2020 m. gegužės 19 d., antradienis

Naujas būdas, kaip mėgautis glotnučiu, kol orai niekaip neatšyla

Yra daugybė dalykų, kurie pasimiršta, išsisklaido ir reikia labai stipriai susikaupti, kad bent dalį jų prisimintum. Nesvarbu - geri ar blogi tai dalykai, visi jie turi savo galiojimo laiką. Šitoj vietoj prisimenu, kaip atrodė, kad niekada nepamiršiu savo pirmosios meilės arba to proto aptemimo, kai antroji meilė neįsimylėjo atgal, o dabar ryškesnių šių įvykių prisiminimų reikia ieškoti paauglystės dienoraščiuose. Ir tokio neromantiško, šlapio ir vėsaus gegužės oro, nors tu ką, neprisimenu. Bet prisimenu, kaip pirmą kartą prieš kelis metus suporavau kokosinę kynvos košę su aviečių glotnučiu.     


Tai buvo ankstyvo pavasario šeštadienio (o gal sekmadienio?) rytas. Tiesą sakant, diena visai nesvarbu. Buvau ką tik grįžusi iš ilgo pasivaikščiojimo. Dangus atrodė taip, lyg būtų lapkritis - sunkūs debesys, kaip įmanydami, trukdė šviesti saulei, bet pavasario proga man labai norėjosi paruošti kažką spalvingo ir gaivaus. 



Aš prisimenu, kaip pirmasis šiltas šio derinio kąsnis palietė gomurį. Prisimenu košės karštį, tirštumą ir kaip glotnutis, lyg kokie aptirpę ledai, vėsino garuojančią košę, suteikė jai vasariško lengvumo. Kaip nuo to ryto įsimylėjau šaldytas avietes. 

Kalbant konkrečiau, šis receptas prasideda nuo to, kad puode užverdate kokosų pieną, sumaišytą su migdolų pienu, cinamonu ir druska. Tada į verdantį pieną sukrečiate nuplautas kynvas ir leidžiate mišiniui lėtai burbuliuoti apie ketvirtį valandos, kol kynvos sėklos išsipučia ir gaunate minkštą, kreminę košę. Tuo metu paimate likusį kokosų pieną, sunokusį bananą, sudedate juos į kokteilinę kartu su gera sauja šaldytų aviečių ir sutrinate. Išvirusią košę vos vos pasaldinate medumi ir išdalinate tarp dubenėlių, ant viršaus dosniai užliedami glotnučio.








3 valgytojams reikės:
315 g kokosų pieno (rinkitės riebesnį (18 proc. riebumo) ir kaip įmanoma grynesnį)
350 g migdolų pieno (augalinį pieną rinkitės priekabiai, kad jame nebūtų pridėta cukraus)
1 cinamono lazdelės
Žiupsnio druskos
175 g bolivinių balandų (kynvos) sėklų
1-2 arbatinių šaukštelių medaus
1 vidutinio dydžio banano (apie 150 g nulupus)
90 g šaldytų aviečių

Kokosinė kynvos košė su aviečių glotnučiu

1. Į prikaistuvį supilkite 175 g kokosų pieno, visą migdolų pieną ir įmeskite cinamono lazdelę, išmaišykite. Šį mišinį užvirkite ant vidutinės ugnies, kartas nuo karto pamaišant. Tuo tarpu kynvos sėklas supilkite į tankų sietelį ir nuskalaukite po šaltu tekančiu vandeniu.
2. Nuskalautas sėklas ir žiupsnį druskos suberkite į prikaistuvį pas verdantį pieną, išmaišykite, užvirkite ir, vis pamaišant, virkite pridengę ant lėtos ugnies 15 minučių. Tada išjunkite ugnį. Palaikykite prikaistuvį uždengtą 5 minutes. 
3. Tuo metu kokteilinėje išplakite likusį kokosų pieną(140 g) su bananu, į gautą masę suberkite šaldytas avietes ir dar sykį gerai išplakite, kol gausite vientisą glotnutį.
4. Iš išvirusios košės išimkite cinamono lazdelę, įmaišykite medų. Padalykite košę tarp dubenėlių, ant viršaus dosniai užliedami glotnučio.

Komentarų nėra: