2011 m. sausio 31 d., pirmadienis

Cezario salotos ir jaukumas, vakarieniaujant kartu su mylimiausiais

Vakarienės su širdžiai artimiausiais žmonėmis man yra labai svarbios - lyg mažytės šventės, užbaigiančios dieną. Vakarieniaujam mes virtuvėje prie mažo stalo. Prie to mažo stalo būnam ir bendraujam, atsipalaiduojam ir ragaujam, šypsomės ir tariamės. Mūsų stalas - be baltos staltiesės ar puošnios stalo serviruotės, be suvaržymų. Todėl prie jo taip paprasta - jaukioje žvakių šviesoje - būti savimi ir mėgautis namie ruoštu maistu.
Ar pastebėjote, kad šiandieniniame pasaulyje visos šeimos vakarieniavimas drauge tapo tam tikra prabanga? Paaiškinimai paprasti - trūksta laiko; skiriasi šeimos narių dienotvarkės; nėra apie ką kalbėti, susėdus prie stalo; vakarienę geriau atiduoti priešui ir t.t. Taip į žmonių gyvenimus ateina susvetimėjimas, nes valgymas kartu tampa nebe vertybe, nebe tradicija, nebe malonumu, o tik laiko vagiu. Geriau valgyti, sėdint prie kompiuterio, žiūrint televizorių, skaitant knygą savo kampe, netrukdomam kitų, neišsipasakojant ir nesiklausant kitų potyrių, laimių ir sunkumų. Vakarieniavimas iš didžiosios meilės ir dalijimosi raidės tampa tiesiog vakarieniavimu. Kūnas pasisotina, bet siela lieka alkana.

 CEZARIO SALOTOS

Kažkur skaičiau, kad būtent maisto dalinimasis ir valgymas kartu „prijaukino” pirmykštį žmogų. Vakarienei su pačiais mylimiausiais ruoškite ką nors paprasto ir tuo pačiu ypatingo. Šiam vakarui siūlau Cezario salotas iš sultingų romaninių salotų lapelių, parmezano, traškių skrebučių, pagardintas stipraus skonio užpilu.

4 PORCIJOMS REIKĖS:
2 gūžių romaninių salotų (apie 300 g)
6 baltos duonos (pvz., ciabatta) riekių
10 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 česnako skiltelių
1 didelio kiaušinio
1/2 citrinos
90 g parmezano
1 arbat. šaukštelio vorčesteršyro padažo

  




1.Išorinius salotų lapus išmeskite, likusius nuplaukite ir gerai nusausinkite. Kol paruošite baltos duonos krutonus ir užpilą, salotų lapus padėkite į šaldytuvą.
2. Nupjaukite duonos plutą, minkštąją dalį supjaustykite 1-2 cm kubeliais. Kubelius apšlakstykite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus, apibarstykite sugrūsta 1 česnako skiltele ir atsargiai išmaišykite. Karščiui atsparų indą išklokite kepimo popieriumi, suberkite duonos kubelius ir kepkite 190 C apie 8 min., kol jie taps traškūs. Krutonus galite paruošti ir keptuvėje. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite sugrūstą česnaką, suberkite duonos kubelius ir kepkite.
3. Mažame puodelyje užvirinkite vandenį, įdėkite kiaušinį ir virkite 1 min., paskui kiaušinį išimkite ir leiskite jam šiek tiek atvėsti. Kai kiaušinis atvės, atskirkite trynį nuo baltymo (jo nebereikės).
4. Pirmiausiai išplakite trynį, po to, lėtai pilant likusį alyvuogių aliejų, įplakite jį į trynį. Kai aliejus ir trynys susimaišys į vientisą masę, įplakite 1/2 citrinos sultis, sugrūstą 1 česnako skiltelę ir šaukštelį vorčesteršyro padažo. Galiausiai įmaišykite 40 g. smulkiai sutarkuoto parmezano.
5. Salotų lapus suplėšykite gabalėliais. Ant salotų užpilkite užpilą, sumaišykite, paskui sudėkite krutonus (skrebučius) ir vėl sumaišykite.
6. Likusį parmezaną specialiu peiliu arba bulvių skustuku susmulkinkite juostelėmis ir sudėkite jas ant salotų. Patiekite su meile :)


3 komentarai:

n rašė...

mmmm... kaip gaiviai atrodo!

In rašė...

Labai skanios nuotraukos ! :)))
Beje, skiriu tau “Stylish Blogger Award” ;)

Simona rašė...

Neringa, ačiū :) Man skaniausios būtent tokios - paprastos tradicinės :)

Ineta, labai labai ačiū :)Man garbė ;)