2011 m. sausio 29 d., šeštadienis

Varškės pyragas - jausmingiausias desertas pasaulyje

Kiekviena diena kasdien praranda po keletą minučių šviesos, vis dažniau ir dažniau lyja, o šiaurinis vėjas - piktas ir slogus. Pažvelgiu pro langą: vysta lapai, tvykso balos, o ore sklando giedras liūdesys. Artėja dar vieno metų laiko pabaiga, vis geriau ir geriau suprantu tikrąją laiko vertę ir kaip svarbu džiaugtis kiekvienu momentu, pačiupti kiekvieną minutę bei išnaudoti kiekvieną galimybę.
Būna, kartais užmirštu, kad galiu rinktis veikimą, o ne tinginystę; darbų atlikimą nedelsiant, o ne atidėliojimą. Būna, kartais atidedu rytdienai tai, ką galiu padaryti šiandien. O tada, kai jau taip atsitinka, primenu sau, jog gyvenimas yra mano rankose ir nuo mano pasirinkimų, priklauso, koks jis bus. Juk nei Tu, nei aš nenorim, kad po 5, 10 ar 20 metų gailėtumės dėl dalykų, kurių nepadarėm. Tad pats laikas rizikuoti, svajoti, atrasti, veikti, tyrinėti, smalsauti, būti.
Virtuvė skęsta nakties tamsoje, virduly kunkuliuoja arbata, sklinda saldus ir viliojantis kvapas. Ši namų erdvė mane visuomet veikia atpalaiduojančiai, džiuginančiai ir raminančiai. Ant mūsų mažyčio stalelio žvakių šviesoje žavingai šypsosi lengvutis varškės pyragas - jausmingiausias desertas pasaulyje. Ir aš suprantu, jog neegzistuoja gyvenime toks dalykas kaip nereikšminga diena, jei būni čia ir dabar, jei jauti čia ir dabar, jei veiki čia ir dabar.
Šiais laikais varškės pyragus regime visur: galime užsisakyti kavinėje ar nusipirkti prekybos centre, tačiau patys skaniausi yra pagaminti namie su dviguba doze meilės. Šiandien po pietų kaip tik tokio paprastučio “naminuko”, kuris yra puikus vėlyvo rudenio vakarų draugas, užsimaniau. Šaldytuve liūdėjo du pamiršti riebios lietuviškos varškės (kurios paskutinė galiojimo diena nenumaldomai artėjo) indeliai, todėl net nekilo abejonių, ar įgyvendinti savo norą.

 VARŠKĖS PYRAGAS, KURIO NEREIKIA KEPTI

Šį pyragą pagaminti labai lengva (nereikia kepti, nereikia tirpinti želatinos, tik reikalinga jį palaikyti šaldytuve, kad sustingtų), o rezultatas - švelnus, purus ir nuodėmingas palaimos kąsnelis. Be to,  jis patiks visiems romantiškai svajojantiems, įsimylėjusiems, nepakartojamiems, liūdintiems, šiek tiek virš žemės pakilusiems ir neskaičiuojantiems kalorijų.

VARŠKĖS PYRAGAS, KURIO UŽTEKTŲ PAVALGYTI 8 ŽMONĖMS, JŪSŲ DĖMESIUI IR RECEPTŲ SĄSIUVINIAMS:
Pyrago pagrindui reikės:
1 ir 1/3 puodelio avižinių dribsnių
1/2 puodelio kokoso druožlių
2/3 puodelio sausainių trupinių
170 g saldžios grietinėlės sviesto
Varškės įdarui reikės:
500 g riebios varškės
20 g vanilinio cukraus
1 valgomojo šaukšto tarkuotų apelsino žievelių
1/2 citrinos sulčių
200 g grietinėlės (35% riebumo)
Nepilno puodelio cukraus
                                                                                                          Mano puodelio talpa yra 250 ml.
1. Kepimo skardą ištepkite trupučiu sviesto.
2. Sausainius sudėkite į virtuvinis kombainą ir susmulkinkite į smulkius trupinius. Užkaiskite keptuvę ant silpnos ugnies, į ją suberkite avižinius dribsnius ir skrudinkite juos, kol parusvės. Vis pamaišome, kad šie neprisviltų. Paskrudinti avižiniai dribsniai įgauna naują skonį ir gali pakerėti net tuos, kurie dribsnių košės šiaip jau nemėgsta.
3. Ištirpintą sviestą supilkite į keptuvę, sudėkite sausainių trupinius ir kokoso drožles. Viską švelniai išmaišykite mediniu šaukštu (užtruks apie 3-5 min.). Keptuvę nukelkite nuo viryklės ir leiskite mišiniui truputį atvėsti. Po to šį mišinį sukrėskite į kepimo skardą ir rankomis švelniai jį išlyginam: pyrago pagrindas turi būti plokščias.
4. Pagrindą valandą laikome šaldytuve, kad visiškai atšaltų.
5. Varškę sumalkite arba pertrinkite per tinklelį. Tada ją gerai ištrinkite su vaniliniu cukrumi, citrinų sultimis ir apelsino žievelėmis, kad gautųsi vientisa masė. Grietinėlę išplakite su cukrumi iki standžių putų. Į varškės masę iš lėto įmaišykite pusę grietinėlės, paskui atsargiai įmaišykite likusią grietinėlę. Šį mišinį tolygiai paskirstykite ant pagrindo.
6. Varškės pyragą bent 2-3 val. palaikykite šaldytuve. O tada jau smaližiaukite :)

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

mmm skanu:)

Simona rašė...

Anonimiškas, tikrai mmm...