2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Muzika, kurioje šoka pavasaris ir salotos, kuriose išdykauja spalvos

Besiklausant gaivaus ir veržlaus Antonio Vivaldi kūrinio “Pavasaris”, kur “largo liūdesio potvyniu liejas per Italijos lygumą plačią, ir laimingu žingsniu, kaip šokėjas, bėga dangiškais sodais vivace” (H. Radauskas), supranti, kad muzika ir pavasaris yra neatskiriami.
Supranti, jog išgyventi pavasarį galima tik atsidavus muzikai, tik nors truputį jos įsileidus į vidų, nes ji, kaip lietus nuplauna, pravirkdo, atgaivina… pažadina įvairiausius jausmus. Net nustembi kiek jausmų tavyje telpa, kokie jie skirtingi ir kokie visi reikalingi. Visi būtini. Ir liūdesys, ir baimė, ir nerimas.
Žmogaus širdyje jausmų gama žymiai platesnė, nei jis išdrįsta pajusti.
Jausmų niekas nepaskolins - kiekvienas jaučia skirtingai.  Pavasaris ir muzika - tas junginys, kuris perveria, kuris nepalieka abejingų, kuris padeda išgyventi net ir tuos jausmus, kurių bijom ir kuriuos kartais smerkiam, kaip gėdingus ir darančius mus silpnais.
Man nebaisu pajausti skausmą, kuris gydo… man nebaisu pajausti ašaras, kurios gydo… man nebaisu klausyti muzikos, kuri šiurpuliais sudrebina visą kūną… tad  “pametę viską, bėkim gaudyt pavasarį moters plaukuos, kai saulė eina pasimaudyt ir paukštis gieda ant šakos” (H. Radauskas).
Dalinuosi 10 dainų apie pavasarį su tais, kurie nebijo jausti.


 SPALVINGOS POMIDORŲ IR AGURKŲ SALOTOS

Be muzikos… yra dar kai kas, kas padeda išgyventi pavasarį visa esybe - paprastos lengvos spalvingos salotos - sultingi pomidorai, gaivūs agurkai, šviežia paprika ir raudonasis svogūnas - puikiausi būna pavasarį, kai nesinori nieko sotaus…
Be to, švelnus citrinų užpilas nuteikia labai energingai.

2 DIDELĖMS PORCIJOMS REIKĖS
Salotoms:
2 vidutinio dyžio pomidorų
1 vidutinio raudonojo svogūno
1/2 vidutinio dydžio geltonosios saldžiosios paprikos
2 vidutinio dyžio agurkiukų
Citrinų užpilui:
1/3 citrinos sulčių (apie 2 - 3 šaukštai)
1 kupino arbatinio šaukštelio druskos
1 šaukštelio juodųjų pipirų
1 šaukštelio cukraus
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 šaukštų saulėgrąžų aliejaus











1. Pirmiausia, paruoškite citrinų užpilą. Itin gerai nuplaukite citriną ir smulkia tarka nutarkuokite 1/2 citrinos žievelės. Tada į nutarkuotą žievelę išspauskite 2 - 3 šaukštus sulčių. Įberkite cukraus, druskos, juodųjų pipirų ir įpilkite aliejaus. Viską gerai išmaišykite. Paragaukite, jei reikia įpilkite dar citrinos sulčių ar įberkite druskos.
2. Agurkus, pomidorus, svogūną ir papriką supjaustykite mažesniais nei kąsnio dydžio gabalėliais.
3. Susmulkintas daržoves švelniai sumaišykite ir užpilkite citrinų užpilu. Skanaus :)

Komentarų nėra: