2016 m. gruodžio 4 d., sekmadienis

Kūčių vakarienė: virtiniai su bulvių koše ir aguonomis, gardinti saulėgrąžų grietine

Vos tik prisilieti prie tešlos, ir panyri į meditaciją. Švelniai miltuotas lyg stalas, ant kurio minkoma tešla, gyvenimas sulėtėja. Net virtuvės daiktai, regis, užsnūsta: nė menkiausio triukšmo. Nebent kažką susapnavęs ima burzgėti šaldytuvas. Kokia laimė tyliai ir taikiai iki alkūnių paraitytomis rankovėmis kurti kasdieniškus stebuklus. Vaikystės laikus menantys virtiniai su bulvių koše ir aguonomis tučtuojau nuspalvina popietę, o tada ir vakaras kažkoks jaukesnis ir šiltesnis palieka.

Tačiau svarbiausia kvapai. Raminantys, neįkyrūs, nupiešiantys trumpas žiemos dienas ir šokinėjančią krosnelės šviesą. Virtuvė tampa laiko mašina, sujungiančia dabar ir tada. Šildo ne radiatorius, ne garai, besiveržiantys iš didžiulio prikaistuvio, o ugniakure spragsinčios malkos. Atrodo, nereikia net užsimerkti, kad po kojomis vėl pajustum dūmais kvepiančias įkaitusias medines grindis. Pajuntu, kaip akyse ima rinktis karštos laimės ašaros ir toks šventinis gerumas ir įkvėpimas apima "ant dūšios".
 

Taip, likus 20 dienų iki Kalėdų, šaldytuve išsirikiuoja meduolių tešla brandinimui, džiovinti vaisiai brendyje, kad užtektų keliems vaisiniams pyragams, o šaldiklyje - labai (ir netgi labai) skanūs virtiniai, kurie gardžiai valgosi ir su spirgučių padažu, ir su aliejuje spirgintais svogūnais, ir su saulėgrąžų grietine. Pačių virtinių skonis - švelnus, o štai aguonų grūdeliai suteikia malonaus traškumo, lengvo riešutų aromato ir šventiškumo.

Viskam pagaminti tikrai prireiks šiek tiek laiko ir kruopštumo, todėl bulvių košės įdarą ir saulėgrąžų grietinę rekomenduoju paruošti iš vakaro, kad kitą dieną beliktų tik užminkyti tešlą ir užlankstyti virtinius. Taip pat galima į virtinius paslėpti ir vakarykštės bulvių košės likučius. 

Apie 70 didelių virtinių reikės:
Įdarui reikės:
1500 g bulvių
2 ir 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
3 didelių česnako skiltelių
90 ml kokybiško alyvuogių aliejaus 
90 - 180 ml bulvių nuoviro
4 valgomųjų šaukštų aguonų "Arimex"

Tešlai reikės:
6 puodelių (puodelio talpa 250 ml) miltų
2 arbatinių šaukštelių druskos
6 valgomųjų šaukštų neutralaus skonio aliejaus
2 puodelių (puodelio talpa 250 ml) verdančio vandens

Saulėgrąžų sėklų grietinei reikės:
1 puodelio (puodelio talpa 250 ml)saulėgrąžų sėklų "Arimex"
2 valgomųjų šaukštų obuolių acto
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
200 - 250 ml šalto vandens

Virtiniai su bulvių koše ir aguonomis, gardinti saulėgrąžų grietine

1. Įdarui bulves nulupkite ir gerai nuplaukite po šaltu vandeniu. Nuluptas bulves perpjaukite išilgai per pusę. Supjaustytas bulves užpilkite nedideliu kiekiu ledinio vandens (tik tiek, kiek reikia,kad apsemtų). Į vandenį įberkite druskos ir įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus bei įmeskite nuluptas česnako skilteles. Užvirkite ir uždengtas bulves virkite ant nekaitrios ugnies 20 - 30 min., kol, įbedus peilį, jos bus mikštos. Bulvėms išvirus, nupilkite nuo jų vandenį (nepamirškite pasilikti nuoviro!) ir jas nugarinkite ant kaitrios ugnies (apie 1 min.), intensyviai maišant mediniu šaukštu. Bulvės ims trintis. Po to nuimkite nuo ugnies ir sugrūskite. Į sugrūstas bulves supilkite karštą nuovirą, likusį alyvuogių aliejų ir šluotele ar mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite (apie 30-50 sek.). Galiausiai įmaišykite aguonas. Atidėkite įdarą į šalį, kad visiškai atvėstų.
2. Tešlai miltus sumaišykite su druska. Į miltus supilkite aliejų. Miltus pirštais sutrinkite su aliejumi. Įpilkite pusę puodelio verdančio vandens ir šaukštu išmaišykite, tada supilkite dar pusę puodelio verdančio vandens ir vėl išmaišykite, galiausiai supilkite likusį vandenį ir atsargiai (nes labai karšta) užminkykite tešlą. Minkykite apie 10 minučių, kol tešla taps blizgi ir elastinga. Tešlą susukite į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
3. Paruoštą tešlą plonai iškočiokite, išspauskite skrituliukus (pvz., su 10-12 cm. skersmens vyno taure ar stikline), ant jų dėkite gerą šaukštą įdaro, perlenkite perpus, tvirtai suklijuokite kraštus. Paruoštus virtinius laikykite ant miltais pabarstyto paviršiaus uždengtus rankšluostuku.
4. Sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite 3-5 minutes, po to, kai virtiniai iškyla į vandens paviršių, priklausomai nuo to, kaip plonai iškočiojote tešlą. Stenkitės nepervirti.   
5. Gerai nusunkite ir pateikite su šlakeliu saulėgrąžų sėklų grietinės arba spirgučių padažu, o galbūt su aliejuje spirgintais svogūnais.
6. Saulėgrąžų sėklų grietinei užmerkite saulėgrąžas šaltame vandeny. Palikite mirkti 6-8 valandas. Išbrinkusias saulėgrąžas nusunkite ir sudėkite į virtuvinį kombainą. Supilkite actą ir suberkite druską. Saulėgrąžas pulsais malkite iki tyrelės konsistencijos. Įpilkite dalį vandens, vėl malkite, įpilkite dar vandens, vėl malkite, taip kartokite, kol gausite norimą konsistenciją. Sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve bent 3 valandas, o geriausia - per naktį. Atkreipkite dėmesį, kad pastovėjusi ši grietinė sutirštėja, todėl malant supilkite bent 200 ml vandens.  

1 komentaras:

Asta rašė...

Jūsų rašymai labai jaukūs, nuotraukos - skanios. Ačiū. Šį kartą labai sudominote saulėgrąžų grietine-rekės išbandyti. Kaupiuosi veganiškos vakarienės ruošimui draugams, todėl dairausi receptų ir juos išbandau. Man, visaėdei, tai šioks toks iššūkis:) Bet įdomus ir šeimos racioną praturtinantis. Einu merkti saulėgrąžų, tiesa, neturiu Arimex, bet gal gausis ir su neveislinėm:)