2012 m. gruodžio 21 d., penktadienis

Iki Kalėdų liko 2 dienos

Lauke šalta ir temsta. Iki Kalėdų liko visai nedaug. Įsispiriu į ilgus (su storu kailiu viduje) batus, apsivelku megztą vilnonę suknelę, užsirišu pora skarų, įlendu į pūkinę striukę ir išeinu į pūgą. Mano istorija, kuria dalinuosi dabar, užfiksuojama nutrintoje Nokia‘joje, keliaujant į vietinę parduotuvytę pirkti miltų ir sviesto meduoliams. Neseniai vienas ypač mano mylimas žmogus, padedamas man atlikti svarbią užduotį, pasakė: „visų pasaulio darbų, mielas vaike, nepadarysi, bet bandydamas juos įveikti pavargsi, ir, galimas daiktas, net nepastebėsi, kaip ateis ir praeis šventės“.
Kitą dieną bendradarbė visus vaišino mandarinais ir širdį pamažu užpildė šventinis džiaugsmas, užsimaniau sumažinti tempą, niekur neskubėti ir surasti laiko.
Įsitraukę į varginantį dovanų pirkimą, užmirštame pačią svarbiausią tiesą – nėra geresnės ir bangesnės dovanos už mūsų laiką skirtą kitiems. Nesakau, kad aš nelaukiu Kalėdų Senelio ar kad pati visiškai nieko niekam nedovanoju ar nedovanosiu, tik šalia materialių dovanų, išlindau iš šimto darbų, kuriais net nejusdama užsiverčiau, ir randu laiko su mylimiausiais tiesiog pabūti kartu, niekur neskubėdama.
Randu laiko iškepti meduolių. Išgerti arbatos, linksmai šnekučiuojantis. Pažiūrėti kalėdinį filmą. Padaryti sniego angelą. Perskaityti knygą. Pasivaikščioti. Su dėmesiu išrinkti dovaną, pajuntant ilgesį, susijusį su žmogumi, kuriam skirta dovana. Pastovėti pūgoje. Iki skausmo gražioje pūgoje. Kalbant apie pūgą... Ant plaukų išdykėliškai krenta snaigės. Šiemet labiau nei bet kuriais kitais metais sninga. O kaip man tai patinka! Dienos atrodo ilgesnės, veidai šviesesni, stebuklai tikresni. Nesušalkit nei kojų, nei širdžių. Lai būna šilta, jauku, lengva ir ramu.

Šie meduoliai labai skanūs tiek glaistyti, tiek ir be glaisto. Glaistas šiek tiek užgožia baltųjų pipirų indėlį įneštą į šiuos meduolius, bet jei norisi spalvų - pieškite, dažykite, gražinkite... juk Kalėdos, o per Kalėdas būtina surasti vaiką, kuris slypi kiekviename iš mūsų.
 
400 g miltų + saujos tešlos užminkymui
2 arbatinių šaukštelių cinamono
1 arbatinio šaukštelio malto muskato
1 ½ arbatinio šaukštelio malto imbiero
1 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/3 arbatinio šaukštelio maltų baltųjų pipirų
2/3 puodelio rudojo cukraus
4 valgomųjų šaukštų medaus
1/3 puodelio pieno
1 vidutinio dydžio kiaušinio
½ arbatinio šaukštelio kepimo sodos
1/3 arbatinio šaukštelio druskos
170 g kambario temperatūros sviesto

Pipiriniai meduoliai 
 
1. Dubenyje gerai sumaišykite miltus, prieskonius, druską ir kepimo sodą.
2. Kitame dubenyje suplakite sviestą su cukrumi ir medumi, kol taps purus. Po to įmaišykite kiaušinį.
3. Į sviesto ir kiaušinio plakinį įmaišykite pusę miltų mišinio. Tada supilkite pieną, išmaišykite ir įmaišykite likusius miltus. Pasibarstant miltais, užminkykite tešlą.
4. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą keletui valandų.
5. Iš atvėsusios tešlos iškočiokite pusės centimetro storio lakštą, iš jo išpjaukite norimos formos meduolius. Meduolius kepkite kepimo popieriumi išklotoje skardoje 180 C temperatūros orkaitėje 10 – 12 min. Dėdami meduolius į skardą palikite tarpukuss, nes kepdami jie šiek tiek plečiasi. Skanaus :)

2 komentarai:

Neringa rašė...

Jauku čia pas tave ir gera :) Ačiūū ir gražių, šviesių ir ramių Tau švenčių : )

Simona rašė...

Neringa, kaip smagu prie puodelio kakavos perskaityti tavo žodžius :) Ačiū :)