2019 m. sausio 4 d., penktadienis

Avižų ir bananų pyragas puodelyje vos per keletą minučių

Sausis man yra vienas keisčiausių metų mėnesių. Jis, tankiai apkarstytas pasižadėjimais, tikslais, planais - lyg nauji batai, vietomis spaudžia ir trina, reikia įsipatoginti ir kažkaip prie jo priprasti.




Dar vis, bet jau kaip pagreitintame filme, prieš mane prasisuka snieguoti švenčių prisiminimai - gera į juos sugrįžti, tik, kad ir kiek besistengčiau juos sulaikyti, jie tolsta nežemišku greičiu ir, žinau, kad, įsibėgėjant sausiui ir sugrįžtant į kasdienybę, ims tolti dar greičiau. Gal ir gerai... atsiveria erdvė savistabai, planavimui, pokyčiams, o su pokyčiais atkeliauja galimybės. Galimybės ir rizika yra kiekvienos svajonės dalis.



Todėl paleidžiu 2018-uosius taip lengvai, kaip rudenį medžiai paleidžia lapus. Be didelių pastangų ar trikdžių. Be nostalgijos ir liūdesio. Kai dabar pagalvoju, jie nebuvo nei labai blogi, nei labai geri, buvo tokie, kokie buvo - spontaniški, kartais įtempti, dažnai improvizuoti, ir to užtenka naujai pradžiai. Taip, esu iš tų, kuriai reikia atskaitos taško, planų, pasižadėjimų, iššūkių, jau užpildžiau ne vieną 2019-tųjų metų kalendoriaus lauką ir vėl po kelių mėnesių pertraukos sugrįžau prie jogos.



Andriene kiekvienų metų sausiui parengia 30 dienų trunkantį kasdieninių užsiėmimų iššūkį. Tai vienas labiausiai mane įkvepiančių iššūkių, kurį vadinti iššūkiu, iš tiesų, net neapsiverčia liežuvis - nuo pirmo gilaus įkvėpimo, įsitaisius ant kilimėlio, iki palaimingo išsitiesimo ant nugaros, baigiant užsiėmimą, junti galią ir ramybę, jėgą ir vidinę šviesą, energiją ir meilę sau. Jos užsiėmimai jau gana seniai mane išmokė, kad nereikia ieškoti atsakymų, kurie negali būti duoti Tau šią akimirką - turi pasitikėti gyvenimu, procesu, kelione, savimi. Viskam yra savas laikas.



Po pirmosios dienos jogos užsiėmimo išsikepiau sau avižų ir bananų pyragą puodelyje. Tokius pyragus puodely aš kepu gana dažnai, po kelis kartus per mėnesį, dažniausiai su bananais arba su kakava ir lazdyno riešutais. Pyragas įdomus tuo, kad visi jo ingredientai tiesiog sumaišomi puodelyje, kuris 3 minutėms pašaunamas į mikrobangų krosnelę, o po jų ištraukiamas garuojantis, minkštas ir jaukus kepinys.






Būtent šis avižų ir bananų pyragas puodelyje gaunasi natūraliai (bet ne per daug) saldus, lengvas, kiek drėgnas ir pakankamai riešutinis, bet neapsunkinantis. Manau, jis tikrai patiks:
- tiems, kurie valgo viską ir mėgsta išbandyti naujas idėjas;
- tiems, kurie skuba, bet stengiasi valgyti, kiek įmanoma sveikesnį, šiltą maistą;
- tiems, kurie nevartoja pridėtinio cukraus (saldumo šiam pyragui suteikia tik bananas)
- tiems, kurie renkasi maistą be gliuteno (laikantis itin griežtos dietos be gliuteno, rekomenduoju vartoti natūralias avižas, pažymėtas, kad jose nėra gliuteno);
- tiems, kurie vengia pieno produktų;
- tiems, kurie sportuoja (avižose, kiaušiniuose, žemės riešutų svieste gausų baltymų, o tokio pyragėlio energetinė vertė, be priedų, yra tik apie 300 kcal).

Keletas pyrago puodelyje gamybos paslapčių:
1. šį pyragą kepkite pačiame plačiausiame puodelyje, kokį tik turite (siaurame puodelyje bus sunku išmaišyti, be to ne taip tolygiai iškeps);
2. labai svarbu viską gerai išmaišyti, kad tešloje neliktų avižų miltų gumuliukų tam patogiausia naudoti šakutę;
3. stenkitės pyrago neperkaitinti, kad jis neišsausėtų. Pyrago paviršiaus viduriukas turi būti vos vos drėgnas ir palietus pirštais šiek tiek lipti, vėsdamas sutvirtės.




1 valgytojui reikės:
1 mažo itin prinokusio banano (nuluptas sveria apie 100 g)
2 arbatinių šaukštelių natūralaus žemės riešutų sviesto
1 vidutinio dydžio kiaušinio
Žiupsnelio druskos (jei riešutų sviestas nesūdytas arba sūdytas labai silpnai)
3 valgomųjų šaukštų avižų miltų (aš visad naudoju naminius, tiesiog virtuviniu kombainu avižinius dribsnius sumalu į miltus)
1/8 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/8 arbatinio šaukštelio malto cinamono

Avižų ir bananų pyragas puodelyje

1. Avižų miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais bei cinamonu. Aš tai darau atskirame dubenėly.
2. Puodelyje šakute sutrinkite bananą. Į sutrintą bananą įmaišykite žemės riešutų sviestą ir kiaušinį, kol gausite vientisą masę.
3. Galiausiai įmaišykite avižų miltų mišinį, kol neliks sausų ingredientų. 
4. Puodelį statykite į mikrobangų krosnelę. Kepimo laikmatį užsukite lygiai 2 su 1/2 - 3 minutėms (kepimo laikas priklauso nuo mikrobangų krosnelės). Stenkitės neperkaitinti, kad pyragaitis neišsausėtų. Pyrago paviršiaus viduriukas turi būti vos vos drėgnas ir palietus pirštais šiek tiek lipti, vėsdamas sutvirtės.
5. Leiskite minutę - dvi pastovėti, o tada, nieko nelaukdami, mėgaukitės, kol karštas...

Komentarų nėra: