių, pagardintų imbieru, cinamonu, gvazdikėliais ir ruduoju cukrumi, galima nusipirkti prekybos centruose, bet jų kepimas namie - magiškas ritualas, įtraukiantis į Kalėdų laukimą visą šeimą. Be to, dar ilgai po to namai skęsta meduolių aromate.
Šie meduoliai yra minkšti, ne per saldūs, išsipūtę - tokie "naminiai". Iš nurodyto kiekio produktų pagaminsite tikrai daug, todėl galėsite pavaišinti visus netikėtai užklydusios kalėdotojus. Jie išlieka skanūs visą savaitę, jei tik pavyksta taip ilgai išlaikyti.



4 puodelių miltų
½ puodelio rudojo cukraus (melasos cukraus)
½ puodelio cukraus pudros
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2
½ arb. šaukštelio imbiero
2
½ arb. šaukštelio cinamono
2 arb. šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/3 arb. šaukštelio druskos
12 valg. šaukštų grietinės
2/3 arb. šaukštelio sodos
4 valgomųjų šaukštų medaus
80 g sviesto
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
2 kiaušinių

Kaimiški kalėdiniai meduoliai
 
1. Miltus sumaišykite su cukraus pudra, kepimo milteliais, imbieru, cinamonu, maltais gvazdikėliais ir druska.
2. Grietinę sumaišykite su soda ir įmaišykite į miltų mišinį. Išlydikite nedidelį gabalėlį sviesto (apie 20 g) su medumi ir ruduoju cukrumi iki vientisos masės, šiek tiek atvėsinkite ir įmaišykite į miltus.
3. Miltų, medaus ir grietinės mišinį trinkite su likusiu kambario temperatūros sviestu, kol pasidarys trupiniai. Tada įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų ir užminkykite tešlą (iš pradžių tai gali pasirodyti kiek sunkoka, bet po keleto minučių minkymo gausite glotnę tešlą), minkant pasibarstykite truputį miltais tešlą ir rankas.
4. Iš tešlos suformuokite 5 cm. storio stačiakampį, apvyniokite maistine plėvele bei padėkite 4 - 6 val. į šaldytuvą. 
5. Iš atvėsusios tešlos iškočiokite pusės centimetro storio lakštą, iš jo išpjaukite norimos formos meduolius. Meduolius kepkite kepimo popieriumi išklotoje skardoje 180 C temperatūros orkaitėje 8 - 10 min. Dėdami meduolius į skardą palikite 2 cm tarpus, nes kepdami jie plečiasi. Skanaus :)

2 komentarai:

Vilmutia rašė...

mmm.. labai skaniai atrodo.. o ar nieko neatsitik, jei paruosta meduoliu tesla pabus saldytuve para laiko? nes noreciau viena vakara uzsimikyti, o kita kepti? ar nepakenks?

Simona rašė...

Vilmutia, ačiū :) gali ir visą savaitę šaldytuve stovėti ;)jie tik nuo to bręsta ir gerėja :)